Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sol u poljoprivredi
  • 20.07.2022. 07:30

Sol protiv mrava, puževa, lukove muve - možete napraviti nepopravljivu štetu

Ne preterujte sa primenom soli u bašti ili voćnjaku, jer može izazivati dugoročne posledice koje se teško popravljaju.

Foto: R.Vojnović/M.C.Celić
  • 1.235
  • 59
  • 0

Kuhinjska so ili natrijum hlorid može da se koristi u bašti ili voćnjaku, ali je potreban veliki oprez. Pre svega ne treba preterivati s količinama. Većinom se u upotrebi dogodi baš to i napravi velika, dugogodišnja šteta koja se teško može popraviti.

Velika koncentracija izaziva čitav niz negativnih posledica. Na biljkama se javlja hloroza, žutilo, a može dovesti do njihovog propadanja. Zemljište se vremenom iscrpljuje, korisna mikroflora se uništava, menja se struktura i ono ostaje zbijeno, slabije propušta vodu, povećava se kiselost, uništava se organska materija, a brojna hranjiva postaju nedostupna za biljke. Na površini se formira pokorica koja ne propušta padavine, vodu, u dublje slojeve.

Sol samo u rastovru

Najčešće se prevelike količine koriste u zaštiti crvenog luka od napada lukove muve. Strašno je videti površinu male gredice potpuno prekrivenom debljim slojem soli. Kako je navika da na istom mestu godinama uzgajaju jednu povrtarsku kulturu, već kroz tri ili četiri sezone uzastopnog uzgajanja luka i obimnog soljenja takve gredice postaju neupotrebljive za setvu ili sadnju.

Najbolja je opcija da se za suzbijanje lukove muve koristi rastvor od maksimalno 200 grama soli i 10 litara vode. Dobro se izmeša i spremno je za upotrebu. U toku godine na istoj lokaciji sme se primeniti dva do tri puta.

Umesto posipanja koristite rastvor (Foto: Verica Matić)

Soljenje puževa i mrava

Često se preteruje i kada je u pitanju suzbijanje puževa. Preporučuje se posipanje ovih štetočina i napadnutih površina, posebno zone oko biljaka što štetno deluje na njih. Bolja opcija je da se so pospe u traci širokoj do pet centimetara kako bi sprečili puževe da s obraslih površina dolaze u baštu.

Mravi su štetočine za koje se preporučuje suzbijanje, ali ne kako se to uobičajeno radi.

Rešite se mrava pomoću krompira - dovoljne su i kore

Velika je greška da se mravinjak pospe velikim količinama soli, dovoljno je jedna kašičica na jednu litru vode. Ovim rastvorom se zalije mravinjak.

So kao herbicid

Koliko delovanje soli može biti negativno kada preteramo s količinom možemo videti kada njom pospemo korov. U ovom slučaju so deluje kao herbicid i uništava korovsku floru.

Kako bi eliminisali štetno delovanje soli potrebno je tokom jeseni na jedan kvadratni metar dodati dve do tri kante komposta kako bi se obnovila mikroflora, sprečilo narušavanje strukture i kvaliteta zemljišta i formiranje pokorice na površini.


Tagovi

Zemljište Pokorica zemljišta Kuhinjska so So protiv puževa So na zemlji So protiv mrava


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D