Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • (S)OPG Metlikovec
  • 09.04.2021. 12:00
  • Varaždinska, Varaždin

Slobodan Metlikovec: Samo su nas iz OPG-a prebacili u SOPG, a što ću sad s prerađevinama?

Donesenom odlukom smo se našli u ogromnom problemu, a nismo jedini, kaže nositelj donedavnog OPG-a kojega je iznenadila odluka - sad ste SOPG.

Foto: Arhiva obitelji Metlikovec
  • 5.299
  • 563
  • 0

"Nitko nas ništa nije pitao, samo su odredili - sada ste SOPG, niste više OPG“, negoduje Slobodan Metlikovec. Ako želi ponovno biti OPG, dodaje, mora uzeti u zakup zemlju. "Trenutno imamo nasade na tri lokacije ukupne površine ispod jednog hektara, a ekonomska vrijednost nam je 2.100 eura“, nastavlja. Ističe i činjenicu da je vrijednost gospodarstva u kontinentalnom dijelu daleko manja od onog u jadranskom.

O čemu se radi i gdje je nastao problem?

Presudila ekonomska veličina

Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu razlikuje Upisnik poljoprivrednika i Upisnik OPG-ova. U Upisnik poljoprivrednika upisuju se fizičke osobe koja samostalno obavljaju poljoprivrednu djelatnost, a nisu se obvezni upisati u Upisnik OPG-ova jer im je ekonomska veličina manja od 3.000 eura. Ovaj oblik poznatiji je kao samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo (SOPG). Zakonom je, pored toga, propisana obveza fizičkim osobama uskladiti svoj organizacijski oblik i status, pa su se mnogi mali poljoprivrednici zbog toga našli u "neobranom grožđu".

Metlikovec želi skrenuti pažnju i na to da sjever Hrvatske nije isto što i istok, a oba su svrstana pod regiju Kontinentalna Hrvatska.

"Slavonija ima ogromne površine gdje je potrebno brati strojno što je ujedno brže i jeftinije. Osim toga, isti stroj često bere u ekološkom nasadu, ali i u onom koji nije ekološki. Da meni uslužno dođe odraditi berbu aronije strojem netko tko bere svima, ja za to neću dobiti certifikat“, upućuje na još jednu nelogičnost.

Prerađevine kao SOPG ne smije prodavati 

Dotiče se i problema slabog otkupa ekološke aronije uglavnom zbog jeftinije uvozne, a ne zna se je li ekološki uzgoj u nekoj drugoj državi na razini našeg. "I kod nas se prodaju ekoproizvodi u svim varijantama, a nemaju svi ekocertifikat. Netko nazove nešto 'eko' samo zato što nije špricano“, govori.

Do prošle jeseni sve funkcioniralo

Naš je sugovornik nositelj OPG-a Metlikovec koji razvija posao na području Varaždinske županije posljednjih 10 godina. Krenuli su s 500 sadnica, naknadno posadili još 900, a 2017. godine su kupili i jedan već gotovi nasad s još 500 komada. Danas imaju skoro 2.000 grmova. Odmah su ušli u ekoproizvodnju jer, kako kažu, nisu željeli "klasiku".

Aroniju prerađuju u sok, a jedno vrijeme su se okušali s džemom i čajem. "Radimo male serije pa ne pokrivamo troškove, ali vidjet ćemo što i kako dalje u budućnosti“, kazuje. Trenutna situacija "nije bajna", no ako se tržište pokrene nakon normaliziranja situacije koju je poremetila pandemija, možda se vrate i na druge proizvode osim sokova.

Stekli su stalne kupce, prodavali po sajmovima i do jeseni prošle godine su stvari funkcionirale. "Tada je došlo do usklađivanja Agencije za plaćanja sa zakonom koji je bivši ministar Tolušić prije dvije godine pokrenuo. Možemo zaključiti da su nam svima dvije godine gledali kroz prste. Drugim riječima, dvije godine smo prerađevine prodavali 'na crno' čega nismo niti bili svjesni“, zaključuje Metlikovec i dodaje da se i dalje radi po starom, jer usklađivanje još uvijek traje.

Kao SOPG neće smjeti prodavati prerađevine?!

Najveći problem im predstavlja što kao SOPG neće moći prodavati prerađevine, a od aronije, koju uzgajaju, rade uglavnom sokove. "Bobice aronije u svježem obliku nisu previše tražene tako da smo se našli u ogromnom problemu“, povjerava nam nositelj gospodarstva.

Navodi dalje primjer uzgajivača lavande koji po novome kao SOPG ne bi smjeli prodavati ulje, već samo cvjetove. "Ne znam što se događa s kiselim zeljem, jer to je također prerađevina“, naglas razmišlja pa dodaje da nije isto proizvoditi luk ili aroniju, te smatra da bi u Zakon trebalo uključiti iznimke.

Našli smo se u neobranom grožđu, kaže S. Metlikovec

Načuo je da je trebala biti "revizija" navedenog zakona, ali ne zna u kojoj je to sada fazi. "Ostalo nam je nekih mjesec dana da odlučimo ostajemo li SOPG ili ćemo prijeći natrag u OPG što s druge strane, po novome, za sobom vuče viša davanja državi“, upoznaje nas s nedoumicama.

Diskutabilno usklađivanje

Dakle, fizičke osobe moraju, prema ovom zakonu, uskladiti organizacijski oblik i status u roku šest mjeseci od dana stupanja Pravilnika na snagu. Fizičkoj osobi koja ne podnese zahtjev, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) po službenoj dužnosti dodijeljuje organizacijski oblik OPG-a ili evidentira promjenu u SOPG. U koju skupinu je koje poljoprivredno gospodarstvo razvrstano, ovisi o ekonomskoj veličini, vrijednosti koja se izračunava pomoću kalkulatora EVPG. 

