Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 05.05.2020. 16:30

Riješite se štetnika insekticidom na bazi piretrina - primjenjivog i u eko proizvodnji

Za uspješno suzbijanje štetnih insekata, potrebno je svakodnevno promatranje uroda, kako bi ih na vrijeme spriječili u njihovom pohodu. A spriječiti ih možete insekticidom na bazi piretrina.

Foto: Depositphotos/RasselBor
  • 7.806
  • 501
  • 1

I ovog nas proljeća prati nepredvidivost prirode pa toplo vrijeme pogoduje razvoju bolesti i štetnika na svim ratarskim i povrtlarskim kulturama, kao i na trajnim nasadima, vinogradima, voću i ukrasnom bilju. Za uspješno suzbijanje štetnih insekata, potrebno je svakodnevno promatranje uroda, kako bi ih na vrijeme spriječili u njihovom pohodu.

Tvrtka BIOinput u svojoj ponudi ima Asset Five, a ističu da je to jedino sredstvo u čitavoj Europi koji sadrži 5% čistog piretrina, što je povećanje od 25 naspram dosadašnjih 4% insekticida na bazi piretrina na tržištu.

Piretrin dobiven ekstrakcijom iz Dalmatinskog buhača

Piretrin se dobiva ekstrakcijom iz biljke Dalmatinskog buhača. To je autohtona hrvatska biljka trajnica iz porodice glavočika koja izgledom podsjeća na ivančicu, ali mu je cvijet nešto veći. Od biljke se na jugu Hrvatske tradicionalno u vegetativnoj fazi rasta koristi zelena masa za ispašu stoke, ali i u narodnoj medicini. U generativnoj fazi njezin cvijet kao sirovina koristi se za izradu botaničkog insekticida. Upravo je taj insekticidni derivat iz dalmatinskog buhača bioučinkovit na oko 75% poznatih kukaca.

Iz BIOinputa navode kako ovo sredstvo ima kontaktno djelovanje na širok spektar štetnika te je primjenjiv na veliki broj kultura.

vd
Biljne uši (Foto: BIOinput)

"U skladu s politikom upotrebe smanjene količine pesticida, kao i onih bez ostataka, piretrini su idealni za upotrebu u ekološkoj i konvencionalnoj biljnoj proizvodnji. Imaju vrlo brzo početno djelovanje, koje je s druge strane kratkotrajno. Naime, osjetljivi su na svjetlost te se pod utjecajem visokog osvjetljenja brzo razgrađuju što je gledano sa zdravstvenog i ekološkog stajališta izrazito pozitivno. No, kratkotrajno djelovanje može biti ograničavajući faktor u učinkovitosti molekule. Upravo je zbog toga proizvođač Asset Five insekticida odlučio zaštititi aktivnu tvar piretrina na način da ona postane manje osjetljiva na svjetlosni utjeca čime je ovaj proizvod postao najdjelotvornije i najkoncentriranije sredstvo na bazi piretrina na tržištu", ističe Martina Borić iz BIOinputa.

Djeluje na širok spektar štetnika

Dodaje kako Asset Five brzo djeluje protiv štetočina povrća, voća i ukrasnih kultura, kao što su: lisne uši, štitasti moljci, tripsi, krumpirove zlatice, američkog cvrčka, octene mušice ploda, grožđanih moljaca i ostalih. Kako bi se spriječila pojava rezistentnosti uputno ga je kombinirati s proizvodima koji smanjuju specifičnost djelovanja, kao Dominus ili Lecitina. 

vd
Asset Five brzo djeluje protiv štetočina povrća, voća i ukrasnih kultura (Foto: BIOinput)

Tretiranje treba provoditi kada se pojave prvi štetnici, moguće navečer ili tijekom hladnijih sati u danu. Važna je dobra pokrivenost škropivom kako bi imali visoku učinkovitost. Osim toga, velik dio štetnika nalazi se na donjoj strani listova pa je važno dobro poprskati biljku kako bi sredstvo došlo do svih dijelova.

"Točne trenutne namjene i primjene možete naći na stranici Ministarstva. Osim toga, uskoro očekujemo proširenje registracije i na nove namjene koje će proizvođačima u Hrvatskoj sigurno biti od koristi", naglašava Borić.

vd
Tretiranje treba provoditi kada se pojave prvi štetnici (Foto: BIOinput)

Za više informacija o insekticidu, obratite se tvrtki BIOinput na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

BIOinput Ekološka proizvodnja Piretrin Asset Five Insekticid Suzbijanje štetnika


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?