Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj gljiva
  • 05.03.2018. 12:00

Uzgajajte gljive u vašem vrtu ili voćnjaku

Uzgoj gljiva je moguć u vlastitom vrtu ili voćnjaku. Trebat će vam strpljenje i vrijeme, ali će vas priroda nagraditi ubranim gljivama.

  • 23.353
  • 593
  • 0

Ljubitelji gljiva s nestrpljenjem očekuju tople dane kako bi krenuli u berbu gljiva, ali osim potrage za gljivama u šumi možemo ih uzgajati u našem vrtu ili voćnjaku. Za uzgoj gljiva na ovaj način trebat će vam pogodan prostor, malo znanja i mnogo strpljenja.

Dovedite gljive u vaš vrt i voćnjak

Prirodno stanište gljiva su šume i da bi uzgajali gljive moramo imati vrt ili voćnjak koji ne tretiramo kemijskim preparatima i ne gnojimo mineralnim gnojivima. Također, gljive možemo uzgajati u posebno odabranim i pripremljenim mjestima obogaćenim organskom tvari. Gljive se razmnožavaju micelijem ili sporama i upravo tu mogućnost možemo iskoristiti kada želimo uzgajati gljive.

Šampinjoni su gljive koje najčešće konzumiramo i kupujemo, a upravo te kupovne gljive možemo iskoristiti da započnemo uzgoj šampinjona u vlastitom vrtu ili voćnjaku.

Gljive u prirodi rastu u simbiozi s drvenastim biljnim vrstama. Iskoristite drveće i voćna stabla za uzgoj gljiva. Kod izbora mjesta za uzgajanje gljiva birajte stabla koja su dobro razvijena ili sami pripremite podlogu za rast gljiva.

Tlo treba biti bogato organskom tvari

Birajte mjesta daleko od prometa i drugih izvora otrova. Mjesto treba biti ocjedito, suho, zaštićeno od jakih vjetrova i bogato organskom tvari. Gljive ne vole potpuno osunčana mjesta, birajte mjesto ispod drveta s dobro razvijenom krošnjom ili postavite mrežu za zasjenjivanje.

Najjednostavniji način je da iskoristite kupovne šampinjone. Vrlo često ćete u pakiranju pronaći primjerke šampinjona koji na donjem dijelu drške imaju nešto malo komposta i micelija. Umjesto da  nakon rezidbe bacite takav otpad u kantu za smeće, iskoristite ga. Kod kupovine birajte što svježije gljive zbog mogućnosti regenaracije micelija s ostatka gljive.

Ostatke zakopajte ispod krošnje

Sakupljene komade što brže zakopajte ispod krošnje drveta. Komadiće drške s ostatkom micelije položite pojedinačno, ne dublje od 10cm, prekrijte slojem zemlje i suhim lišćem. Neka udaljenost komadića bude do 15cm. Zalijte vodom koja ne smije biti hladna. Ovaj postupak je dugotrajan i traži puno strpljenja. Prednost ovog postupka je jednostavnost.

Gljive ne vole potpuno osunčana mjesta, birajte mjesto ispod drveta s dobro razvijenom krošnjom ili postavite mrežu za zasjenjivanje.

Druga mogućnost je da iskopate posebne rovove dubine 30cm i širine 40cm i ispunite ih pripremljenim materijalom. Dužina rova je po želji i raspoloživom prostoru. Na dno rova stavite šljunak, komadiće cigle, komadiće razbijenih keramičkih tegli da služe kao drenažni sloj za odvođenje viška vode.

Ako rovove iskopamo tijekom jeseni, možemo ih ispuniti slamom, suhom travom, sitnim grančicama, lišćem i prekriti slojem zemlje. Ovakav rov spreman je za sjetvu tijekom proljeća.

Drugi način je da tijekom proljeća iskopamo rov i ispunimo ga gotovom smjesom od slame, stajskog gnojiva, malo vapna, bukove piljevine. Slamu je potrebno prije stavljanja dezinficirati u vreloj vodi. Kao supstrat za uzgoj gljiva možemo koristiti i namjenske supstrate za gljive. U ovom slučaju, da bi ubrzali proces, možemo obaviti zasijavanje micelija inokulacijskim materijalom koji se kupuje kod specijaliziranih proizvođača ili sami možemo skupiti spore gljive i proizvesti vlastiti materijal za zasijavanje micelija.

Već nakon nekoliko dana micelij se širi

Uspjeh cijelog procesa ovisi od vanjskih uvjeta. Najbolje je mjesto gdje uzgajamo gljive prekiti slojem suhog lišća. U optimalnim uvjetima već nakon pet dana možemo primijetiti da se micelij širi, a to možemo vidjeti kada lagano odignemo lišće i zemlju. Nakon 20 dan micelija će se raširiti u zemljištu ili pripremljenoj smjesi.

Na uspjeh uzgoj gljiva u vrtu će utjecati mnogi parametri, a najznačajniji su temperatura i vlažnost. Gljive ne vole visoke temperature i promjene temperature. Za njihov rast su optimalne temperature od 18 do 25ºC. One ne vole suvišnu vlagu, ali vole umjerenu vlažnost.

Treba znati da će gljive dobivene od namjenski kupljenog micelija biti rodnije.

Foto: Pixabay.com/Capri23auto


Tagovi

Glje Vrt Uzgoj Šampinjoni Micelij Voćnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]