Izračunajte ekonomsku veličinu svog poljoprivrednog gospodarstva

Osim promjena u visini obveza za doprinose, razlika je i u tome što OPG uz nositelja može imati i članove, dok to kod SOPG-a nije slučaj. Važno je znati i da SOPG ne može imati upisanu dopunsku djelatnost.

Sve veća davanja

Određeni broj OPG-ova koji su imali upisane članove, pri prelasku u SOPG ostali su samo s jednim članom, odnosno nositeljem, te niti s time nisu svi zadovoljni. Istina, postoji mogućnost da SOPG ponovno postane OPG, ali tada mora plaćati paušalni porez. "Paušal iznosi oko 150 kuna mjesečno, a plaća se tromjesečno. Nisu neki novci, ali treba ih izdvojiti bez obzira radilo se ili ne“, ističe te dodaje da bi i to izdržali, ali su značajno povećani iznosi za doprinose.

Poljoprivreda mu je primarna djelatnost i doprinosi postaju velika stavka koju ne zna kako ću uspjeti platiti. "Mjesečno mi se povećavaju za skoro 1.000 kuna“, razočarano će. Nastavlja da stalno treba za nešto izdvajati. Ekonadzor, Zavod za javno zdravstvo, Fond za zašitiu okoliša radi staklene ambalaže... "Sada treba imati i bar kodove jer su boce povratne", kaže. Zatim, ako žele prodavati u trgovinama, proizvodi moraju imati nutritivnu vrijednost, što također košta.

"Kada se svi troškovi stave na papir, ovo je neisplativ posao“, čvrst je u svojim stavovima. Dotiče se također prodaje na crno koja je razvojem interneta i društvenih mreža procvjetala. "Otvorite Marketplace na Facebooku i pogledajte po koliko se može dobiti boca soka od aronije“, poziva i navodi kako su oni primorani svoj visokokvalitetni proizvod spustiti na 60 kuna za litru. Istaknuti problemi doveli su do nestajanja malih poljoprivrednih gospodarstava, uvjeren je.

Nedoumice treba razjasniti

Vraća se na temu usklađivanja pa ponavlja kako je bivši ministar izjavljivao da mu je namjera bila napraviti reda među poljoprivrednicima, no netko bi trebao objasniti na što se pritom mislilo. Nezgodno je, kaže, što službenici u APPRRR-u uglavnom nisu upućeni u detalje zakonskih i podzakonskih akata pa se poljoprivrednike redovno upućuje na istraživanje interneta i Narodnih novina.

"Mi bi prema tome svaki dan trebali 'visjeti' za računalom i pratiti promjene“, buni se jer to traži puno vremena. Poljoprivrednici osim toga nisu pravnici. Prisjeća se kako je jednom prilikom zvao u Ministarstvo poljoprivrede, a službenik je na njegova pitanja odgovorio da on samo prenosi kako piše u zakonu. "Oni koji pišu i provode zakone, trebali bi biti upućeni u stanje na terenu, znati što ljudi rade i kakve nedoumice imaju. Ne može se samo nešto odrediti bez da se prouče detalji, sve treba biti jasno“, odrešit je Metlikovec.

Osvrće se i na poljoprivredne iskaznice (ePI) koje zamjenjuju sve postojeće i donose određene pogodnosti, a koje se izdaju po završenom postupku upisa. Omogućuju elektroničko potpisivanje dokumenata, jedinstvenu identifikaciju s visokim stupnjem sigurnosti, siguran pristup sustavu e-Građani te podnošenje zahtjeva za potporu putem zaštićene aplikacije AGRONET. "Dobili smo te famozne kartice, međutim mnogi poljoprivrednici ih neće moći koristiti jer je preduvjet posjedovanje moderne tehnike – kompjutora, čitača i slično. Stoga smatram da je to bačen novac“, osvrće se kritički na taj novitet.

Problem niskih cijena otkupa ekoproizvoda

Tu je i problematika cijena prilikom otkupa koja ne pokriva niti troškove rada berača, dobije se isto ili manje.

Mali poljoprivrednici, prvenstveno oni u ekoproizvodnji, su u posebno nezavidnom položaju jer se bere ručno, a izazov je naći radnike u kolovozu kada su mnogi na moru. "Teško je na plus 40 pa te ljude treba dobro platiti da bi se odazvali“, kazuje Metlikovec i naglašava da, ako se želi napraviti reda, posla ima još jako puno.

Obitelj se bavi ekološkom proizvodnjom aronije 

Prilikom ulaska u poljoprivredu rekli su - kada već idu nešto raditi, radit će kako treba. Zato je pala odluka na ekološku proizvodnju. "No, kod nas, ako se želi raditi po propisima i sve kako bi valjalo, vjerojatno ćete si stvarati dugove", zaključuje. Osim toga, česte promjene propisa dovode do nesigurnosti pa je teško uopće donijeti odluku o pokretanju bilo kakvog biznisa.

"Država bi trebala poticati proizvodnju, olakšavati poslovanje i pomagati poljoprivrednicima da opstanu, a ne ih kočiti. Sve drugo je besmisleno", ističe na kraju.

Što je OPG, a što SOPG i zašto dolazi do prebacivanja u drugi organizacijski oblik?

Upit o prebacivanju OPG-a u SOPG uputili smo i na adresu APPRRR-a te Ministarstva poljoprivrede. Iz Agencije su nas uputili na Ministarstvo kao nadležno za odgovor koji do objave teksta nije stigao. Međutim, pojašnjenje smo dobili 14. travnja. 


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj aronije Slobodan Metlikovec Zakon o OPG Voćarstvo OPG Metlikovec SOPG Ekonomska vrijednost


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."