Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mravi u vrtu
  • 30.01.2020. 10:30

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim pripravcima

Riješiti se mrava može predstavljati veliki izazov. Postoje prirodni načini koji će vam pomoći. Samo budite uporni.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 43.883
  • 390
  • 0

Kada se u vrtu i dvorištu pojave mravi, biljke su najugroženije jer se na mrave nadovezuju i drugi problemi kao što su lisne uši. Ako se pojave, sa suzbijanjem treba krenuti što prije jer se kolonije razmnožavaju jako brzo i u samo nekoliko tjedana mogu zauzeti cijeli vrt.

Riješiti se mrava može predstavljati veliki izazov, ali svakako nemojte odmah pohrliti za insekticidima, već probajte neke od prirodnih načina suzbijanja. 

Lisne uši i mravi – zajednica obostrane koristi

Lisne uši i mravi su jedna od čestih zajednica na koje ćete naići u vrtu. Tamo gdje se pojave lisne uši, dolaze i mravi koji zapravo budno prate kad će se uši pojaviti. Ova neobična zajednica ima obostranu korist- biljne uši su mravima važne zbog "medne rose" koju luče, zbog čega ih mravi štite od prirodnih neprijatelja. Baš je ta simbioza najveći problem u vrtu i voćnjaku. 

Lisne uši kontrolirajte pomoću biljaka, kukaca i ptica

Čaj od duhana protiv biljnih uši 

Jedan od prirodnih pripravaka je čaj od duhana. U dvije i pol litre tople vode pola sata namočite 15 g suhoga smrvljenog lišća duhana, pa procijedite. Dodajte 1 čajnu žlicu tekućeg sapuna i dobro promućkajte. Dobivenim čajem dobro pošpricajte lišče. Ako niste sve potrošili, smjesu možete čuvati na hladnom mjestu do dva tjedna.

Protiv mravi i sa sodom bikarbonom i narančinim sokom 

Mravi ne podnose jake, oštre mirise poput peršina, lovora, anisa, lišća rajčice, origana, bijelog luka, pelina, cimeta, lavande, nevena, octa, taloga kave, limunove korice, krastavca, duhana. Različite vrste mravi različito reagiraju na mirise.

Soda bikarbona za deblo drveća

Mravima nikako ne odgovara soda bikarbona. Pomješajte 1 litru vode, 5 grama sode bikarbone i 30 grama lanenog ulja. Dobivenu tekućinu poprskajte po deblu. Isto tako zajedno sa sodom možete koristiti šećer u prahu. Sve što trebate je pomješati ta dva sastojka i posipati oko drveta gdje se stvorio mravinjak.

Kora od krastavca, ljuta paprika, rajčica

Kora je prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gdje se skupljaju, a ljuta paprika će djelovati kao repelent koji će ih potjerati. Dovoljno je poprskati mjesto na kome se nalaze mravi otopinom ljute paprike.

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Ponekad je samo dovoljno u mravinjak zabosti grančice rajčice ili listove peršina i oni će pobjeći.

Limunov i narančin sok

Mravima smeta miris citrusa. Izribajte kore naranče ili limuna te ih pomiješajte s toplom vodom i pošpricajte po nastambi.

Ocat je čudotvoran

Možete ga koristiti na više načina - nanositi direktno na površine gdje ima mrava ili napraviti smjesu octa i deterdženta pa njome poprskati mjesto na kojem se nalaze.

Eterična ulja - najgori neprijatelj mravima

Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande pa u to ubacite malo mljevenog lovora, paprene metvice ili klinčića. Dobro promućkajte pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju.

Miris cimeta i vruća voda

Cimet kukcima nikako nije ugodan i bježe od njega. Pospijte cimet po tlu gdje se stvorio mravinjak i on će za vrlo kratko vrijeme nestati.

Ipak nešto češća metoda, ako imate mali vrt  je polijevanje mravinjaka vrućom vodom. Postupak ponovite 2-3 puta dnevno, ali pazite da to ne radite u blizini bilja jer ćete i njega "ofuriti". 

Ipak zapamtite, mravi znaju biti korisni jer štite biljke od drugih štetnika

Mravi blagotvorno djeluju u polju tako što su prirodni neprijatelji gusjenica, ličinki muha, puževa i krpelja. Prema tome, njihova prisutnost automatski smanjuje broj štetnih kukaca.

Jesu li mravi štetni ili korisni na parceli - određuje njihova brojnost

Većina mrava gnijezde se u zemlji kopajući tunele i na taj način prozračuju tlo, hrane se organskim otpadom i isitnim kukcima, a povećavaju sadržaj i pojedinih elemenata kao što su to naprimjer kalij i fosfor


Tagovi

Mravi Vrt Prirodni pripravci Suzbijanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]