Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 28.02.2020. 12:00

Tako jednostavno: čaj od kamilice kao prirodni fungicid

Čaj od kamilice ima višestruku upotrebu u vrtu. Koristi se za dezinfekciju i naklijavanje sjemena, kao insekticid i fungicid.

Foto: Depositphotos/shcheglov
  • 5.202
  • 593
  • 0

Čaj od kamilice svi vrlo često pijemo. Zbog svojih ljekovitih osobina ona je veoma cijenjena u narodnoj medicini. Kada jednom posadimo ovu biljku u vrtu, razmnožava se samozasijavanjem. Upotreba njenog čaja je od izuzetne koristi kada je riječ o uzgoju biljaka, posebno povrtnih vrsta.

Sjemenke su potopljene do 24 sata u kamilici

Čaj od ove ljekovite vrste vrlo je koristan u vrtu. Može se koristiti za dezinfekciju i naklijavanje sjemena, kao insekticid i fungicid.

Istovremeno, čaj će potaknuti rast mladih biljaka. Sadrži tanine koji omekšavaju sjemenu opnu i na taj način ubrzavaju klijanje i nicanje. Najbolje djeluje na sjeme paprike, kukuruza, graha, tikvica dok sjemenke rajčice nisu ljubitelj ovog prirodnog preparata. Sjemenke u čaju od kamilice ostaju potopljene 12 sati, a najviše 24 sata.

Spriječava truljenje i propadanje biljaka

U proizvodnji povrća često se susrećemo s pojavom truljenja i propadanja biljaka. Ove bolesti naročito su opasne kada su u pitanju mlade biljke. Što su mlađe, neotpornije su na ove bolesti i brže propadaju. Kako bi spriječili propadanje presadnica povrća i drugog bilja možemo koristiti čaj od kamilice.

Njegovom upotrebom spriječava se djelovanje gljivica koje dovode do propadanja. Kao fungicid koristi se blagi čaj. Kada se pripremi, treba imati blijedožutu boju.

Mlade biljčice i površina supstrata se tretiraju tri do četiri puta tijekom tjedna. Tretiranje obaviti prskalicom i ostaviti biljke da se osuše, odnosno ne zalijevati ih odmah poslije tretiranja na ovaj način. Postupak se primjenjuje do trenutka sadnje na stalno mjesto. Uvijek se priprema svjež čaj.

Nikada ne tretirajte biljke kada su tu i pčele

Čaj od kamilice je izuzetno koristan u vrtu kao insekticid, ali ga treba pravilno dozirati i koristiti, kako bi zaštitili pčele i druge korisne kukce. Biljke se ne tretiraju ako su direktno izložene djelovanju sunca i u najtoplijem dijelu dana, posebno kada je temperatura visoka.

Za njegovu pripremu, potrebno je skuhati jak čaj od kamilice. Može se uzeti trostruka doza suhe tvari. Pripremljen čaj se ostavi 24 sata, procijedi i koristi za tretiranje biljaka. Nikad ne tretirajte usjeve kada su prisutne pčele i drugi korisni kukci na njima.


Tagovi

Kamilica kao fungicid Prirodni insekticid Propadanje presadnica Naklijavanje sjemena Truljenje biljaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.