Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje puževa
  • 07.04.2021. 09:00

Puževe ćete najlakše namamiti pivom, a otjerati čili paprikom

Preventivne mjere i prirodna sredstva daju najbolje rezultate u suzbijanju puževa, koji čine štete na uzgajanim biljkama.

Foto: Depositphotos/KVM50
  • 2.009
  • 89
  • 0

Puževi su postali prava noćna mora, a tijekom proljeća dovoljno je vlažno i toplo za njihove vitalne aktivnosti. Što su biljke manje to su štete veće. Za vrlo kratko vrijeme mogu potpuno uništiti usjeve koje smo posijali ili posadili.

Golaći uzrokuju veće gubitke od onih sa kućicom i skoro da ne postoji biljna vrsta koju ne koriste za ishranu. Aktivni su tijekom cijele vegetacijske sezone.

Vole sočnu hranu i vlažna mjesta

Imaju malo prirodnih neprijatelja. Nalaze se na jelovniku žaba, guštera, ptica i ježeva. Naš zadatak je privući ove životinje u vrtove, voćnjake i dvorišta.

Kako bi se što više smanjila njihova brojnost, potrebno je pribjeći preventivnim mjerama i prirodnim metodama. Spoj ove dvije aktivnosti učinkovitiji je od upotrebe kemijskih sredstava, odnosno, limacida.

Najjednostavniji način suzbijanja je mehaničko sakupljanje puževa. Lakše se obavlja ukoliko imaju kućicu.

Aktivni su tijekom noći dok se u jutarnjim satima skrivaju na mračnim i vlažnim mjestima. Ova činjenica može se iskoristiti da se namame na jednu lokaciju. Kada se na površini zemlje ostavi daska, vlažan karton, krpa, crijep, kora naranče, jabuke, lišće kupusa, blitve, repe i drugog bilja s velikim, sočnim listovima, puževima će takva mjesta biti idealno sklonište, a mi ih možemo jednostavno samo sakupiti.

Također, može se iskoristiti i hrana koja ih privlači kako bi ih namamili. U tu svrhu dobro će poslužiti komadi jabuke, mrkve, repe, krumpira. Sve što je dovoljno sočno. Najbolje je napraviti tamno i vlažno sklonište u koje će se ostaviti malo povrća za njih, kako bi došli u što većem broju.

Ostavite im malo palente

Vole još i pivo i kukuruznu palentu. Dovoljno je pola plastične čaše napuniti pivom i ukopati u zemlju tako da su njene ivice u ravnini s površinom zemlje. Oni neće moći odoljeti pivu i upadat će u posudu. Palenta se može staviti na papir, prosipati po zemlji, a još bolje je da se stavi u neku manju plastičnu kanticu koja će se položiti na zemlju. Njen otvor treba biti tako pozicioniran da olakšava ulazak ovih štetnika unutra. Tako kiša neće smočiti palentu, a ona će u crijevima puža nabubriti i izazvati uginuće.

Neke biljke isto tako ne podnose. To su uglavnom plamenac, češnjak, timijan, kužnjak, mažuran, senf, kadulja. Preko gredica se mogu stavljati borove iglice, vratić, osušena hajdučka trava.

Staze u vrtu i oko bilja mogu se posipati pepelom. Ovo djeluje samo kada je suho vrijeme. Pepeo isušuje sluz i nagriza njihovo tijelo. Dobro je staze posuti piljevinom, posebno od četinjača, ali oprezno to učiniti zbog zakiseljavanja zemljišta.

Kod primjene kemijskih sredstava treba znati da otrovani puževi postaju hrana mnogobrojnih životinja. Tako će se izazvati uginuće korisnih vrsta, ali i zagađenje životne sredine.

Kako se riješiti puževa u povrtnjaku?

Napravljeni su preparati za suzbijanje na bazi nematoda koji ih parazitiraju, kao i oni na bazi željeza. Ova sredstva praktično su bezopasna.

Vrt, cvjetnjak, dvorište obavezno je održavati uredno. Sve gomile dasaka, granja, kamenja, građevinskog materijala treba ukloniti jer mogu služiti kao sklonište. Pokošenu travu ne ostavljati dugo da stoji. Kada je zelena, ima dovoljno vlage i sigurno je za puževe. U periodu suše, njihova jaja propadaju te zbog toga i traže vlažna, tamna mjesta.

Zalijevanje obavljajte tijekom jutra tako da se preko dana zemljište isuši. Ukoliko se navodnjava navečer, tlo će tijekom noći biti vlažno. To im i odgovara.

Posipajte im na put čili paprike

U borbi protiv ovih štetnika mogu se koristiti čili paprike. Najjednostavnije je da onu u prahu pospemo na mjesto gdje se sakupljaju, kuda se kreću ili oko biljaka koje se žele zaštititi (udaljite prah čili paprike od samog usjeva).

Od nje se može pripremati i otopina koja se upotrebljava za tretiranje površina, ali i njih samih. Potrebno je 100g čili paprike preliti sa 1l vode. Kada proključa, kuhati još 20 minuta i ostaviti dva dana. Nakon što se procijedi dobivena tekućina, odmjere se dvije šalice, razblaže s deset litara vode i doda 20g naribanog sapuna za rublje. Sve dobro promiješati i koristiti za tretiranje.

Češnjak i sapun

Za otopinu od češnjaka potrebno je usitniti 100g luka i preliti s dvije litre vode. Posuda se poklopi, ostavi dva dana i procijedi. U procijeđenu otopinu doda se pet grama sapuna i dobro se promiješa. Jedna čaša ovog pripravka se razblaži s 10l vode. Tretiranje površina najbolje je ponoviti svakog tjedna.


Tagovi

Suzbijanje puževa Puževi Preventivne mjere Vlažna mjesta Kukuruzna palenta Prirodni neprijatelji


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.