Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska zaštita voća
  • 10.10.2020. 12:00

Tretirajte voće pre mirovanja prirodnim preparatima od koprive, sode i kreča

Trave, korovi, začini, soda i kreč mogu da prihrane voćke nakon berbe i idealna su zamena za bakarna sredstva u zimskom prskanju.

Foto: Bojan Kecman
  • 968
  • 184
  • 0

Iako je nastupila jesen još uvek mogu da se beru listovi maslačka, gaveza, koprive, paprati, hajdučke trave i preslice. Uzmite veliko bure od, na primer, 150 do 200 litara i stavite na dno 15 - 20 kilograma gore navedenih biljnih vrsta. Dolijte do vrha vodu - najbolje kišnicu i ostavite da odstoji 15 do 20 dana, uz povremeno mešanje.

U drugo bure stavite lukovicu od crvenog i belog luka, zatim pelin, mleveni biber i čili papriku. Dovoljne su dve kese lukovice i pelina i po 250 grama bibera i čili paprike na 150 do 200 litara vode. Takođe, ostavite da odstoji oko tri nedelje i povremeno mešajte.

Rastvor bogat mineralima i vitaminima 

Pomešajte po jedan litar tečnosti, iz oba bureta, u prskalicu zapremine deset litara i tretirajte stabla dok nije spao list sa voćaka. Dodajte i malu kafenu šolju jestivog ulja, kako bi se omogućilo bolje prianjanje na površinu lišća, grana i debla. Ako imate veću prskalicu povećajte doze proporcionalno zapremini. Potrebno je dobro procediti tečnosti iz buradi da ne bi došlo do začepljenja dizni.

Dobro procediti tečnosti iz buradi da ne bi došlo do začepljenja dizni

Ne morate da potrošite svu količinu pripremljenog rastvora u buradima, koja bi trebalo da budu plastična ili drvena. Tokom zime doći će do potpune razgradnje biljnog tkiva i na dnu će ostati samo mali talog. Voda će biti tamna i bogata korisnim mineralima i vitamina tako da isti postupak možete ponoviti u proleće naredne godine, malo pre cvetanja voća.

Odradite i tretman sodom

Korovi i trave idealni su za prihranu dok luk, pelin i začini, osim hranjljivih materija, utiču i na populaciju štetnih insekata koji su tek položili jaja na stabla, a svojim mirisom deluju i odbijajuće na odrasle jedinke.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Ipak, pre ove aktivnosti, uzmite sodu bikarbonu i sa njom tretirajte listove i drveće. Ako imate hektar voćnjaka, dovoljna su dva kilograma sode na 1.000 litara vode. Ova mera dobra je za dezinfekciju stabala nakon berbe. Posle sode upotrebite gore navedene trave, povrće i začine.

Dodajte organski bor - važan je u oplodnji

Dodavajući organski bor, možete da izbegnete upotrebu bakarnih sredstava u zasadima jer bakar (Cu), iako je dozvoljen u ekološkoj poljoprivredi, zagađuje zemljište i može da bude štetan za ljude i životinje, ako dospe na vodene površine. Inače, dozvoljena su četiri kilograma Cu godišnje, po hektaru.

Korovi i trave idealni su za prihranu dok luk, pelin i začini utiču i na populaciju štetnih insekata

Kopriva ima azota u sebi, maslačak bakar, gavez fosfor i kalijum, preslica silicijum, paprat kalijum, a hajdučka trava je dobar dezinficijens. Svemu ovom možete da pridodate i organski bor koji ćete nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a doza je jedan litar na 500 litara vode. Bor je ključan mikroelement u oplodnji voća.

Dobri stari kreč

Kada opadne list, poželjno je rasuti kreč oko stabala da bi se smanjio infektivni potencijal gljivica na opalom lišću, a ukoliko su u mogućnosti, voćari mogu da tretiraju krečom kompletna stabla jer je primećeno da je u narednoj vegetaciji, potreban manji broj tretmana protiv insekata i gljivica. Kreč je i odličan dezinficijens.

On kod insekata nagriza meko telo, čak utiče i na odrasle jedinke koje imaju oklop, guši ih zbog čega kasnije umiru. Dodajte mu i so da bi bolje prianjao na površinu stabla. Samo pripazite, da ga ne stavljate u velikim dozama, kako ne bi došlo do alkalizacije tla. Dovoljno je 150 - 200 kilograma po hektaru, ako se rasipa, a rastopljenog u vodi oko 50 kilograma na 1.000 l vode, ukoliko se tretira celo stablo.


Tagovi

Kopriva Gavez Bakarna sredstva Soda bikarbona Kreč Dezinfekcija stabala Oplodnja voća Infektivni potencijal


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.