Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.02.2021. 12:00

"Rastu" površine pod organskom proizvodnjom, ali ne i broj proizvođača

Upoređujući 2019. i 2018. godinu zapaže se da se smanjio ukupan broj proizvođača, kao i broj kooperanata, a povećao broj nosilaca sertikata.

Foto: Bigstock/Kcuxen
  • 142
  • 311
  • 0

Udruženje Serbia Organika objavilo je novu publikaciju "Organska proizvodnja u Srbiji 2020." koja svedoči o rastu organske poljoprivredne proizvodnje u poslednjih 10 godina u našoj zemlji.

Posmatrajući period od 2010. do 2019. uočava se trend rasta ukupnih površina pod organskom proizvodnjom. U tom periodu su ukupne površine uvećane za čak 260 odsto, dok su se obradive površine u istom vremenskom periodu uvećale za skoro 470 odsto. U poslednje dve godine (2018. i 2019.) se može primetiti i značajnije povećanje površina pod livadama i pašnjacima zbog razvoja stočarske proizvodnje.

Najzastupljenija organska pšenica i malina

U okviru biljnih kultura koje pripadaju ratarskoj proizvodnji, u 2019. godini najzastupljenije su bile površine na kojima su se gajile žitarice, sledi industrijsko bilje i krmno bilje. Od žitarica najzastupljenija je bila pšenica (2.260 ha), koja je procentualno učestvovala sa 53 odsto, dok se kukuruz gajio na oko 800 ha i procentualno je učestvovao u površinama pod žitaricama sa 16,8 odsto. 

Postulati organske proizvodnje u ratarenju

Od voćarske proizvodnje, u 2019. godini je najzastupljenija bila proizvodnja organske maline, čija se proizvodnja odvijala na preko 2.030 ha i učestvovala je sa 38 odsto u ukupnoj proizvodnji organskog voća, ipak manja je u odnosu na godinu ranije, kada se malina gajila na nešto manje od 2.380 ha.

Najviše organskih površina u Vojvodini

Posmatrajući raspodelu obradivih površina po regionima Srbije, najveća površina je zastupljena u Vojvodini, sa 7.950 ha, zatim sledi region Južne i Istočne Srbije sa 4.230 ha, Šumadija i Zapadna Srbija sa 3.680 ha, i Beograd sa 43,7 ha. Livade i pašnjaci su najzastupljeniji u Južnoj i Istočnoj Srbiji sa površinom od 4.200 ha, što čini udeo od 78,6 odsto od ukupnih površina pod livadama i pašnjacima.

Vojvodina: Otvoren konkurs za nabavku mašina i opreme za organsku proizvodnju

Tokom 2019. godine oko 6.260 proizvođača je bilo uključeno u sertifikovanu organsku proizvodnju, od čega 530 nosilaca sertikata, a 5.730 kooperanata u sistemu grupne sertikacije. Upoređujući 2019. i 2018. godinu zapaže se da se smanjio ukupan broj proizvođača za 445, kao i broj kooperanata, a povećao broj nosilaca sertikata.

Od početka vođenja zbirne evidencije o organskoj proizvodnji, evidentno je da se organskom stočarskom proizvodnjom bavilo manje proizvođača u odnosu na broj proizvođača uključenih u organsku biljnu proizvodnju. Ipak, stočarska proizvodnja u Srbiji beleži trend rasta, a u 2019. godini, zabeležen je posebno porast živine, pčelinjih društava, ovaca, svinja, dok se uočava pad broja koza, u odnosu na 2018. godinu.


Tagovi

Organska proizvodnja Serbia Organika Proizvođači Organske žitarice Organske maline Sertifikovana proizvodnja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u