Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana bilja
  • 03.06.2022. 07:30

Prirodno NPK đubrivo - od čega i kako ga napraviti?

Od biljaka i stajnjaka možemo pripremit tečno đubrivo koje koristimo za razne uzgajanje kulture.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.725
  • 113
  • 0

Kako bi pospešili rast i razvoj uzgajanih biljnih kultura možemo sami da pripremimo prirodna đubriva. Njihova prednost je što ih možemo koristiti za različite biljne vrste.

Kopriva, slez, gavez

Prirodno biljno NPK đubrivo možemo pripremiti od koprive, sleza i gaveza. Kopriva je izvor azota koji je odgovoran za rast i razvoj biljke. Ovaj element pomaže u razvoju zelene biomase i novih prirasta, poboljšava imunitet. Slez je izvor fosfora koji intenzivira formiranje i razvoj korena, osigurava pravilne procese cvetanja i plodonošenja. I na kraju, gavez je izvor kalijuma koji je neophodan za formiranje cvetova i plodova. Od njega zavisi prinos useva.

Bez dovoljno NPK hraniva, biljke zaostaju u porastu, deformisane su, na listovima dolazi do promene boje i oblika, formira se manje cvetova i plodova, rod je manji.

Kopriva je izvor azota neophodnog za rast (Foto: M.C.Celić)

Za pripremu će nam biti neophodni: bure, voda, kopriva, slez i gavez. U bure staviti od svake vrste po 1,5 kg i preliti sa 50 l vode. Ostavimo da fermentiše naredne dve nedelje uz povremeno mešanje. Dužina fermentacije zavisi od temperature. Proces će biti završen kada se sadržaj prestane peniti. Nakon toga se procedi i koristi. Ne mora se razređivati. Možemo ga spremiti i čuvati u hladnom i tamnom prostoru do trenutka upotrebe.

Tečno đubrivo od stajnjaka

Za pripremu tečnog đubriva možemo iskoristiti stajnjak raznih životinja, ali je važno da se radi o zrelom ili peletiranom stajnjaku. Svež sadrži mnogo mikroorganizama i semenki korova što može imati kontraefekat.

Za pripremu je najpodesniji je konjski stajnjak, od živine ima više azota.

Konjski stajnjak je najbolji za pripremu tečnog đubriva Foto: Lucija Bencarić

Postoje razni recepti, a najjednostavniji je da se peletirano đubrivo rastvori u vodi u odnosu 1:10. Dobro se promeša kako bi se granule rastvorile i ostavi sledeća dva do tri dana uz povremeno mešanje.

Pre upotrebe sadržaj se odlije i koristi za prihranu. Talog se koristi za obogaćivanje komposta ili za pripremu nove ture tečnog đubriva. Uobičajena količina koja se dodaje po biljci je 0,5 l, ali to zavisi od njene veličine, faze razvoja, plodonošenja i vrste đubriva kojeg smo upotrebili.

U oba slučaja pripreme posude treba držati što dalje od kuće zbog neugodnog mirisa.


Tagovi

NPK đubrivo Biljno đubrivo Tečno đubrivo Stajnjak Prirodno đubrivo Priprema


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.