Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodno tretiranje
  • 19.05.2021. 16:00

Voćke i povrtnice ojačajte te zaštitite od štetnika koprivom, gavezom i preslicom

Bez obzira koju voćnu ili povrtnu vrstu imate, postoje biljke koje im mogu pomoći u razvoju i tijekom vegetacije. Nema potrebe ni za kakvom primjenom pesticida.

Foto: Bojan Kecman
  • 4.862
  • 707
  • 0

Proljeće je hladnije nego inače, ali i s više padalina, što je natjeralo biljke da intenzivnije rastu. Korovi i kukci također su aktivni i pravo je vrijeme za tretmane koji će omogućiti zaštitu od bolesti i napada štetnika.

Bez obzira imate li jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve ili stupaste forme ovih voćnih vrsta. Također i borovnice, maline, ribiz, ogrozd, mandarine ili naranče, kumkvat, smokve, kao i povrtne vrste, postoji bilje koje im može pomoći u rastu i razvoju nakon završetka perioda mirovanja i kasnije u vegetaciji. Nije potrebna nikakva upotreba pesticida.

Prvo dušik, za intenzivan rast

Zapamtite da svim voćkama i povrću u početku najviše treba dušik za intenzivan rast. Uz njega dodaje se i fosfor, kalij, cink, željezo (kako bi se izbjegla kloroza lišća), a nakon toga kalcij. Kasnije, tijekom vegetacije, potrebe za dušikom se smanjuju, a ostali makro i mikro elementi i dalje se dodaju kako bi se spriječile fiziološke bolesti ploda, a usjev ojačao i bio otporniji na napad različitih bolesti.

Osnovni izvor dušika i željeza je kopriva. Najviše minerala i vitamina je u onoj mladoj. Bez problema može se miješati s gavezom, papratima i maslačkom. Tijekom ljeta koristi se zajedno sa preslicom i gavezom, ali najduže do kolovoza, kada počinje cvjetanje. Gavez je izvor kalija, kao i paprat dok maslačak sadrži bakar i jača biljku. Preslica je također odlična za osnaživanje jer sadrži silicij koji stvara film na površini i onemogućava ulazak patogena. Isto je i s kalcijem. Kao izvor ovog elementa koristite domaće nekuhano mlijeko i ljusku jaja. Upotrebljava se odmah poslije cvjetanja i tijekom ljeta jer jača plodove, spriječava pojavu vršne truleži plodova, naročito na povrću.

Kada se zapjeni, spremno je za upotrebu

Ne ostavljajte paprike ispod folije

Za ishranu voća i povrća dovoljno je dvije do tri litre vode u kojoj su potopljene gore navedene vrste, u količini od deset litara. Voda u bačvi, plastičnoj ili drvenoj u kojoj su potopljene, miješa se dok ne počne pjeniti. Tada je spremna za upotrebu. Ukoliko imate manje površine zasađene povrćem prihrana se može vršiti preko lista, folijarno, može i zalijevanje oko stabljike, a najbolje je da imate crijeva za navodnjavanje.

Crijeva se mogu postaviti ispod folije koja spriječava rast korova. Rajčica može bolje izdržati ako je na foliji dok za papriku i nije poželjna, zbog mogućeg pregrijavanja tla ispod folije čime dolazi do propadanja stabljike.

Začinima protiv insekata

Voćke rado prihvaćaju prihranu koprivom, gavezom i ostalim travama. Preko lista primit će dovoljno dušika, željeza i ostalih elemenata, te ojačati i biti otpornije prema bolestima. Protiv kukaca poželjno je da koristite začine - od ljutih paprika, čili papričica, rasola, octa (sa devet ili 11 posto alkohola), cimeta do češnjaka i crvenog luka, pelina, listova mente, bosiljka, ružmarina. Doze su iste kao i kod primjene koprive, preslice, gaveza i ostalih biljaka. Sve morate dobro procijediti da ne dođe do začepljenja dizni na prskalici.

Možete koristiti pojedinačno ova sredstva ili njihove razne kombinacije. Na primjer češnjak, preslicu i mentu. Uglavnom, nastojte da u smjesi bude nešto protiv bolesti i nešto protiv štetnika. Za suzbijanje insekata, voće tretirajte malo prije kretanja vegetacije, u precvjetavanju ili odmah nakon ove faze. Ponavljajte tretman jednom u deset do petnaest dana.


Tagovi

Korovi i insekti Kloroza lišća Primjena koprive Ishrana voća Ishrana povrća Pregrijavanje zemljišta Propadanje stabljike Suzbijanje insekata


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.