Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirak
  • 21.08.2017. 13:30

Sirak - korisna biljka i za ljude i životinje

Sirak je biljka koja se uzgaja za prehranu ljudi, životinja i kao sirovina za industriju.

Foto: Pixabay/prashant
  • 8.002
  • 101
  • 0

Pod utjecajem klimatskih promjena posljednjih je godina uzgajanje sirka postalo zanimljivo za veliki broj proizvođača. Sirak ima porijeklo iz Afrike, a u Europi se uzgaja od 15. stoljeća. To je biljka kratkog dana. Koristi se za prehranu ljudi, kao stočna hrana i u industriji.

Sirak je biljna vrsta koja odlično podnosi sušu, alkalna zemljišta, odlikuje se visokim prinosom i različitim upotrebnim vrijednostima. Lišće i stabljika su prekriveni voštanom prevlakom koja smanjuje isparavanje. Za formiranje 1kg suhe materije potrebno mu je 200 do 300l vode. Može se uzgajati kao osnovni i kao postrni usjev.

Sirak je višenamjenska biljka

Sirak pripada porodici trava i po izgledu je vrlo sličan kukuruzu, ali ne formira klip već metlicu. Biljka sirka ima razgranat i dobro razvijen korijen koji prodire u zemljište i do 2m. Stabljika može narasti do 7m, ovisno od sorte. Stablo sirka je čvrsto, sočno, bogato hranjivim tvarima i ima sposobnost regeneracije.

Listovi su sabljasti. Na jednom stablu se razvije između 16 i 21 listova. Cvijetovi su skupljeni u cvat metlicu dužine 10 do 60cm. Boja metlice može biti različita: bijela, slamastožuta, crvenkastosmeđa, smeđesiva, smeđa. Plod sirka je zrno koje sadrži do 80% ugljikohidrata, oko 10% proteina, oko 3% masti, celulozne materije, minerale. Boja sjemena može biti različita i karakterističnaje za sortu. Vegetacija sirka traje od 100 do 130 dana.

Sirak se odlikuje velikom prilagodljivošću na različite uvjete uspijevanja (temperaturu, dužinu dana, osvjetljenje, kvalitetu zemljišta, snabdjevenost zemljišta vlagom).

Koristi se u prehrani ljudi, životinja i u industriji. Kao hrana za stoku razlikuju se: sirak zrnaš, sirak za zelenu masu koja se može koristiti svježa ili silirana. U industriji sirak se korist u proizvodnji: glukoze, šećernog sirupa, alkohola. Može se koristiti za zelenu gnojidbu, u proizvodnji bioplina i u mnoge druge svrhe. Sirak se koristi za ispašu ili košnju kada biljke dostignu visinu preko 60 ili 80cm. Mlade biljke sadrže kiseline koje imaju nepovoljno djelovanje na životinje.

Uzgajanje sirka

Sjetva sirka je slična sjetvi ostalih ratarskih kultura, posebno kukuruza. Ukoliko se uzgajakao glavni usjev, sije se sredinom svibnja, dok se kao postrni usjev sije sredinom i krajem lipnja. Na vrijeme sjetve obratiti pažnju prilikom izbora sorte ili hibrida. Uzgajanje sirka kao glavne kulture posebno se preporučuje u regijama gdje nema dovoljno padalina i zemljišne vlage za uspješnu proizvodnju kukuruza. Odličan se pokazao i kao zamjena za kukuruz na parcelama koje su pogođene pojavom kukuruzne zlatice Diabrotica virgifera.

Pri uzgajanju sirka treba obratiti pažnju na spor razvoj mladih biljčica sirka. U tom periodu sirak mogu potisnuti korovske biljke i zbog toganjega treba sijati poslije kultura koje ostavljaju parcelu bez korova. Najbolje je prije sjetve sirka na parcelu posijati raž (ostavlja parcelu bez korova).

Sjetvu sirka započeti kada prođu opasnosti od kasnih mrazeva. Temperatura za klijanje sirka kreće se između 12 i 15ºC, a za nicanje je potrebna temperatura iznad 15ºC. Sirak pri ovim vrijednostima temperature klija i niče za oko 10 dana. Optimalna temperatura za rast i razvoj sirka je od 25 do 32ºC. Zemljište treba biti dobro pripremljeno za sjetvu, jer je sjeme sirka dosta sitno. Dubina sjetve sjemena je između 3 i 5cm. Gustinu sjetve prilagoditi tipu, sorti ili hibridu sirka. Razmak između redova kreće se od 20 do 80cm, ali je uobičajen razmak oko 40cm. Razmak u redu se kreće od 4 do 8cm. Sirak ne treba sijati poslije šećerne repe zbog opasnosti od pojave truleži korijena repe Rhizoctonia solani koja napada korijen sirka.

Tokom vegetacije je potrebno suzbijanje korova kao kod kukuruza i dobro gnojiti.

Žetva sirka

Ovisno o namjeni, razlikujemo i žetvu sirka. Sirak se u toku vegetacije može kositi 2 do 4 puta. Kod žetve sirka za siliranje pažnju obratiti da je sadržaj suhe materije oko 28%. Najlakše je sadržaj suhe materije odrediti lomljenjem stabljike i ukoliko se čuje pucanje to je znak da je sadržaj suhe materije 25%. Kao i kod kukuruza zrno sirka treba biti u mljiječno-voštanoj fazi. Žetva sirka zrnaša ovisi od zrelosti zrna. Sadržaj vlage u zrnu treba biti ispod 30% kako bi se pristupilo žetvi. Da bi se zrno moglo uspješno skladištiti treba imati manje od 14% vlage. Ukoliko je sadržaj vlage u zrnu veći potrebno je izvršiti sušenje zrna sirka.

I pored toga što je zrno zrelo, biljka ostaje zelena.

Foto: Pixabay/prashant290


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]