Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega paradajza
  • 26.04.2020. 14:00

Prirodnim materijalima malčirajte paradajz i istovremeno obogatite zemljište

Malčiranje će stvoriti povoljne uslove za rast i razvoj biljaka, sprečiće pojavu oboljenja i napad štetočina. Svaki prirodni malč ima svoje prednosti i mane, a zajedničko im je da su lako dostupni.

Foto: Depositphotos/alxbaev@gmail.com
  • 11.697
  • 981
  • 0

Malčiranje paradajza olakšaće uzgajanje ove povrtne vrste i obezbediće najpovoljnije uslove za rast i razvoj. Kao materijal za malč, može poslužiti sve iz prirode, ali i namenske folije.

Zašto malčirati paradajz?

Mnogobrojne su prednosti primene ove agrotehničke mere na zemljišta, ali i na gajene biljke. Malč održava vlažnost zemljišta, štiti ga od isušivanja, poboljšava fizičke osobine, sprečava širenje patogena i štetočina, kao i rast korova.

Kao malč materijal može nam poslužiti različit organski otpad kroz koji može proći vazduh i voda. Na taj način ćemo omogućiti zemlji da diše, padavine će dospeti u dublje slojeve, a višak vlage će moći neometano ispariti.

Negujte paradajz kokošijim i đubrivima koje imate na gazdinstvu

Za ovo povrće malčiranje je veoma važan deo zaštitnih mera koje sprovodimo. Ovako tretitarano tlo biće propusno i dovoljno vlažno. Ukoliko koristimo prirodne materijale, koren paradajza će imati dovoljno vazduha da diše jer ovaj usev ne voli zbijena zemljišta. Paradajz čiji se koren razvija u propusnoj zemlji ispod malča ima veći rod. Osim toga, prirodni materijali, poput sena, slame, piljevine, mogu sprečiti pojavu raznih oboljenja. Bolesti koje se prenose kišnim kapima, manje se javljaju i štete nisu velike ukoliko je zemljište pravilno tretirano. Kišne kapi se ne odbijaju od tla, već ih sloj malča lagano propušta u dublje slojeve.

Šta koristiti kao malč?

Prirodni materijali su nam uvek dostupni i jeftini. Raspadanjem oni obogaćuju zemljište jer se pretvaraju u humus i đubrivo. U ove svrhe možemo koristiti; seno, pokošenu travu, koru drveća, piljevinu, suvo lišće, papir, karton, mahovinu, kompost.

Bez obzira šta koristili, važno je znati da se malčiranje obavlja kada se zemlja zagreje. Prirodnim materijalima malčiramo kada se biljke posade dok se namenske malč folije polažu pre sadnje rasada paradajza. Pre postavljanja, ukloniti korov sa banka.

Papir i karton za malčiranje

Papir, novine i karton su odličan materijal za ove namene. Malč od papira odlično sprečava rast korova na gredici. Ukoliko ga koristimo, potrebno je postaviti tri do četiri sloja. Da bi sprečili da vetar odnese papir, potrebno je preko njega postaviti sloj zemlje. Najbolje je preko staviti sloj sena, slame, pokošene trave. Papir i karton se polažu na bankovima gde imamo problem sa korovom jer oni odlično suzbijaju korov.

Piljevina daje dobre rezultate

Piljevina smanjuje količinu vode za zalivanje. Ona dopušta vlazi da dođe do zemlje, ali sprečava isparavanje. Štiti zemljište od sunca. Paradajz razvija jak koren jer voda i vazduh neomatano dolaze do njega. Tokom vremena piljevina truli, a to privlači mnoge zemljišne organizme koji doprinose poboljšanju kvaliteta tla.

Mleko, kopriva i humus - odlični za prihranu preko lista

Ipak ima i jednu negativnu osobinu. Kako se razlaže tako troši azot iz zemljišta. To može dovesti do nedostatka ovog elementa u ishrani biljaka. Da bi to sprečili, piljevina se zalije nekim đubrivom bogatim azotom (ono od koprive je najbolje) ili se izmeša sa kompostom. Piljevina od četinara zakišeljava zemlju. Da bi sprečili ovu pojavu, treba joj dodati kreč koji neutrališe višak kiselosti.

Seno, slama, pokošena trava

Najjeftiniji i najdostupniji materijali za malč su seno, slama i pokošena trava. Ukoliko se koristi trava, birati onu koja nije stvorila seme. Kada se pokosi, ostavi se da provene. Sveže pokošenu travu nemojte da koristite za malčiranje jer može izazvati pojavu truleži na uzgajanim biljkama. Košenje je najbolje obaviti neposredno pred početak cvetanja. U tom trenutku trava je najbogatija mineralima i svim drugim korisnim materijama, a tokom raspadanja će obogatiti zemljište.

Ispod malča od trave zemljište postaje propusno, rastresito i bogato glistama. Nedostatak ove vrste malča je što se u njega rado naseljavaju miševi. Zbog toga redovno treba proveravati šta se dešava u njemu i po potrebi premestiti ga na drugo mesto.

Kompost daje mnogo azota i sa njim treba biti obazriv. Preporučuje se mešanje sa piljevinom.


Tagovi

Malčiranje Malčiranje paradajza Agrotehnička mera Vlažnost zemljišta Malč materijal Propusno zemljište Pokošena trava Zemljišni organizmi Đubrivo od koprive Kompost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.