Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpad
  • 10.06.2020. 14:00

Za reciklažnu industriju Srbije - 2,6 milijardi dinara

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je važno da se što više ulaže u reciklažnu industriju kako bi imali čistiju životnu sredinu.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 88
  • 6
  • 0

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima 22 firme iz reciklažne industrije koje su preko konkursa ostvarile pravo na podsticajna sredstva za tretman otpada u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dinara, navodi se na zvaničnom sajtu.

"Važno nam je da se u ovom poslu očisti što više otpada, da nemamo smetlišta i da ova industrija raste zapošljavajući što više ljudi, jer je to važno za Srbiju", rekao je ministar Trivan.

Srbija ima potencijala za ekološki razvoj, ali se ipak priroda pretvara u deponiju

Zahvalio je reciklerima na uloženom trudu i na uspešnosti prikupljanja otpada koja je samo u poslednjih nekoliko meseci prošle godine porasla za 20 posto.

Trivan je rekao da je važno da se što više ulaže u reciklažnu industriju kako bismo imali čistiju životnu sredinu, zbog čega se resorno ministarstvo opredelilo da iz godine u godinu značajno podiže subvencije za operatere, pa je od podsticaja od 2,2 milijarde dostignuto 3.5 milijarde dinara, koje su zbog posledica pandemije smanjene na 2,6 milijardi dinara, koliko se isplaćuje ovim ugovorima.

Važnost odgovornog postupanja sa otpadom

Istovremeno, Trivan je posebno istakao važnost zakonitog i odgovornog postupanja sa otpadom, podsetivši na akciju otkrivanja nelegalno zakopanog otpada u kojoj su zbog štete načinjene životnoj sredini procesuirani odgovorni.

Pirot: Zašto se jedan deo domaćih svinja odvodi u klanicu, a drugi zakopava?

Između ostalog, podsetimo na slučaj iz februara u pirotskom okrugu, kada je prema nalogu Uprave za veterinu, započeta kontrola zdravstvenog stanja na afričku kugu svinja (AKS), popisa i obeležavanja domaćih svinja u pojedinim opštinskim selima. Mnoge svinje su tada eutanazirane, a njihovi leševi zakopani u neposrednoj blizini sela Krupac, što je predstavljalo potencijalnu opasnost po životnu sredinu.

Budžetom za 2020. godinu prvobitno je za reciklažnu industriju bilo opredeljeno 3,5 milijardi dinara. Nakon donošenja Zakona o potvrđivanju uredbi donetih za vreme vanrednog stanja i Uredbe o izmeni opštih prihoda, rashoda i izdataka budžeta Republike Srbije za 2020. godinu radi otklanjanja štetnih posledica usled bolesti COVID-19, sredstva su smanjena na 2.6 milijardi dinara što je i ukupan opredeljeni iznos koji se ovim konkursom i potpisanim ugovorima, dodeljuje reciklerima.


Tagovi

Reciklaža Otpad u Srbiji Reciklažne industrije Goran Trivan Ministarstvo zaštite životne sredine Odlaganje otpada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!