Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.03.2021. 14:00

Ubrzaće se proces sertifikacije organske proizvodnje?

Umesto proizvođača uskoro će moći da rade i hladnjačari, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Bigstock/ilixe48
  • 127
  • 348
  • 0

Država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade i hladnjačari, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prenosi se na zvaničnom sajtu ministarstva.

"S druge strane i za sam proces sertifikacije iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante", objasnio je resorni ministar.

Organska proizvodnja je velika razvojna šansa, ocenio je Nedimović i istakao da ove godine ne očekuje velika odstupanja otkupne cene maline u odnosu na 2020. godinu. Ministarstvo poljoprivrede podstiče razvoj organske proizvodnje u Srbiji. Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz.

"Rastu" površine pod organskom proizvodnjom, ali ne i broj proizvođača

Prema istraživanjima Udruženja Serbia Organica, posmatrajući period od 2010. do 2019. uočava se trend rasta ukupnih površina pod organskom proizvodnjom. U tom periodu su ukupne površine uvećane za čak 260 odsto, dok su se obradive površine u istom vremenskom periodu uvećale za skoro 470 odsto.

Međutim, upoređujući 2019. i 2018. godinu zapaže se da se smanjio ukupan broj proizvođača, kao i broj kooperanata, a povećao broj nosilaca sertikata.


Tagovi

Organska proizvodnja Branislav Nedimović Sertifikacija Serbia Organica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...