Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko tržnica
  • 15.10.2018. 12:00

Solidarna ekološka grupa iznjedrila i ekološku tržnicu, četvrtkom u Osijek po zdrave proizvode

Zamisao o Solidarnoj ekološkog grupi rodila se još prije desetak godina kada sam vidio sličan model u Beču pa smo ga preuzeli i prilagodili. Dodatni motiv bilo mi je rođenje sina, prije šest godina, koji je imao alergiju i tada nismo mogli doći do ekološke hrane, otkriva začetke ideje predsjednik Udruge Ospera, Juraj Bučević.

Foto: Melita Berečić
  • 2.357
  • 347
  • 0

Osječka je glavna tržnica bogatija zanimljivim sadržajem – popodnevnom ekološkom tržnicom koja će se odvijati svakog četvrtka od 17 do 19 sati na prostoru ispred ulaza u zatvoreni dio tržnice. Već i prethodna rečenica govori dovoljno da bismo shvatili kako je riječ o događanju koje promiče ekološku poljoprivredu i zdraviji život, no priča iza njega je puno zanimljivija i traje godinama. Riječ je o projektu osječke Solidarne ekološke grupe, Udruge Ospera s ciljem povezivanja ekoloških poljoprivrednika izravno s kupcima, bez posredništva, a na obostranu dobit, kako je istaknuo Juraj Bučević, predsjednik Udruge Ospera.

Spoj tradicionalne poljoprivrede i suvremene tehnologije

"To je projekt društvenog poduzetništva kojim, između ostalog, spajamo tradiciju i suvremene tehnologije. Naime, članovi grupe dogovaraju se oko kupnje putem interneta i Facebooka na način da ponedjeljkom proizvođači objave veliku tablicu proizvoda koje taj tjedan nude, kupci proizvode naručuju do srijede, a četvrtkom dođu preuzeti robu, odnosno svoje takozvane ekološke košarice. Ovakav način prodaje u Osijeku postoji već četiri godine, a odvijao se na maloj tržnici u Bosutskom naselju. Zamisao o Solidarnoj ekološkog grupi rodila se još prije desetak godina kada sam vidio sličan model u Beču pa smo ga preuzeli i prilagodili. Dodatni motiv bilo mi je rođenje sina, prije šest godina, koji je imao alergiju i tada nismo mogli doći do ekološke hrane.

Bogatstvo eko plodova na osječkoj tržnici

Iako je ponuda bazirana na proizvodima lokalnih proizvođača, u našoj se grupi nađu i eko proizvodi iz drugih dijelova Hrvatske. SEG-ovi su otvoreni i u Rijeci, Puli, Zagrebu, uskoro će biti u Zadru i Valpovu, tako da smo udruženi u neformalnu mrežu u kojoj razmjenjujemo proizvode“, rekao je Bučević i dodao da na taj način, primjerice, kiseli kupus, jaja i krumpir iz Slavonije idu na more, a u Osijek stižu maslinovo ulje, agrumi, smokve… Trenutačno je u osječkoj grupi 15 ekoloških proizvođača, a u planu ih je uvesti još pet. U ponudi su voće i povrće, razne prerađevine od voća i povrća, sirevi, brašna, ulja, meso, mlijeko i mliječni proizvodi.

Oživljavanje tržnice u popodnevnim satima

Prigodom otvorenja na novoj lokaciji prošlog četvrtka posjetitelja nije nedostajalo, a svoje zadovoljstvo izrazio je i Igor Medić, direktor osječke Tržnice.

"Sada će članovi Udruge Ospera imati bolje uvjete, nego na maloj tržnici na kojoj su do sada djelovali. Ovdje smo im ponudili rasvjetu, bolje klupe, zaštićen natkriveni prostor, besplatno parkiranje za sve posjetitelje, glazbu te dostavni trak. Cilj nam je, osim ekološkim, i ostalim svojim proizvođačima omogućiti trgovanje četvrtkom popodne te na taj način oživjeti tržnicu u popodnevnim satima“, rekao je Medić.

Na otvorenju eko-tržnice bio je i osječki dogradonačelnik Boris Piližota i naglasio kako se već prvi dan vidi da je odziv iznad očekivanja.

"Osim što je cilj ponuditi sugrađanima zdrave, netretirane proizvode te proizvođačima odgovarajuće mjesto za prodaju, važno je omogućiti kupnju na tržnici ljudima koji zbog posla ne mogu doći na tržnicu u prijepodnevnim satima. Odlična je mogućnost željene namirnice naručiti putem interneta i doći ih ovdje preuzeti. Vjerujem da će se ovom projektu pridružiti još OPG-ovaca i da će to prerasti u još ljepšu priču“, rekao je Piližota koji je obišao sve štandove i ovaj put kupio ocat i sok od kupine, mahune, krumpir, grah i domaći kruh od pira.

Dojmovi kupaca

Kupovao je i prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i pritom napomenuo da uvijek treba podržati domaće eko proizvođače, da je ovo odličan način trženja i hvalevrijedan projekt te da će rado i dalje dolaziti u kupnju.

Osječanka Dina Vukobratović također pazi da kupuje domaće eko proizvode i već je godinama članica SEG-a: "Za ovu tržnicu mi je rekla prijateljica koja ima bolesno dijete i kojoj je zato bilo važno kupovati ekološke namirnice. Odlučila sam se priključiti jer sam dijete sa sela i zaželjela sam se okusa domaćeg svježeg mlijeka. Osim toga, imam četvero djece i želim da odrastaju jedući zdrave namirnice. Kupujem i sireve, povrće, voće i jaja. Sprijateljila sam se s proizvođačima koji su divni, jednostavni ljudi. Moji su roditelji također poljoprivrednici, možda i zato taj posao više cijenim“.

