Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tropsko voće
  • 08.09.2020. 12:00
  • Zvečka, Obrenovac

Tropski raj porodice Aćimović širi se svake godine

Porodica Aćimović gaji svo moguće tropsko voće, čak i ono kojem naši surovi zimski uslovi ne odgovaraju. Ipak, kod njih, banana, crvena pomorandža i kumkvat raste i rodi bez problema.

Foto: Sonja Aćimović
  • 619
  • 87
  • 0

Aćimovićima iz sela Zvečka kod Obrenovca ne treba more jer su sebi napravili ambijent primorskog dvorišta. Palme, kaktusi, zatim kumkvat, mandarina, crvena pomorandža - sve to rađa u tropskoj bašti ove porodice, a ipak najviše pažnje prolaznika privlači drvo banane.

"Sin je dobio bananu od jedne pacijentkinje iz Bariča koja mu je poklonila sadnicu i mi smo je u jesen zaštitili i posadili, imamo je već tri, četiri godine, prošle godine je imala roda, cvetala je i imlala klas i imala je male plodove ali nisu stigle da sazru od mraza", priča za Agroklub Sonja Aćimović

Sa svakog putovanja po neki pelcer

Danas Aćimovići u dvorištu imaju više stotine saksija preko 30 palmi, ponosni su i na orhideje, pa gotovo da nema cveta koji nemaju.

Limun i banane rastu u Šidu!

"Ja volim cveće pa sam to prenela i na mlađeg sina koji gde god da je išao donosio je tako po neki pelcer i sadili smo, on najviše od svega voli palme koje kupuje bilo da su semenke ili gotova stabla."

Hobi koji rodi i plodi

S obzirom na podnevlje koje nije mediteransko, ova porodica za sada uspeva da ubere plodove svog rada koji je, naravno, više hobi. 

"Mi smo nabavaili četiri sadnice limuna, jednu mandarinu, jednu crvenu pomorandžu - valjda će biti i narednih godina više. Unuk obožava kumkvat koji do poslednjeg pojede", kaže naša sagovornica. 

Kako uzgajati bananu u našim uslovima?

Kada krenu hladni dani sve biljke koje su u dvorištu treba zaštititi. Banana, primera radi, nije preterano zahtevna po pitanju zemljišta, ali je poželjno da ono bude duboko, rastresito i dobro drenirano. Razmnožava se vegetativno, izdancima, koje bi trebalo presaditi u posebne saksije dovoljno velikih dimenzija kako bi biljke mogle neometano da se razvijaju. Banana može da naraste i do sedam metara, ali u našim agroklimatskim uslovima verovatno neće premašiti 3-3,5.

Banana u našim uslovima može da dosegne visinu do 3,5 metra

"Bananu štitim tako što stavim šarovinu i okolo foliju i najlon, malo joj se sreže vrh do određene visine koju hoćemo i ona zatim preraste to. Nama lijanderi uspevaju u zemlji - ne unosimo ih, neke unesemo ako slučajno bude jaka zima da ne propadnu baš svi. Pošto banane i limun gajimo u saksiji, jednostavno ih unesemo u toplu prostoriju i zalivamo dva puta mesečno."

Mnogo uživanja i još više posla 

Aćimovići imaju prelepo dvoriše, ali nije im bilo teško da oplemene spoljni prostor redovnim održavanjem i čišćenjem travnjaka.

"Kupili smo boriće koje smo posadili pored ulice i posadili smo cveće i održavamo taj travnjak kosimo i čistimo", ističe Sonja Aćimović.

Kako da odnegujete sadnice južnog voća?

Komplimentima nikada kraja na ovu oazu u kojoj bi verovatno svako želeo da provodi vreme i uživa u njenim plodovima i bojama. Međutim, lepo dvorište sa sobom nosi i veliki rad

"Uživanje je veliko, ali truda ima od jutra do sutra, najgore je svakodnevno zalivanje i unošenje saksija kada dođe zima, ali su ove biljke psihička terapija, opuštanje i mnogo znači", kaže naša sagovornica.


Tagovi

Tropski raj Oaza Dvorište Tropsko voće Sadnice banane Sonja Aćimović Kumkvat Sadnice limuna Uzgoj tropskog voća


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu