Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 29.07.2022. 18:00

Vojčehovski: Zavisnost od ruskog izvoza možemo smanjiti ekološkom poljoprivredom

Ako Rusija misli upotrebiti hranu kao oružje, ekološka može biti deo odbrane, izjavio je Januš Vojčehovski, komesar EK za poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 214
  • 98
  • 0

Komesar Evropske komisije za poljoprivredu Januš Vojčehovski je na otvaranju manifestacije Biofah u Nirnbergu, ove nedelje, rekao da želi više promovisati ekološku poljoprivredu, prenosi Topagrar.

Smatra da se cilj od 25 odsto eko poljoprivrede u EU do 2030. godine može ostvariti. To znači da bi ovaj sektor mogao dobiti više novca, što bi povećalo njegovu produktivnost i održivost. Oko 30 odsto budžeta EU koja su namenjena za istraživanje u agraru, biće fokusirano na njegovo jačanje.

U govoru je istakao kako ovaj način proizvodnje ima pozitivne efekte na životnu sredinu, klimu, bioraznolikost, ali i na društvo u celini.

"Ekološka poljoprivreda pomaže da se smanji zavisnost od uvoza", rekao je Vojčehovski pojasnivši da je manja zavisnost od uvoza đubriva i drugih inputa, što ima uticaj na prehrambenu samoodrživost. 

Govoreći o uvozu, Vojčehovski je mislio na Rusiju. Kako piše Farmers Journal, izjavio je da, ako Rusija misli upotrebiti hranu kao oružje, ekološka može biti deo odbrane. 

"Rat stvara probleme oko prehrambrene sigurnosti na globalnom nivou, pa je ekološka poljoprivreda kao rezultat toga postala vrednija", utvrdio je.


Tagovi

Ekološka poljoprivreda Uvoz Januš Vojčehovski Zavisno Evropska unija Uvozno đubrivo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]