Po eko proizvode došao je i dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić

Nikolina Fenrih godinu i pol kupuje na ovaj način i kaže da je to vrlo praktično, a uklapa se u brz način života. Redovito kupuje sireve i ostale mliječne proizvode, jaja  i povrće. Nada se da će ponuda biti sve veća i naglašava da će i dalje svima preporučivati neka posjete solidarnu eko tržnicu. Glavne zvijezde ove tržnice ipak su proizvođači. Balansirajući između starih kupaca kojima su donijeli njihove narudžbe i onih novih koji su imali puno pitanja te usput poslužujući uzorke svojih proizvoda, stigli su izreći svoje dojmove.

Zdravo povrće i raznovrsni mliječni proizvodi

Srđan Mikić iz Dalja, vlasnik istoimenog OPG-a i jedan od osnivača grupe već četiri godine prodaje svoje eko proizvode na ovaj način. Sa svojom obitelji uzgaja 30-ak vrsta povrća na tri hektara zemlje.

"Po osnutku grupe, najprije smo održali nekoliko predavanja na temu SEG-ova, pozivali smo i agronome te proizvođače koji su predstavili dobrobiti ekološke poljoprivrede. Organizirali smo i posjete našim OPG-ovima kako bi kupci vlastitim očima vidjeli što se i kako uzgaja pa su si i sami brali povrće koje žele kupiti. Stječemo uzajamno povjerenje koje je ovdje ključno, kao i solidarnost što govori i naziv grupe“, rekao je Mikić.

Također, velika je potražnja za domaćim mlijekom i mliječnim proizvodima koje svojim vjernim kupcima donosi Ljuba Božić iz Vere. "Imamo sedam krava, od toga se pet muze. Hranimo ih kao što se to nekad radilo – isključivo šrotom i sušenom djetelinom, bez ikakvih premiksa i sličnih dodataka. Na taj način dobijemo puno manje mlijeka, ali je kvaliteta neupitna. Mušterije koje smo upoznali prvi dan na ovoj tržnici, ostale su nam vjerne do sada. To puno govori. Krug kupaca širi se usmenom predajom, to je najbolja reklama, a drukčiju reklamu ni nemamo. Osim svježeg mlijeka, prodajemo svježi sir i vrhnje, maslac, podlijevani sir, tvrdi sir, dimljeni, ali i sireve s maslinama, sezamom, lanom, bučinim i chia sjemenkama, s ljutom paprikom, šunkom, slaninom, češnjakom i brusnicama… Imamo široku paletu proizvoda, zadovoljna sam prodajom i reakcijama kupaca“, rekla je Ljuba Božić.

Štand OPG-a Đurković iz Marjančaca također je privlačio veliku pozornost posjetitelja, kako zbog bogate ponude kozjih sireva, tako i zbog natpisa ''prirodno kozarstvo''. Josip Đurković strpljivo je opisivao svoje proizvode zainteresiranima, usput marljivo režući uzorke sira za kušanje.

"Već se 26 godina bavim ovim poslom, a uključio se i sin i sada je on operativac, a ja idem po sajmovima. Naše se koze hrane na prirodan način, idu na pašu, slobodno trčkaraju, nikada im ne dajemo hranu tretiranu kemijskim sredstvima, hranimo ih i lucernom, pripremamo žitarice i sijeno za zimu. Zanimljiv mi je i praktičan ovaj način trgovanja i naručivanja preko interneta. To je moderan način poslovanja i treba ga još malo uhodati“, zaključio je Đurković.

Tjestenina od buče, namaz od suncokreta, pekmez s čokoladom…

Svoje neobične proizvode izložio je i Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice. Njegov je OPG najpoznatiji po tjestenini od sušene buče. "Buču režemo na trake, sušimo i pakiramo. To je odlična zamjena za tjesteninu, nema glutena, zdrava je i ukusna. Od 45 kilograma buče dobijemo kilogram suhih rezanaca. Kada skuhate 100 grama, dobijete oko pola kilograma ''tjestenine'' što je dovoljno za tri, četiri osobe. U ponudi imamo i grah, heljdu i pir koje sadimo zbog plodoreda, da malo oporavimo zemlju. Imamo i kestenovo brašno, u kojem također nema glutena, a može se koristiti kao i obično brašno za kruh, kolače, umake i kreme“, kazao je Lenac. 

Tjestenina od sušene buče OPG-a Lenac

Uz povrće, voće i med Dragica Paulik iz Čepina svoju ponudu obogatila je zanimljivim prerađevinama – namazom od suncokreta i pestom od medvjeđeg luka te pekmezom od višanja s čokoladom, bez dodanog šećera. Sudeći prema dojmovima kušača, takve su inovacije uvijek dobrodošle. Svi posjetitelji i prodavači izrazili su nadu da će na tržnici u središtu grada njihovo druženje uz kupnju biti još zanimljivije i uspješnije te da će se broj zainteresiranih povećavati, kao i da će svijest o važnosti konzumiranja namirnica uzgojenih bez pesticida, hormona i kemijskih dodataka samo rasti.


Fotoprilog


Tagovi

Eko tržnica Osijek Udruga Ospera Solidarna ekološka grupa


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]