Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljne uši
  • 17.07.2019. 16:30

Protiv biljnih uši borite se s češnjakom, čili paprikom, sapunom...

Donosimo vam nekoliko efikasnih pripravaka koji će vam pomoći u borbi protiv biljnih uši na povrću, voću, ali i ukrasnom bilju.

Foto: Depositphotos/Busurmanov
  • 11.249
  • 707
  • 0

Vremenske prilike koje oslabljuju bilje istovremeno pogoduju biljnim ušima koje napadaju povrće, cvijeće, voće, ukrasno bilje. Prava su napast i teško ih se riješiti, pogotovo kada dolaze u većem broju. 

Kako smo već pisali, s biljnim ušima se treba boriti na svim poljima, uz pomoć ptica, drugih kukaca, biljaka saveznika. 

Eko metode: Pepeo i duhan tjeraju lisne uši

No, ako je situacija takva da ni to nije dovoljno, posegnite za biljnim pripravcima koje je jednostavno napraviti, a vrlo su učinkoviti. 

Pripravci za biljne uši na povrću i voću

Odličan pripravak ne samo za biljne uši na povrću nego i druge insekte, izradite od češnjaka i čili paprike. Pet glavica češnjaka, pet sušenih čili paprika, tri žlice mljevene čili paprike namočite u 5l vode. Ostavite da odstoji najmanje 12 sati, a nakon toga procijedite i razrijedite s vodom u omjeru 1:1. 

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Efikasan će biti i pripravak samo od češnjaka. Usitnite i izgnječite 200g češnjaka i prelijte s 1l tople vode te ostavite da stoji pet sati. Procijedite i jednu šalicu ovog pripravka razrijedite s 10 l vode.

Kopriva, odnosno mravlja kiselina koju sadrži također je pokazala dobre rezultate. Kilogram svježe koprive prelijte s 10l vode. Ostavite da stoji 12 do 24 sata, nikako duže jer tada gubi insekticidna svojstva. Procijedite i špricajte bilje, a svaki sljedeći puta napravite svježi pripravak. 

Tretiranje ukrasnog bilja

Osim već gore spomenutih pripravaka, na ukrasnom bilju i cvijeću možete koristiti i druge, gotove pripravke kao što su gazirana pića, sapunica, duhan i sl. 

Živu ogradu, cvjetnice, ruže i sl. dovoljno je poprskati napitkom kao što je Coca-Cola. Šećer će stvoriti ljepljivu sredinu koja će lisne uši spriječiti da se kreću i hrane. Postupak ponavljajte nakon svake kiše. 

Povrće nakon kiše razboljeva - kako ga oporaviti na prirodan način

Sapunica djeluje na sličan način no, koristite one koji su izrađeni od ekoloških sastojaka. 300g sapuna otopite u 10l vode. Ako koristite tekući sapun, potrebno je 125 ml. Ovom otopinom špricajte biljke. 

Deterdžent za rublje i crveni luk također djeluju na cvjetnicama. Krupno naribajte 30g crvenog luka, dodajte do 6g deterdženta za rublje i prelijte s 1l vode. Ostavite da stoji 5 sati, procijedite i špricajte napadnute cvjetnice. 


Tagovi

Biljne uši Tretiranje Pripravci Čime špricati


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.