Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 08.05.2021. 15:00

Svet se usmerava ka organskoj proizvodnji?

Akcioni plan, koji je u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i strategijama EU "Od njive do trepeze" i za biodiverzitet, sačinjen je tako da obezbedi da i inače brzo rastući organski sektor dostigne cilj od 25 odsto poprivrednog zemljišta.

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 148
  • 9
  • 0

Evropska komisija predstavila je Akcioni plan za razvoj organske proizvodnje čiji je cilj da se podstaknu produkcija i potrošnja organskih proizvoda i da pod organskom poljoprivredom do 2030. bude četvrtina poljoprivrednog zemljišta u EU, piše Euractiv.

Akcioni plan, koji je u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i strategijama EU "Od njive do trepeze" i za biodiverzitet, sačinjen je tako da obezbedi da i inače brzo rastući organski sektor dostigne cilj od 25 odsto poprivrednog zemljišta. Njime su predviđene 23 akcije strukturirane oko podsticaja potrošnje, povećanja proizvodnje i daljeg unapređenja održivosti sektora a sa ciljem da mu se obezbedi izbalansirani rast.

Ocenjuje se da rast potrošenje organskih proizvoda bude ključan za ohrabrivanje farmera da pređu na organsku proizvodnju i tako povećaju profitabilnost i otpornost. Privatni sektor takođe može da ima značajnu ulogu, na primer, nagrađivanjem zaposlenih "bio-čekovima" koje mogu da koriste za kupovinu organskih proizvoda.

I u Srbiji zabeležen rast organskih površina

Sada se organski proizvodi gaje na 8,5 odsto poljoprivredne površine EU i, ako se tekući trend nastavi, do 2030. će taj udeo dostići 15-18 odsto. Zato Akcioni plan treba da obezbedi dodatni podsticaj da se stigne do 25 odsto.

Udruženje Serbia Organica ranije je objavila istraživanje u kom se navodi da se uočava trent rasta ukupnih površina pod organskom proizvodnjom, posmatrajući period od 2010. do 2019. U okviru biljnih kultura koje pripadaju ratarskoj proizvodnji, u 2019. godini najzastupljenije su bile površine na kojima su se gajile žitarice, sledi industrijsko bilje i krmno bilje. Od voćarske proizvodnje, u 2019. godini je najzastupljenija bila proizvodnja organske maline, čija se proizvodnja odvijala na preko 2.030 ha i učestvovala je sa 38 odsto u ukupnoj proizvodnji organskog voća, ipak manja je u odnosu na godinu ranije, kada se malina gajila na nešto manje od 2.380 ha.

Tokom 2019. godine oko 6.260 proizvođača je bilo uključeno u sertifikovanu organsku proizvodnju, od čega 530 nosilaca sertikata, a 5.730 kooperanata u sistemu grupne sertikacije. Upoređujući 2019. i 2018. godinu zapaže se da se smanjio ukupan broj proizvođača za 445, kao i broj kooperanata, a povećao broj nosilaca sertikata.

Novi rekord u organskim površinama - na planeti 72,3 miliona hektara

Kako smo ranije pisali, ova proizvodnja dosegla je novi rekordni nivo u 2019. godini i postigla površinu od 72,3 miliona hektara, što je 1,6 odsto više u odnosu na godinu pre, stoji u izveštaju pod nazivom "Svet organske poljoprivrede - statistika i novi trendovi 2021.", objavljenog od strane Istraživačkog instituta za ekološku poljoprivredu (FiBL) i Evropskog udruženja za organsku proizvodnju (IFOAM).


Tagovi

Organska proizvodnja Serbija Evropska komisija Akcioni plan Potrošnja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta