Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ekoloških usjeva
  • 27.05.2017. 12:00

Važnost cvjetnih traka u ekološkoj proizvodnji

Eko cvjetne trake su pojasevi sačinjeni od biološki aktivnih biljaka koje okružuju ili sijeku poljoprivredne površine.

Foto: mayapujiati / Pixabay
  • 1.885
  • 115
  • 0

Ekološka proizvodnja sve više se obavlja u uvjetima gdje je usjev okružen intenzivnom konvencionalnom proizvodnjom u kojoj se masivno koriste komercijalna kemijska sredstva. Zbog toga je važno smanjiti utjecaj koji ta sredstva mogu imati na površine pod eko proizvodnjom.

Tome služe eko cvjetne trake, koje predstavljaju pojaseve koji se sastoje od biološki aktivnih biljaka koje okružuju ili sijeku poljoprivredne površine.

Tipovi eko cvjetnih traka

Eko cvjetne trake mogu biti formirani kao jednogodišnji i višegodišniji, a prema formi postoje: zeljasti, grmoliki i mješoviti. Značenje eko traka je u izbjegavanju korištenja kemikalija za zaštitu biljaka. Najčešće se koriste aromatične biljke poput mente, kadulje, majčine dušice i matičnjaka, jer svojim jakim mirisom odbijaju štetne kukce.

Inače, grupa biljaka koja se koristi za uspostavljanje eko traka dijele se u nekoliko podgrupa: aromatične i začinske biljke, medonosne i krmne biljke.

Začinsko bilje

Sve češća praksa u svijetu, pa i kod nas je da uspostava eko traka sa začinskim biljem. Ovakav potez je, ne samo biološki, već i ekonomski opravdan, jer je potražnja za proizvodima ovih biljaka u stalnom porastu. Najveća potražnja je za peršinom, bosiljkom, korijandrom, majčinom dušicom.

Aromatično bilje

Korijandar, dragoljub, kopar, krasuljica, buhač, neven, hajdučka trava i druge biljke svojim mirisom privlače brojne kukce, odnosno privlače kukce predatore, koji se hrane štetnim kukcima. Privlače i štetne kukce ostavljajući kulturu nenapadnutu. Također, privlače i oprašivače. Neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biokemijske tvari, koje odbijaju insekte koji mogu uzrokovati velike štete na povrću.

Jedan od dobrih primjera je neven, jer privlači gusjenice. Tu je i kadifica koja čisti zemljište od nematoda. Kiselica jako dobro privlači biljne uši.

Cvjetni pojasevi

Kada se prave cvjetni pojasevi, biljke se sade u trakama širine jedan do dva metra po obodu parcele ili po dužini, dijeleći usjev na svakih 50 do 100 metara, što predstavlja domet korisnih kukaca.

Cvjetne biljke, smještene u cvjetnim pojasevima, ispuštaju miris ili biokemijske tvari koje odbijaju kukce, privlače korisne kukce, predatore i oprašivače ili privlače štetne kukce, štiteći biljku - "biljke zamke".

One imaju i svoju drugu, ne manje značajnu svrhu: kao zeleno gnojivo apsorbiraju hranjive tvari i kasnijim zaoravanjem vraćaju u zemljište, fiksiraju dušik u zemljištu i smanjuju potrebu za dušičnim gnojivima, stvaraju hlad za biljke nižeg rasta, koje su osjetljive na direktnu sunčevu svjetlost, štite manje otporne biljke od vjetra i niskih temperatura.

Eko trake moraju biti postavljene tako da omogućuju nesmetan rad mehanizacije.

Dobri i loši susjedi

Za svaki usjev, odnosno proizvodnju, postoji popis biljaka koje je dobro saditi pokraj, kao zaštitu (dobri susjedi), a koje biljke nisu dobrodošli susjedi (loši susjedi):

Tako su, na primjer, dobri susjedi boba - zelena salata, pastrnjak i krumpir; celeru - cikla, kupus, krastavac, komorač, mahune, poriluk, grašak; cikli - kupus, celer, mahune, zelena salata, luk; krastavcu - kupus, celer, mahune, zelena salata, kukuruz šećerac; rajčici- špargla, kupus, celer, mahune, poriuk, luk, peršin, krumpir i rotkvica. Rajčici su loši pratitelji cikla, krastavac i komorač.

Peršinu pogoduju šparoga i rajčica u blizini, ali ne i celer, zelena salata i grašak. Ako želite saditi poriluk, svakako će mu goditi: šparoga, mrkva, celer, komorač, zelena salata, luk, rajčica, ali ne i cikla i kupus, koji su loši susjedi. Ako budete sadili krumpir, njemu u blizini ne pogoduju tikvice, krastavac, luk, kukuruz šećerac, ali zato su bob, kupus, celer, mahune, grašak i rajčica pravi izbor. Rotkvici ne pogoduje kupus u blizini, šparogi - cikla, tikvicama - kupus i komorač, zelenoj salati - peršin.

Komorač kao izolacijski pojas

Po korisnim svojstvima izdvaja se komorač. On cvjeta dugo, od srpnja do kolovoza, a svojim žutim cvjetovima i karakterističnom aromom privlači veliki broj korisnih kukaca.

Komorač ima djelovanje kao i prethodno spomenute biljke, naročito kao izolacijski pojas. Velikom proizvodnjom polena komorač privlači medonosne pčele. Također, predstavlja pogodno stanište za predatore i parazitske ose, koje uništavaju lišne uši i gusjenice.

Zanimljivo je i to da se tehnološkim postupkom iz biomase komorača dobiva biljni ekstrakt, koji se koristi kao biopreparat u preventivnoj zaštiti protiv pepelnice i pjegavosti plodova rajčice.

Potrebna edukacija

Ipak, s terena saznajemo da ljudi nisu zainteresirani za eko trake, jer se ne bave toliko svojim zdravljem, koliko što većim prinosom i što manjim istraživanjem:

Kada bi postojala adekvatna edukacija proizvođača hrane o važnosti i značenju eko traka, prije svega preko medija, situacija bi se značajno promijenila.

Pregled funkcija koje imaju pojedine biljke

Krasuljica

sprječava napad lisnih uši na salate

Korijandar

odbija lisne uši.

Kopar

privlači predatore, osolike muhe i predatorske ose, koje drže lisne uši pod kontrolom.

Buhač

svojim jakim mirisom odbija mrave i krumpirovu zlaticu.

Dragoljub

posađen blizu brokule, tikvica i jabuke odbija lisne uši jakim mirisom.

Bosiljak

potpomaže rast i cvjetanje rajčice, odbija trips, muhe i komarce.

Kamilica

daje bolji ukus kupusu, krastavcu i luku, a domaćin je osama.

Krizanteme

izlučevinama iz korijena uništavaju nematode i poznate su kao bio-pesticidi.

Hren

svojim oštrim mirisom odbija krumpirovu zlaticu.

Češnjak

kao prirodni antibiotik pomaže u obrani od štetnika pa se sadi često oko voća.

Također, ove biljke mogu koristiti uzgajanom povrću na taj način što neke od njih stvaraju hlad za biljke nižeg rasta, koje su osjetljive na direktnu sunčevu svjetlost. Štite manje otporne biljke od vjetra i niskih temperatura, a neke pružaju prirodnu potporu za biljke penjačice.


Tagovi

Cvjetne trake Važnost cvjetnih traka Eko proizvodnja Dobri susjedi


Autorica

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja je da ga imate. Uvijek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspijete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]