Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada dunje
  • 07.02.2020. 11:30
  • Šumadijski okrug, Sopot

Sa preradom su počeli kad je otkupljivač odbio da kupi neprskane dunje

Sačekalo nas je pitanje, 'jesu li prskane?'. Puni elana, kažemo da nisu, ali na naše iznenađenje dobijamo negativan odgovor za kupovinu. Otkupljivač je odustao, jer se ta neprskana dunja mnogo brže kvari. Zato smo počeli da je prerađujemo, kažu Jurukovići.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.402
  • 438
  • 0

Planina Kosmaj, smeštena je na oko 60 kilometara južno od Beograda, postala je vrlo interesantna za turiste. Potencijal ovog planinskog područja prepoznao je i bračni par Srđan i Ivana Juruković, kada su nasledili plac u okolini Sopota. 

Oboje su elektortehničari po struci, dok se Srđan bavi tehničkom zaštitom objekata, njegova supruga radi u IT sektoru. Kada su završili svoje škole i zaposlili se u struci, ni slutili nisu da će se jednog dana uspešno baviti preradom voća. Njihovi proizvodi su veoma traženi, a turisti dobro znaju kome da se obrate, ako žele da popiju odličnu dunjevaču. 

Programeri se iz Beograda preselili na selo gde uzgajaju dunje i prave poslastice

"Priča sa dunjama počela je sasvim slučajno. Moj muž Srđan dobio je plac od svojih, s tim da ga nisu uslovili šta da radi s njim. Na tom placu već su bile dunje, ne znam tačno koliko godina. Međutim, prethodni vlasnik prestao je da ih održava, pa smo mi prošlog proleća prvo imali akciju čišćenja korova, rezanja i dovođenja voćnjaka u red", priseća se Ivana.

Neprskane dunje otkupljivači ne žele?!

Kad je dunja stigla na rod, Jurukovići, neznajući šta bi sa njom, rešili su da je prodaju. Kako je nisu prskali nikakvim hemijskim preparatima, smatrali su da će biti dobro tražena kao organska. Međutim, tu je nastao problem

"Kada je došla sezona branja i kad smo videli da je rod 'prešišao' naša očekivanja, pokupili smo ga i ponudili otkupljivačima na veliko da kupe. Tada nas je sačekalo pitanje, 'jesu li prskane?'. Mi, puni elana, kažemo da nisu, ali na naše iznenađenje dobijamo negativan odgovor za kupovinu. Otkupljivač je odustao, jer se ta neprskana dunja mnogo brže kvari".

Prerada je bila logično rešenje

Kako Jurukovići nisu imali par kila dunja, već nekoliko tona, počeli su, zajedničkim snagama sa Srđanovim roditeljima, pažljivo da ih čiste. Ivana se priseća kako je već tada obim posla bio ogroman, ali pošto nisu imali kud sa tolikom količinom, odlučili su da naprave rakiju, kompot i slatko od dunja sa orasima i bez njih. 

"Ovo nam je prva sezona, prodaja ide zadovoljavajuće, mada još nismo razvili plan prodaje i ciljne grupe, ali i bez toga ide solidno. Iz tog razloga planiramo da sledeće godine poradimo još bolje na marketingu i izgradimo sopstveni brend", planira Ivana.

Jurukovići od viška dunja prave i rakiju, (Foto: Ljiljana Milovanović)

Ipak, čini se da u ovu priču nisu ušli neuki, jer su se pečenjem rakije bavili i ranije, pa Ivana kroz šalu kaže kako su počeli kao hobisti i sada dunje imaju na pretek. 

"Ponosna sam na naš voćnjak, koji se nalazi na divnoj lokaciji. Ako nas posao krene, moguće je da ćemo da proširimo proizvodne kapacitete. Kao hobisti pravimo nekoliko vrsta rakije, u saradnji sa tehnologom, ali samo za lične potrebe i radovanje naših prijatelja i poslovnih partnera. Tu je rakija od kajsije, šljive, grožđa. To su sve čiste rakije, nema nikakvih dodataka aroma i pojačivača ukusa".

Džemovi za porodicu i prodaju

Pošto žive na selu i koliko god im zbog posla, mogućnosti dozvoljavaju, trude se, da pre svega svojoj deci obezbede zdravu hranu. Osim za porodične potrebe, po koja tegla domaćeg džema, kompota, slatka, nađe se i za prodaju. 

Jesen stiže, a slatko od dunja miriše - kako ga pripremiti

"Leti pravim džem od jagode, kombinaciju jagoda i malina, koje nabavljamo od naših prijatelja koji ih uzgajaju. Jesenas smo se oprobali u pravljanju slatkog od dunja sa orasima ili bez, kao i u kompotu. Sama priprema ne oduzima previše vremena, ali je čišćenje dunja za, recimo, 40 teglica kompota potrebno četiri ili pet sati. Kuvanje ide dosta brže, kompot se spremi za 30 minuta, a pakovanje u tegle i zatvaranje oduzme još toliko vremena", kaže sagovornica Agrokluba. 

U planu sertifikacija proizvoda

Ipak, njihovi proizvodi se još uvek ne nalaze na tržištu, pa ih je trenutno moguće poručiti samo direktnim kontaktom Srđana ili Ivane. Rakije ima dovoljno, ali su se zalihe slatkih đakonija svele na minimum. Upitana kakvi su im planovi za budućnost, Ivana kaže da pored samog marketinga i brendiranja proizvoda, žele i da sertifikuju njihov kvalitet. 

"Očekujemo da će ovaj naš hobi, prerasti u dobar posao, na zadovoljstvo i klijenata i nas", nada se Ivana.


Tagovi

Sopot Srđan i Ivana Juruković Kosmaj Džem od dunje Slatko od dunje Rakija od dunje


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB