Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna zaštita bilja
  • 03.06.2020. 13:30

Rešite se plamenjače i pepelnice domaćim oparkom

U zavisnosti od namene korišćenog sredstva, razlikuje se nekoliko tipova preparata. Pored onih klasičnih, koje često upotrebljavamo, dobre rezultate postiže i oparak - čaj od biljnog materijala.

Foto: Wikimedia Commons/Rasbak (ilustracija)
  • 4.742
  • 96
  • 0

Na svom gazdinstvu možete sami da napravite preparate na biljnoj bazi koji će efikasno delovati protiv biljnih bolesti i štetočina. U zavisnosti od namene korišćenog sredstva, razlikuje se nekoliko tipova preparata. Pored onih klasičnih koji su često u upotrebi, dobre rezultate postiže i oparak - čaj od biljnog materijala.

Oparak se pravi vrlo jednostavno, a potrebno je samo da prelijete biljnu masu toplom vodom.

Koprivom, paprikom i duvanom u borbu protiv štetočina

Ova smesa zatim odstoji nekoliko sati, a kada se nakon toga procedi, spremna je za korišćenje kao sredstvo u suzbijanju štetočina. Oparak se najčešće priprema od sledećih biljaka.

Belim lukom protiv pepelnice

Za pripremu oparka od crnog luka potrebno je 200 gr suvih listova lukovice koji se preliju toplom vodom, ali ne toplijom od 40°C. Nakon toga, ostavi se da odstoji četiri do pet dana i procedi se. Dobijenim sredstvom se biljke tretiraju tri puta, u periodu od pet dana. 

Beli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i obolenja

Sredstvo može da se pripremi i na drugačiji način. U kantu se stave ljuske lukovice do njene polovine i preliju se sa deset litara kipuće vode. Ova smesa se ostavi 24 sata da odstoji pa se onda procedi i razredi duplom količinom vode. Ovako dobijen preparat efikasan je kod suzbijanja insekata, plesni i plamenjače, savetuju u PSSRS.

Za oparak od belog luka neophodno je 700 gr belog luka preliti sa 10 litara kipuće vode. Rastvor se poklopi, ostavi se da odstoji i nakon toga se procedi. Pripremljen na ovakav način, koristi se za tretiranje zemljišta protiv štetočina i biljaka protiv prouzrokovača pepelnice.

Krastavac se ovim rastvorom tretira protiv plamenjače. Tečnost bi trebalo razrediti u odnosu 1:3.

Maslačkom suzbijte lisne vaši

Za oparak od nadzemnih delova krompira potrebno je 1,2 kg zelenih, mladih, zdravih nadzemnih delova biljne mase krompira. Sastojke sitno iseckati i preliti sa deset litara tople vode. Smesa se ostavi na tri do četiri sata i nakon toga se procedi. Ukoliko se tretiraju usevi protiv pauka, tada se upotrebljava sveže pripremljen oparak uz dodatak 40 gr rastvorenog sapuna.  

Korov koji koristi poljoprivrednicima

Za oparak od maslačka potrebno je da naberete 300 gr korena maslačka, iseckate, a ukoliko nemate koren, možete da uzmete 400 gr svežeg lista i da ga prelijete sa deset litara tople vode čija bi temperatura trebalo da bude 40°C. Smesa se zatim ostavi da odstoji jedan do dva sata pa se nakon toga dobijena masa procedi.

Dobijeni preparat uspešan je kod suzbijanja lisnih vaši

Kamilicom dezinfikujte seme

Za oparak od kamilice, jednu malu kašiku suvog cveta kamilice prelijte jednim litrom kipuće vode, dobijenu tečnost poklopite i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon tog vremena, procedite rastvor i koristite ga za dezinfekciju semena kao i za tetiranje semena mahunarki pre setve.

Čajem od kamilice do jače otpornosti i bržeg klijanja semena

U cilju sprečavanja truljenja komposta, sredstvo se razredi vodom u odnosu 1:5. Jedna biljka kamilice može da bude dovoljna za zaštitu površine od jednog kvadratnog metra, od zemljišnih štetočina. Ova lekovita biljna vrsta ima pozitivno delovanje na sve useve i trebalo bi da je posejete gde god je to moguće. 


Tagovi

Prirodni preparati Oparak Suzbijanje insekata Zemljišne štetočine Protiv plamenjače Protiv pepelnice Dezinfekcija semena Truljenje komposta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]