Sirutka se dobija u proizvodnji sira. Može se koristiti za prihranu bilja te kao fungicid i insekticid.
Sirutka nam je poznata kao nusproizvod u proizvodnji sira. Nakon mliječno-kiselinske fermentacije odvaja se sir i ostaje tekućina - sirutka. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala, mikroelemenata, proteina, vitamina, aminokiselina. Zbog svojih ljekovitih karakteristika od davnina se koristi u ishrani ljudi, u narodnoj medicini, za ishranu životinja, ali se može primjenjivati u poljoprivrednoj proizvodnji.
U poljoprivredi se surutka pokazala od izuzetne koristi, može se koristiti kao gnojivo i sredstvo za zaštitu bilja.
Sirutka je odlično sredstvo za zaštitu biljaka, može da se koristi kao fungicid i insekticid.
U zaštiti biljaka od bolesti posebno se korisnom pokazala kao preventivno sredstvo u borbi protiv plamenjače. Na površini biljke se formira film koji štiti biljke od djelovanja patogena.
Veoma korisnom se pokazala u zaštiti rajčice od plamenjače, ali i patlidžana, paprike, krastavaca, tikvica, vinove loze i nekih voćnih kultura. Efikasna je u borbi protiv drugih bolesti: plijesni, pjegavosti. Za ovu namjenu sirutka treba imati temperaturu od 20 do 25°C. Dovoljno je 1 do 2l sirutke razblažiti sa 10l vode i dobro promiješati. Kako bi se poboljšala efikasnost pripravka možemo dodati i 10 kapi joda.
Za krastavce i vinovu lozu se može primjenjivati i nerazblažena sirutka, ali se tada broj tretiranja u kojima se koristi sirutka smanjuje.
Surutka privlači mnoge gusjenice i moljce. Dovoljno je prepoloviti plastičnu bocu, usipati sirutku i bocu privezati za stablo u voćnjaku. Ujutro se pokupi sadržaj sa insektima koji su upali u sirutku.
Zbog svog sastava surutka je odlično gnojivo koje može da se primjenjuje zalijevanjem ili folijarno. Kod upotrebe surutke ne treba pretjerivati, jer je kisele reakcije i može dovesti do promjene ph reakcije zemljišta.
Vrlo dobro se pokazala kao gnojivo za krastavce, vinovu lozu, tikvice i rajčicu. Najbolji rezultati se postižu kada se smjenjuje zalijevanje i folijarna ishrana sirutkom. Kod mladih biljaka bolje je tretman započeti folijarnom primjenom, dok kod starijih biljaka možemo prijeći na zalijevanje sirutkom.
Prvo zalijevanje treba obaviti sedam do 10 dana nakon sadnje, nakon dva tjedna drugo zalijevanje. Treće zalijevanje uraditi početkom faze cvjetanja.
Surutka se koristi i kao folijarno đubrivo, ali treba biti oprezan kod folijarne primjene sirutke. Zbog svoje kisele reakcije sirutka može da izazove ožegotine, posebno ako se koristi tokom vrelog sunčanog dana. Folijarna ishrana započinje kada se biljka primila, oko sedmicu dana poslije sadnje, i nastavlja u intervalima od jedan put u toku dva tjedna. Ovakva primjena sirutke treba osigurati formiranje jake i zdrave biljke sa nekoliko listova. Kada se biljke razviju, sirutka se koristi samo kao sredstvo zaštite, posebno kao preventiva od pojave raznih bolesti.
Da bi se sirutka koristila folijarno potrebno ju je razblažiti. 1l sirutke se razblažuje sa 10l vode, dobro promiješa i primjenjuje prskalicama.
Za paprike i patlidžan smanjiti broj folijarnih tretmana, jer su osjetljivi na kiselost koju surutka stvara i lako može doći do ožegotina na lišću.
Umjesto sirutke možemo koristiti obično mlijeko ili kefir (jogurt) sa manjim % masti.
Foto: Bigstock/elena.hramowa
Autorica