Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kovač
  • 29.05.2019. 07:30
  • Karlovačka, Ozalj

Tomislav Kovač: Kad je došao red da preuzmem posao, rekao sam neću krave, orahe ću i tikve

Djed je imao muzne krave i kada je došao red na mene da preuzmem posao, rekao sam da se kravama ne želim baviti. Odlučio sam posaditi orahe jer vjerujem da je to proizvod koji će se lakše plasirati, prisjeća se početaka Tomislav Kovač koji je eko proizvodnju oraha i bundeve golice unaprijedio sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Foto: arhiva OPG Kovač
  • 3.883
  • 584
  • 0

Tomislav Kovač, nositelj OPG-a Kovač iz Ozlja, jedan od finalista prošlogodišnjeg natječaja za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, odlučio se baviti ekološkom poljoprivredom. K tome, za razliku od djeda i oca koji su se bavili stočarstvom i mljekarstvom, prvotno uzgojem oraha.

“Djed je imao muzne krave i kada je došao red na mene da preuzmem posao, rekao sam da se kravama ne želim baviti. Odlučio sam posaditi orahe jer vjerujem da je to proizvod koji će se lakše plasirati. Obitelj me u tome podržala i tako sam krenuo”, prisjeća se početaka Tomislav Kovač čiji je OPG registriran 2003. godine i broji četiri člana. Supruga Snježana vodi marketinški dio, papirologiju, etiketiranje, pakiranje te pomaže na polju i u cjelokupnom poslovanju. Otac Ivan brine o visinskom škotskom govedu čiji su uzgoj pokrenuli prije nepunih godinu dana i pomaže u ostalim poslovima na gospodarstvu.

Ekološki uzgoj oraha, uljne tikve pa i škotskog goveda

Majka Marijana također pomaže kod pakiranja i u drugim poslovima. Uglavnom svi rade sve, a veći dio posla se obavlja mehanizacijom. Trenutno obrađuju oko 50 hektara zemljišta, od toga je oko 6 ha nasad oraha, a na 25 ha uzgajaju uljnu tikvu odnosno bundevu golicu te zbog poštivanja plodoreda u ekološkoj proizvodnji uzgajaju i ječam, pšenicu i heljdu. Bave se i ekološkim uzgojem visinskog planinskog škotskog goveda pa tako trenutno posjeduju pet grla.

Imaju i pet grla škotskog goveda

“Supruga i ja radili smo u tvrtkama s ne baš povoljnim radnim vremenom. S obzirom da smo već od 2006. godine imali posađen nasad oraha od gotovo 800 stabala, a i da su krenuli natječaji iz Programa ruralnog razvoja, odlučili smo aplicirati na tip operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", proširiti proizvodnju na ostale kulture, iskoristiti postojeće resurse gospodarstva i raditi posao koji volimo te kreirati svoje vrijeme onako kako mi želimo. Radimo možda više nego prije, ali bavimo se isključivo ekološkom proizvodnjom te živimo s tim i izuzetno nas ispunjava činjenica da proizvodimo zdravu i kvalitetnu hranu iza koje stojimo, što naši kupci prepoznaju”, podijelio je s nama Tomislav.

Prijavili su se na prvi natječaj tipa operacije 4.1.1. s ciljem unaprjeđenja ekološke poljoprivredne proizvodnje, što je, kažu, bilo doista izazovno. Prošlo je čak dvije godine od predaje zahtjeva do konačne odluke.

Kroz mjeru 4 ostvario pravo na 1,4 milijuna kuna

"S dobivenim sredstvima, a riječ je o 1,4 milijuna kuna, bespovratno 90%, nabavili smo kompletnu mehanizaciju za obradu zemljišta, sušenje, čišćenje finalnog proizvoda i slično. Sredstva iz EU fonda su nam puno pomogla – da smo morali samo to sve isfinancirati, trajalo bi minimalno 5 godina jer se radi o ukupno čak 36 strojeva. Svakome tko ima zemlju i dobru ideju te se misli baviti poljoprivredom u budućnosti, preporučamo da apliciraju na natječaje iz EU fondova jer je to važna odskočna daska za mnoge poduzetnike”, navode Snježana i Tomislav Kovač dodajući da im puno pomažu i poticaji koje dobivaju.

"Mi smo jedni od onih koji smatraju da poticaj koji dobiješ treba vratiti u zemlju kako bi prozvodnja bila što uspješnija. Na taj način radimo i odlično funkconiramo”, dodaju.

Prozvode također bučino i orahovo hladno prešano ulje, a žitarice prerađuju u brašna i ječmenu kašu. Proizvode plasiraju na kućnom pragu, sajmovima i po restoranima. "Imamo zaista širok spektar kupaca naših proizvoda, od lokalnog stanovništa koje je sve više osviješteno i prepoznaje kvalitetan proizvod, preko vlasnika restorana s područja cijele Karlovačke županije, do samih lokalnih zajednica Grada i Županije. Sjeme bundeve golice prodajemo u Austriju, što proizvedemo oni otkupe. Izuzetno su zadovoljni kvalitetom proizvoda tako da imamo dogovoren plasman unaprijed na deset godina”, navodi Snježana Kovač.

Orahe uzgajaju na oko šest hektara

S obzirom da su u ekološkoj proizvodnji, administracija je, dodaju, zahtjevna. "Međutim, već smo naučili da je neizbježna i da je sastavni do posla. Uzima dosta vremena, ali to je jednostavno tako. Supruga se trudi da sve bude pedantno posloženo i u skladu sa svim pravilima te u tome uspijevamo”, govori Tomislav i dodaje da su za sada zadovoljni rezultatima svoga rada.

“Naravno da uvijek može biti bolje, međutim ono što proizvedemo lako prodamo. Trenutno nam nedostaje zemljišta - nemamo dovoljno polja da proširimo proizvodnju, a kod bundeve je potražnja daleko veća od onoga što smo danas u mogućnosti proizvesti”, navode supružnici Kovač koji planiraju povezati poljoprivredu i turizam čime bi se, smatraju, povećala posjećenost ovoga kraja i intenzivirala prodaja njihovih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Kovač Tomislav Kovač Snježana Kovač Mjera 4 Uzgoj oraha Eko proizvodnja Ruralni razvoj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/