Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.07.2022. 07:30

Rešite se mrava pomoću krompira - dovoljne su i kore

Male štetočine mogu prouzrokovati velike štete, a njihovo suzbijanje nije lako. Kako nam krompir može pomoći u borbi s mravima?

Foto: Depositphoto/deyanarobova/schankz
  • 548
  • 30
  • 0

Mravi mogu u bašti, voćnjaku i dvorištu biti prava napast, a svoje mravinjake čak mogu napraviti u saksijama i koritima za cveće. Njihovo prisustvo će vam zadati mnogo problema. Najvidljiviji su kada dođe do masovne pojave lisnih vaši koje mravi uzgajaju zbog toga što luče slatku mednu rosu kojom se one hrane. Za uzvrat lisne vaši dobijaju zaštitnike od prirodnih neprijatelja poput bubamara.

Drugi problem je što prisustvo mrava i mravinjaka dovodi do oštećenja uzgajanih biljaka. Ne radi se samo o mladim, nežnim biljkama, travnjacima. Zbog njih propadaju višegodišnja voćna i ukrasna stabla.

Često smo svedoci da povrtarske i cvetne vrste koje imaju sitno seme ne niknu ili ako niknu jednostavno nestanu. To je posledica prisustva ovih štetočina koji seme i mlade biljke odnose u mravinjake i koriste kao hranu.

Gde su vaši, tu su i mravi - i obrnuto (Foto: Depositphoto/arribalko)

Gde je hrana, tu su mravi

Nemoguće je svoje imanje u potpunosti zaštiti od mrava. Oni će doleteti i formirati novi mravinjak. Borba s njima je svakodnevna. Na njihovu brojnost najviše utiču prisustvo hrane i pogodnog mesta za formiranje mravinjaka. Mnogo sitnih semenki, plodova voća i povrća i drugih insekata i njihovih larvi biće pravi švedski sto.

Za mravinjak će radije odabrati lokacije koje se ne remete sa ljudskom aktivnošću, ne kopaju, ne oru. Pogoduje im mekano i rastresito zemljište koje je umereno vlažno. Često možemo da ih pronađemo unutar starih panjeva ili ispod njih. Kada na imanju odsečete drvo, postarajte se da uklonite panj, jer lako može postati izvor za nove kolonije.

Suzbijanje nije lako

Strpljenje je glavna mera borbe. Skupi hemijski preparati samo kratkotrajno mogu rešiti problem. Kada je reč o kratkoročnoj efikasnosti, oni su izuzetno istaknuti, ali njima dugoročno nećete rešiti problem. Koriste su u vidu tečnih rastvora, spreja, u praškastom obliku ili kao razni mamci. Problem je što s njima možemo uništiti i korisne insekte.

Kako se rešiti mrava u bašti na prirodan način?

Repelentne biljke su sastavni deo lokacije. Najčešće se radi o menti, belom luku, lavandi, nevenu, hajdučkoj travi, melisi. I pored toga što mravi ne vole određene mirise, ponekad ove biljke neće delovati. Pre nekoliko godina su u mojoj bašti mesto za mravinjak pronašli u gredici belog luka koja je u neposrednoj blizini mente. Miris obe biljne vrste ih nije sprečio da zauzmu pola gredice.

Najaktivniji su u jutarnjim satima (Foto: Depositphoto/alexnako)

Krompir pomaže

U stalnoj potrazi za što boljim lekom protiv mrava i odbrani semena povrća i cveća, lično sam pronašla spas u krompiru, jer mravi uginu kada se najedu skroba.

Ako se korisiti celi krompir, može se krupno narendati ili sitno narezati, ali se mogu koristiti kore koje ostanu posle guljenja krtola kada pripremamo ručak. Potrebno ih je usitniti, iseći na rezance debljine do 0,5 centimetara.

Bez obzira da li koristimo celi krompir ili usitnjenu koru, dodajemo manju količinu šećera koja će privući mrave. Sve dobro promešamo i upotrebimo što pre. Ova smesa će tokom stajanja pustiti sok, a onda gubi na efikasnosti i počinje fermentisati.

Upotrebljava se tako što se rasporedi po površini, a najbolje je da se to uradi u jutarnjim satima kada su mravi aktivni. Kada se komadići osuše, postupak se ponavlja.

Najbolje je ovu metodu koristiti u kombinaciji sa primenom rastvora belog luka kojim se tretira površina zemljišta, ali i biljke koje ćemo tako zaštiti od mrava, lisnih vaši i pojave raznih bolesti. Za rastvor je potrebno tri do četiri čena luka usitniti, ne treba ih ni guliti, ostaviti u jednu litru vode da prenoći. Nemojte praviti veće količine, jer brzo gubi efikasnost. 


Tagovi

Mravi Mravinjak Suzbijanje mrava Kako Mravi u bašti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.