Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 19.01.2019. 08:30

Užice: Organski proizvodi imaju tržište

Grad Užice svoje poljoprivrednike usmerava ka organskoj proizvodnji hrane i za sada su pomogli da se otvore dve tezge na zelenoj pijaci. Svaki proizvod ima plasman na tržištu. Velika pažnja posvećuje se i pčelarima.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 464
  • 36
  • 0

Resor za poljoprivredu Grada Užica organizuje odlazak poljoprivrednika iz Užica, Čačka, Bajine Bašte i Požege na predstojeći sajam organske hrane u Ninbergu, Biofach koji počinje 12. februara. Cilj je, prema rečima Marka Stevanovića većnika za poljoprivredu Grada Užica, da naši poljoprivrednici vide iskustvo poljoprivrednika iz sveta, koji se bave organskom proizvodnjom, kako bi se ovaj način proizvodnje još više razvijao i užičkom kraju. Organska proizvodnja polako, ali sigurno, postaje popularna u Zapadnoj Srbiji.

"Uspeli smo da povežemo dva grada i dve opštine, Užice i Čačak, Bajinu Baštu i Požegu, kako bismo zajedno posetili ovaj veliki Sajam organske hrane u Ninbergu. Sa predstavnicima opštine Bajine Bašte i Požege dogovorili smo da ide po pet poljoprivrednika iz ovih opština. Iz Užica će ići oko 15 poljoprivrednika, koji su članovi Centra za organsku proizvodnju Užice, dok iz Čačka idu ljudi sa Poljoprivrednog instituta, većnik za poljoprivredu i jedan poljoprivrednik iz Trbušana. Za odlazak deo troškova snose gradovi i opštine, Regionalna razvojna agencija Zlatibor i jedan deo poljoprivrednici. Na tom sajmu biće sedam predstavnika iz Srbije sa svojim štandovima, ali mi, iz Zapadne Srbije, nećemo imati svoj štand, jer su poljoprivrednici kod nas u procesu konverzije. Ove godine očekujemo grupnu sertifikaciju, što je jedinstven slučaj u zemlji. Najbitnije je da smo ušli u tu proceduru i da idemo napred. Nekako kod nas je organska hrana stavljena u zapećak, ali je ona veoma realna. Centar organske poljiprivrede Užice vrši internu kontrolu sa dva ovlašćena kontrolora, od kojih je jedan agroekonomista, a drugi stočar", kazao je Marko Stevanović.

Marko
Stevanović:  Ove godine očekujemo grupnu sertifikaciju

Organska proizvodnja i hrana moraju da dođu do svesti ljudi

U tom smeru učinjeni su i prvi koraci kako bi ohrabrili poljoprivrednike da se uključe u proizvodnju organskih proizvoda. U Bajinoj Bašti je dogovoreno da se otvore dve tezge organske hrane, i to jedna u samoj Bajinoj Bašti, a jedna na Tari. U Užicu je Grad Užice sa Centrom za organsku proizvodnju 5. januara ove godine otvorio dve tezge na zelenoj pijaci - jedna rashladna vitrina na mlečnom pijacu koristi se za prodaju kozjih proizvoda iz Bioske, a nekoliko tezgi za prodaju jaja, krompira i druge organske hrane.

"I to polako kreće. Cene tih proizvoda nisu drastično skuplje, ali su drastično zdravije. Nosioci celog tog posla su poljoprivrednici, a mi smo tu samo da im pomognemo. Organska proizvodnja i hrana moraju da dođu do svesti ljudi", rekao je većnik.

Za sve organske proizvode postoji tržište

Centar za organsku proizvodnju u Užicu ima 24 člana i sve je više interesovanja. Stevanović je naveo da za sve organske proizvode imaju tržište. Kao primer je naveo prelazak sa komercijalne proizvodnje maline na organsku proizvodnju.

Vitrina
Rashladna vitrina na mlečnoj pijaci

"Oni koji će da proizvode organsku malinu, imaće sigurni plasman, jer ovde u Užicu imamo preduzeće Trgoagent, koje otkupljuje organsku malinu, a i vlasnik tog preduzeća ima zasad organske maline. Prošle godine ovo preduzeće je organsku malinu otkupljivalo za 160 dinara po kilogramu. Takođe, postoji tržište i za ostale organske proizvode. U Centru za organsku proizvodnju rekli su mi da će mlekara iz Kruševca otkupljivati svo kozje mleko koje se proizvede na teritoriji našeg grada. Jaja se sva prodaju na tezgi na pijaci po ceni od 20 do 25 dinara, a imamo u najavi da će jedan vlasnik lanaca restorana u Beogradu otkupljivati sve od živine, i meso i jaja, naravno, koja se organski proizvodi. Bitno je da ljudi steknu poverenje. Inače, za dobijanje sertifikata potrebno je jedna do tri godine vremena, zavisno od zemljišta i koja je proizvodnja u pitanju. Mnogi naši poljoprivrednici će u ovoj godini dobiti sertifikat, jer im sada ističe konverzija", navodi sagovornik.

Velika pomoć za pčelare

Gradski većnik je najavio i pomoć užičkim pčelarima. Kako kaže, na sastanku sa predsednikom pčelarskog udruženja razgovaralo se o raznim temama, a neke će biri predložene  Skupštini grada na usvajanje. Kao predlog biće da se izvrši pošumljavanje bagremom određenih parcela, koje su u vlasništvu Šumskog gazdinstva.

"To nije skupa investicija i može dosta da pomogne. Bagremova šuma je dosta stradala kada su bile maline u ekspnaziji zbog direka. Posečene su čitave bagremove šume", podseća Stevanović.

Takođe, grad je ranije finansirao nabavku matica za pčelare. Nekada su se matice menjale na tri godine, jer su bile jako kvalitetne, a sada moraju na godinu dana. Broj tih matica zavisi od broja prijavljenih pčelara.

"Isto tako, jedna tema je bila da pčelarima pomognemo da obnove svoje prostorije, koje su izgorelu u požaru pred dve godinu dana. Njima je svaka pomoć za to dobro došla, jer trenutno imaju samo dve stolice i računar. Ne treba zaboraviti da zimi drže veoma kvalitetne debatne klubove, gde se vrši edukacija i veoma korisna razmena iskustava. Pčelarstvo je grana od koje može da se živi", smatra većnik.

Požar
Posledice požara

Razgovaralo se i oko api komora, koje naš zakon još ne poznaje. Kako navodi Stevanović, predložio je da užičko udruženje bude inicijator i da sa svim udruženjima u Srbiji zajedno nadležnom Ministrstvu daju predlog da se api komore nađu u zakonu.

"U Bosni i Hercegovini već postoje i rade. To su praktično sobe, koje su povezane sa sistemom koji dovodi vazduh iz košnica, a tvrde da je taj vazduh naročito dobar za bronhitis i astmu. U njima se prespava dve noći. To čak ne mora da ide u granu poljoprivrede, već u turizam", rekao je Stevanović.

On je i najavio školu za poljoprivrednike "Kako oživeti selo", koja će se održati 6., 7. i 8. februara u Poljoprivrednoj školi u Požegi, gde će poljoprivrednici imati susret sa profesorima različitih oblasti sa svih strana iz naše države, ali i van nje. Smeštaj će imati u internatu škole.


Tagovi

Sajam organske hrane Ninberg Marko Stevanović Organska proizvodnja Užice Centar organske proizvodnje Trgoagent Pčelari Pošumljavanje bagremom Api komore Kako oživeti selo


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.