Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Chresno
  • 03.02.2023. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Mala Črešnjevica

Prvo eko vino iz Podravine koje ima i austrijski bio certifikat te četiri Piwi sorte

S vinom unosimo sve ono što smo dali u zemlju i sve s čime smo tretirali lozu, pa onda sa sigurnošću možemo reći da su naša puno zdravija nego konvencionalna, kažu Ivona i Miro Slaviček, mladi bračni par koji stoje iza etikete eko vina Chresno.

Foto: Marinko Petković
  • 2.372
  • 228
  • 0

U okolici Pitomače, na granici Podravine i Slavonije, nalazi se selo Mala Črešnjevica, gdje je smješten prvi ekološki vinograd ovoga kraja, koji je od davnina imao vino iz kućne radinosti, da bi nekadašnje male kleti postale ozbiljni promotori vinskog turizma tog kraja.

"Imamo četiri ha eko vinograda, koji se nalaze na samo tri kilometra od rodne kuće Petra Preradovića, a donedavno prazna zemlja postala je podloga za prostrane vinograde, koji su okruženi sa dva hektara šume, što je važno zbog ekološkog uzgoja, a u plani su i nasadi starih sorti voća", kažu nam Miro i Ivona Slaviček, koji su ostavili u Zagrebu sigurne uredske poslove i vratili se nu rodni kraj.

Iz ureda u vinograd

Prema njihovim riječima, danas je život na selu bolji od onoga u velikom gradu. Njihovo je, kažu, na samo sat i pol vožnje od Bilogore, gdje se, nažalost, kuća s okućnicom od jednoga ha prodaje za 13.000  eura, ali kupaca nema. "S ovog mjesta puca pogled na Viroviticu, ali i susjednu Mađarsku, a čim uđete u Malu Črešnjevicu, zapitate se kako je moguće da je ovakvo mjesto skoro pa pusto? Istražiti ga možete pješice, biciklom, čak i kajakom, kojim se može sve do Križnice", ističu naši domaćini.    

Naime, Ivona i Miro Slaviček mladi su bračni par koji stoje iza etikete eko vina Chresno. Da će 'živjeti od zemlje' znali su oduvijek, čak i onda kad su se iz Pitomače preselili u Zagreb. Sigurna plaća je tada bila u redu, ali u njima je tinjala želja za 'avanturom sa zemljom'. 

Vratili su se prije desetak godina, a 2016. otvorili OPG i krenuli saditi vinograd na dva hektara naslijeđene i dva hektara kupljene zemlje. U proljeće 2017. je četiri hektara zemlje prekrilo 17.000 trsova koji danas čine ozbiljan vinograd. Kako se zemlja nalazi uz šumu, a jedini susjedi su divlje životinje, prepoznali su blagodati koje imaju te su zemlji pristupili oprezno, crpeći iz nje prirodne resurse. Bez pesticida i herbicida.

Dio vina proizvedenih na ekološki način 

"Vinograd vinarije Chresno je tako eko vinograd, jedini u ovom kraju, a što se tiče uporabe sumpora, tu smo na razini Demeter certifikata iz biodinamike", ističe Miro. 

Kontrolira se i lišće u vinogradu

On drži da se ekološku poljoprivredu ne bi smjelo koristiti samo u marketinške svrhe, jer je to neodrživo, već treba i živjeti na takav način. Otkriva da imaju planove kroz petogodišnje razdoblje izgraditi novu vinariju i podrum upravo na vrhu vinograda, jer sada koriste onu od njegova oca. Ističe da je grožđe uzgajano na ekološki način puno života što se na kraju pokazuje i u konačnom proizvodu.

"S vinom unosimo sve ono što smo dali u zemlju i sve s čime smo tretirali lozu, pa onda sa sigurnošću možemo reći da su naša puno zdravija nego konvencionalna", napominje dok nam pokazuje svoj trenutno 'uspavan vinograd'. U njemu ima zasađenih čak 14 sorti i to 4 Piwi sorte muscaris, cabernet blanc, cabernet cortis i solaris, te 10 sorti traminac mirisavi, chardonnay, muškat bijeli, muškat žuti, rajnski rizling, silvanac zeleni, sauvignon blanc, merlot, syrah i cabernet sauvignon. 

Budući da smo u najhladnijem dijelu godine, loza miruje kako bi u proljeće pokazala svu svoju moć i raskoš, a glavna se priča odvija u vinskom podrumu. Probali smo puno toga, a ostao nam je dobrom sjećanju specifični solaris, kojega i jazavci vole u vinogradu. Zvijezda među brojnim etiketama, zbog tržišta, bio je aromatični cabernet cortis rose neobične jantarne boje. Ta vina za sada još nisu na domaćem tržištu toliko prisutna pa se redovito događa 'ljubav na prvi pogled'' strastvenih vinoljubaca i ovog posebnog vina.

Miro drži da i struka treba ići naprijed da bi mogla pratiti ono što se događa na terenu, jer kad je riječ o bio certifikatu iz Austrije, jako je stroga kontola, te provjera traje šest sati na OPG-u, pa se kontrolira i lišće u vinogradu.

Mama Ivka brani vinograd sa čeke

Ne krije da ima svoju filozofiju vina, pa tako voli osjetiti grožđe u vinu, a ne drvo. "Eko grožđe ima i boju, okus i miris", naglašava dodajući da je suša bila lani jaka pa je i urod bio manji, te su napravili 7.500 litara vina, a cilj je za koju godinu imati 25.000. Vinograd, iako ograđen, zna se naći na udaru divljih životinja, prije svih divljih svinja, ali i jelena i srna. No, s obližnje čeke ga vjerno brani Ivanina mama Ivka Buri, koja je vrsna lovkinja, dok tata Branko više voli praviti gulaš.

Volim osjetiti grožđe u vinu, a ne drvo, kaže Miro 

Čuli smo i da su nedavno slučajno pronašli šest butelja Cabernet Cortis rose iz prve berbe 2018. godine za koje nisu ni znali da ih još imaju. "Kad sam otvorio bocu, iznenadio sam se specifičnim okusom pa mogu reći da mi je to najbolje vino koje smo do sada proizveli, a možda i najbolje koje sam ikada probao. Ostalo nam je još 4 butelje koje ćemo otvoriti u posebnim prilikama. Ovo mi je još više dalo poticaj, jer je pokazalo da ova sorta ima i veliki potencijal za odležavanje", kaže Miro i dodaje kako su on i Ivona na sva svoja vina ponosni znajući da rade poseban proizvod i da posluju u skladu s prirodom.

U to se mogu uvjeriti svi ljubitelji eko vina, koji ih uz najavu mogu kušati. Za sada se sve etikete mogu kupiti na kućnom pragu, po cijeni od sedam eura plus PDV, a distribucija će krenuti prema trgovinama zdrave hrane s tim da, doznali smo, probati ih možete i u jednom restoranu u Zagrebu te nekoliko njih u Podravini. 


Fotoprilog


Tagovi

Vina Chresno Miro i Ivona Slaviček Ekološki vinograd Eko vino Cabernet Cortis rose


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.