Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sol u poljoprivredi
  • 20.07.2022. 07:30

Sol protiv mravi, puževa, lukove muhe - možete napraviti nepopravljivu štetu

Ne pretjerujte s primjenom soli u vrtu ili voćnjaku, jer može izazivati dugoročne posljedice koje se teško popravljaju

Foto: R.Vojnović/M.C.Celić
  • 3.283
  • 145
  • 0

Kuhinjska sol ili natrij klorid može se koristiti u vrtu ili voćnjaku, ali je potreban veliki oprez. Prije svega ne treba pretjerivati s količinama. Većinom se u upotrebi dogodi baš to i napravi velika, dugogodišnja šteta koja se teško može popraviti.

Velika koncentracija izaziva čitav niz negativnih posljedica. Na biljkama se javlja kloroza, žutilo, a može dovesti do njihovog propadanja. Zemljište se vremenom iscrpljuje, korisna mikroflora se uništava, mijenja se struktura i ono ostaje zbijeno, slabije propušta vodu, povećava se kiselost, uništava se organska tvar, a brojna hraniva postaju nedostupna za biljke. Na površini se formira pokorica koja ne propušta padaline, vodu, u dublje slojeve.

Sol samo u otopini

Najčešće se prevelike količine koriste u zaštiti crvenog luka od napada lukove muhe. Strašno je vidjeti površinu male gredice potpuno prekrivenom debljim slojem soli. Kako je navika da na istom mjestu godinama uzgajaju jednu povrtlarsku kulturu, već kroz tri ili četiri sezone uzastopnog uzgoja luka i obimnog soljenja takve gredice postaju neupotrebljive za sjetvu ili sadnju.

Najbolja je opcija da se za suzbijanje lukove muhe koristi otopina od maksimalno 200 g soli i 10 l vode. Dobro se izmiješa i spremno je za upotrebu. Tijekom godine na istoj lokaciji smije se primijeniti dva do tri puta.

Umjesto posipanja koristite otopinu (Foto: Verica Matić)

Soljenje puževa i mravi

Često se pretjeruje i kada je u pitanju suzbijanje puževa. Preporučuje se posipanje ovih štetnika i napadnutih površina, posebno zone oko biljaka što štetno djeluje na njih. Bolja opcija je da se so posipa u traci širokoj do 5 cm kako bi spriječili puževe da s obraslih površina dolaze u vrt.

Mravi su štetnici za koje se preporučuje suzbijanje, ali ne kako se to uobičajeno radi.

Riješite se mravi pomoću krumpira - dovoljne su i kore

Velika je greška da se mravinjak zasipa velikim količinama soli, dovoljno je jedna žličica na 1 l vode. Ovom otopinom se zalije mravinjak.

Sol kao herbicid

Koliko djelovanje soli može biti negativno kada pretjeramo s količinom možemo vidjeti kada njome  tretiramo korov. U ovom slučaju sol djeluje kao herbicid i uništava korovsku floru.

Kako bi eliminirali štetno djelovanje soli potrebno je tijekom jeseni na 1 m² dodati dvije do tri kante komposta kako bi se obnovila mikroflora, spriječilo narušavanje strukture i kvaliteta zemljišta i formiranje pokorice na površini.


Tagovi

Zemljište Pokorica zemljišta Sol Sol za mrave


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]