Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 29.07.2022. 18:00

Wojciechowski: Ovisnost o ruskom izvozu možemo smanjiti ekološkom poljoprivredom

Ako Rusija misli upotrijebiti hranu kao oružje, ekološka može biti dio obrane, izjavio je Janusz Wojciechowski, povjerenik EK za poljoprivredu

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.653
  • 184
  • 0

Janusz Wojciechowski, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu je na otvaranju manifestacije Biofach u Nürnbergu, ovoga tjedna, rekao da želi više promovirati ekološku poljoprivredu, prenosi Topagrar.

Smatra da se cilj od 25 posto eko poljoprivrede u EU do 2030. godine može ostvariti. To znači da bi ovaj sektor mogao dobiti više novca što bi povećalo njegovu produktivnost i održivost. Oko 30 posto proračuna EU koja su namijenjena za istraživanje u agraru, bit će fokusirano na njegovo jačanje.

U govoru je istaknuo kako ovaj način proizvodnje ima pozitivne efekte na okoliš, klimu, bioraznolikost, ali i na društvo u cjelini.

"Ekološka poljoprivreda pomaže da se smanji ovisnost od uvoza", rekao je Wojciechowski pojasnivši da je manje ovisna o uvoznom gnojivu i drugim inputima što ima utjecaj na prehrambenu samodostatnost. 

Govoreći o uvozu, Wojciechowski je mislio na Rusiju. Kako piše Farmers Journal, izjavio je da, ako Rusija misli upotrijebiti hranu kao oružje, ekološka može biti dio obrane. 

"Rat stvara probleme oko prehrambene sigurnosti na globalnoj razini pa je ekološka poljoprivreda kao rezultat toga postala vrjednija", ustvrdio je.


Tagovi

Janusz Wojciechowski Ekološka poljoprivreda Uvoz Ovisnost Europska unija Uvozno gnojivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.