Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola eko proizvoda
  • 10.02.2014. 18:00

Provjereno: Eko markica zaista jamči kvalitetu

Hrvatska je daleko ispod europskog prosjeka, no to znači samo još veći prostor za nove eko uzgajivače. Testiranjem je potvrđena ispravnost i kredibilitet hrvatskih eko proizvoda

Foto: depositphotos.com, shotsstudio
  • 3.700
  • 226
  • 0

Eko proizvodnju u Hrvatskoj za sada čini tek 2,5 posto u odnosu na konvencionalnu. Od 1 500 postojećih eko proizvođača, velik dio njih orijentirao se na trajne nasade, poglavito uzgoj jabuka. No, možemo li biti sigurni kada u Hrvatskoj kupujemo certificirano ekološki proizvedeno voće, da ono doista ne sadrži tragove pesticida i da markica jamči kvalitetu. U Agenciji za hranu kažu - DA. U velikom projektu testirali su proizvode eko proizvođača na 45 vrsta pesticida i nigdje nisu utvrdili nepravilnosti.

Ivan Gajer iz Višnjevca jedan je od 1864 eko proizvođača u Hrvatskoj. Opredijelio se za ekološki uzgoj jabuka, i već nekoliko godina na tri hektara nasada uzgaja plodove vrhunskih sorti. Na OPG Čondić uzgajaju sorte florina, enterprise, golden orange, pilot, producta, topaz. No, unatoč svemu, razvoj eko priče nije toliko jednostavan. Iako ih država potiče, uvjeti pri prodaji nisu idealni, a nekoliko je godina potrebno za afirmaciju proizvoda. Nedostatak velikih otkupljivača i nesređenost tržišta te nedostatak hladnjača uvelike im otežavaju prodaju.

Osim s otežanom prodajom, specifične uzgojne smjernice eko proizvodnje poskupljuju robu u odnosu na onu konvencionalno uzgojenu. "Cijena jednog kilograma jabuka je 4 do 6 kn na veliko, i to za prvu kasu. Sva ostala jabuka, osim prve klase je industrija i mora se prodati za preradu", navodi Ivan Gajer. "Ne možemo postići tako velike prinose kao konvencionalna proizvodnja, a imamo i mali udio prve klase spram druge, treće i industrije." Kako bi zaradili, trgovci ju opet prodaju za 20 kn/kg, što ne ide u prilog eko proizvodnji, barem što se cijene tiče. "Svijest o eko potrošnji nije visoka pa većina jabuka odlazi u Zagreb i Istru, gdje si to ljudi mogu i priuštiti", priznaje ovaj eko proizvođač.

"Često na policama trgovina nalazimo jabuke stare i do dvije godine, potapaju se u razne preparate i čuvaju u ULO hladnjačama, a ne mogu se mjeriti s kvalitetom svježe ubrane jabuke". Ovlaštene tvrtke provode stroge kontrole jednom godišnje, i možete biti sigurni kako je kvaliteta naših eko proizvoda zaista takva kakvom se predstavlja. Veliko ispitivanje eko proizvoda u četiri županije pokazalo je vjerodostojnost kvalitete i čistoće hrvatskih eko proizvoda.

Foto: depositphotos.com, shotsstudio


Tagovi

Ekološka proizvodnja Ivan Gajer OPG Čondić Kontrola Pesticidi Cijena Tržište Agencija za hranu Kvaliteta Trajni nasadi Testiranje proizvoda


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com