Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Venovača
  • 25.12.2018. 18:15

Vodnjika - zaboravljen lekoviti napitak

Vodnjika ili venovača, kako je poneki zovu, u valjevskom kraju gotovo je zaboravljeno piće, a retki prodavci na valjevskoj pijaci rado će podeliti recept. Da bi se napravilo, i nisu potrebni neki specijalni uslovi.

Foto: Sanja Dovečer
  • 25.200
  • 396
  • 1

Vodnjiku na valjevskoj pijaci kupuju oni stariji, koji znaju kakve blagodeti može doneti ovaj napitak. Sećaju je se još iz ranog detinjstva, kada su im roditelji služili ovaj napitak. "Meni je to bilo lepo, a zašto su nam roditelji davali, ne sećam se, verovatno je i bilo zdravo da i deca piju", kaže kroz osmeh jedna starija gospođa koju smo sreli pored tezge.

Na pitanje od čega se pravi, svi prvo kažu od jabuke ili kruške. Ali ono što treba znati je da se vodnjika ne pravi od bilo kakvih jabuka ili krušaka, već samo od divljih i to onih koje rastu na nezagađenim područjima. Da bi se obogatila lekovitost ovog napitka, može se dodati i šumsko bobičasto voće.

Divlja jabuka ili kruška, voda, med i to je sve

Vodnjiku u valjvskom kraju nazivaju i venovačom i preporuka je da se pravi u oktobru ili novembru.

"Divlja jabuka, divlja kruška, trnjina, venja (kleka), sve to kad se ubere, opere se i sklone peteljke, pa se sve to pomeša, prelije vodom i treba da stoji bar 40 dana, kaže jedan od prodavaca na pijaci. Može se staviti u neko drveno bure, al pošto toga sad retko gde ima, može i plastično, da bude čisto. Onaj ko neće da pravi veliku količinu, ili nema gde da drži veliku posudu, može vodnjiku napraviti i u nekom loncu, a ostavlja se da stoji u kući, na sobnoj temperaturi. Na 1 kg voća doda se 2,5 litara vode. Može se dodati i kašika šećera ili meda i to je sve. Sačekaš da prođe vreme, da se dobije pomalo rezak ukus, a pravilo je da koliko vodnjike uzmeš iz posude, toliko vode sipaš i onda može da traje cele zime", kaže jedan od prodavaca.

Nešto mlađi prodavac na pijaci rekao nam je da je vodnjika dobra za sve, a pre svega za imunitet. I on nam daje svoj recept:

"Jabuke ili kruške treba istucati, dodati vodu i med i ostaviti da stoji. Kruške moraju biti takuše, jer je onda napitak onaj pravi. Jedna čaša dnevno je dovoljna, a ako je previše resko, ne smeta da se razblaži vodom ili doda još meda".

Osim jabuka i krušaka, ako poželite malo drugačiji ukus, može se dodati i kleka ili venja, kako je zovu u ovim krajevima, šipurak, glog,  a nikakva greška nije ako se u bure dodaju i mušmule, ali i lekovito bilje. Vodnjika će sadržati najviše vitamina C, ali se tu mogu naći i drugi vitamini kojima je voće bogato. Ceo sadržaj se blago pritisne da bude u vodi i da ne ispliva na površinu. Sobzirom da je reč o prirodnom voću koje nije prskano, ne moraju se davati nikakvi konzervansi ili aditivi, do proleća se neće pokvariti.

Ukus vodnjike će zavisiti od sastava vića koji ste dodali, a oni koji je prave tvrde da sadrži veoma malu količinu alkohola i da ga mogu piti i deca.

Vodnjika - lek za mamurluk

Iako oni koji prave vodnjiku kažu da je dobra za imunitet, preporučuju je i kod problema sa probavom, kod iskašljavanja ili astme. Kroz osmeh dodaju i da je dobra za mamurluk i da posle samo jedne čaše, mamurluk netaje kao rukom odnesen. Naučne potvrde nema, ali stari kažu da se može dožveti duboka starost ako se redovno pije vodnjika. Ona se na valjevskoj pijaci prodaje po ceni od 350 dinara.


Tagovi

Vodnjika Venovača Valjevo Divlje jabuke Divlje kruške


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.