Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčja vuna
  • 07.06.2022. 07:30

Vuna može biti organsko gnojivo

Znanstvenici su usporedili učinak peletirane ovčje vune s efektom standardnih gnojiva dostupnih za ekološke proizvođače

Foto: Depositphotos/reflex-safak
  • 2.718
  • 151
  • 1

Ovčja vuna je postala sirovina koja umjesto da se iskoristi, ostaje bačena u prirodi gdje trune i zagađuje okolinu. Međutim, možemo je iskoristiti kao gnojivo u poljoprivrednoj proizvodnji. MDPI, pozivajući se na studiju u specijaliziranom časopisu Agronomy 2022., piše da su američki znanstvenici usporedili učinak peletirane ovčje vune s efektom standardnih gnojiva dostupnih za ekološke proizvođače.

Dušik - neophodno biljno hranivo

Održavanje optimalne plodnosti zemljišta i gnojidba dušikom je ograničavajući faktor u proizvodnji povrća, posebno kada se radi o ekološkoj poljoprivredi. Dostupnost odobrenih i pristupačnih sredstava neophodnih za visoke prinose može postati problematična, a autori studije Terence Bradshaw i Kimberly Hagen naglašavaju da smanjenje raspoloživih biljnih hraniva može dovesti do manjeg uroda. Sve je ovo posebno izraženo u vremenu kada su ona izuzetno poskupjela.

Povrtne vrste su veliki potrošači ovog elementa i trebaju ga tijekom cijelog vegetacijskog perioda.

U objavljenoj studiji peletirana ovčja vuna je uspoređena sa standardnim komercijalnim gnojivom kroz efekte na produktivnost i rast biljaka špinata i rajčice. Peleti od ovčje vune mogu se koristiti za upotrebu na ekološki certificiranim imanjima.

Poslije striže, vuna se najčešće baca (Foto: Depositphoto/prescott10)

Prednost peleta

Striža ovaca je postupak koji se obavlja svakog proljeća, a velika količina vune nema kupca. Stoga se ona obrađuje postupkom hidrolize, a zatim peletira. Prednost peleta od vune je sposobnost zadržavanja vode, a poboljšava i druge karakteristike zemlje. Polako se razgrađuje i oslobađa vezana hraniva.

U studiji su primijenjene dvije vrste ovako obrađene vune. Prva je standardizirana za unos dušika u klasičnoj poljoprivredi, a druga, koju je predložio proizvođač, s oko 2,5 puta većim sadržajem tog elementa.

Utvrđeno je da se primjenom obje vrste povećava prinos rajčice i špinata. Unošenje minerala u biljno tkivo špinata razlikovalo se i za sadržaj kalija, magnezija, fosfora, sumpora, bora i kalcija. Na osnovi istraživanja može se reći da pelete od vune imaju vrlo sličan učinak kao komercijalno organsko gnojivo za oba usjeva i mogu biti alternativa.

Nakon šišanja ne bacajte ovčju vunu - iskoristite je za malčiranje

Napominju da se pomoću nje mogu povećati prinosi rajčice, paprike i patlidžana i do 33 posto, a niža stopa oslobađanja dušika je dodatni plus za poljoprivrednike.


Tagovi

Vuna Što s vunom Organsko gnojivo Peletirano gnojivo Alternativno gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]