Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 27.05.2016. 15:00

Prirodni načini zaštite od komaraca

Ljeto stiže, a s njim i komarci. Mnoge biljke i prirodni pripravci mogu nam pomoći u zaštiti od komaraca.

Foto: Pitiya/bigstockphoto.com
  • 3.705
  • 331
  • 0

Dolaskom ljeta sve više smo u prirodi i uživamo u druženjima na otvorenom, ali pratitelji lijepih dana su i nesnosni komarci. Ovi mali kukci pripadaju porodici Cuicidae, redu Diptera.

Promjenjivo proljetno vrijeme sa padalinama stvara idealne uvjete za razvoj komaraca i njihovo prenamnožavanje. Ženke komarca odlažu jaja u vodi, najčešće u nekoj stajaćici. Za odlaganje jaja im može poslužiti voda zaostala nakon kiše u starim auto gumama, voda u posudicama ispod saksija. Bilo kakva lokvica vode može poslužiti za odlaganje jaja. Ovisno o vrsti komarca i vremenskim uvjetima, ženka može izleći i 400 jaja.

Mužjaci se hrane nektarom, ženke sisaju krv

Mužjaci se hrane nektarom bilja, dok su ženke odgovorne za sisanje krvi. Krv im je potrebna za razvoj jaja. Kako bi se obranili od ove male napasti, potrebno je promijeniti svoje navike, saditi biljke koje su prirodni repelenti, praviti zamke za komarce, koristiti preparate za zaštitu i sredstva koja će smanjiti posljedice uboda.

Promjena navika

Širenju komaraca i njihovom prenamnožavanju doprinosimo i sami svojim navikama. Da bi se prilagodili pojavi komaraca, potrebno je:

  1. Obratiti pozornost na mjesta gdje se može zadržavati voda. Prekrijte sve posude sa vodom. Ispraznite sve posude u kojima se voda može zadržavati, čak i posudice ispod saksija.
  2. Ne oblačite odjeću tamne boje. Tamna boja, posebno plava, privlači komarce. Za izlaske izaberite odjeću svijetlih boja.
  3. Ne koristite ili smanjite upotrebu parfema i dezodoransa, krema, preparata za sunčanje. Neki mirisi, voćni i cvijetni, privlače komarce.
  4. Smanjite unos šećera, slane hrane, odnosno hrane koja dovodi do stvaranja mliječne kiseline. Naše tijelo oslobađa ovu kiselinu, koja je magnet za komarce, nakon prehrane određenim namirnicama i fizičke aktivnosti.
  5. Ne budite u blizini drveća i grmlja koje komarci koriste za sklonište tijekom dana.
  6. Komarce privlači i vaš znoj i ugljikov dioksid koji izdišete.
  7. Vjetar smanjuje brojnost komaraca. Za šetnje birajte večeri sa povjetarcem.

Biljke repelenti

U našim poljima i livadama postoje biljke koje svojim mirisom mogu smanjiti prisustvo komaraca, jer su oni osjetljivi na mirise. U ovu grupu spadaju: sremza (ptičija višnja), ružmarin, kamilica, pelin, lavanda, bijeli kokotac, lanilist, buhač, citronela.

Ukoliko se natrljate listovima kadifice komarci će vas zaobilaziti. Postupak treba ponavljati. Komarci ne podnose ni miris valerijane, duhana, bosiljka. Rajčica je još jedna biljka čiji miris komarci ne podnose. Dobro ga je posaditi oko kuće ili u saksijama koje držimo na terasama.

Prirodni preparati

Kao repelent mogu se koristiti eterična ulja: lavande, anisa, eukaliptusa, čajevca, cimeta, ružmarina, paprene metvice, limunske trave, ricinusovo ulje.

Odabrano ulje pomiješati sa maslinovim uljem i nanijeti na kožu. Oprez, provjerite jeste li alergični. U ovako pripremljen repelent možete dodati ulje bora, verbene, bijelog luka, bosiljka. Možete nakapati ulje na tufer i postaviti ga blizu kreveta da vas štiti od komaraca tijekom noći.

Repelent od ulja

50ml biljnog ulja, 30 kapi ulja čajevca i 5 kapi ulja karanfilića sipati u tamnu staklenu posudu i dobro protresti. Ovako pripremljeno ulje može se primjeniti i na osjetljivoj koži. Ipak, provjerite kako vaša koža reagira na ova eterična ulja.

Ukoliko u svakodnevnoj ishrani koristite dvije žlice jabukovog octa, komarci će vas zaobilaziti. Metoda je testirana u američkoj vojsci. Sa korištenjem jabukovog octa treba započeti tri dana prije odlaska u prirodu i nastaviti tijekom boravka.

Komarci ne vole ni miris vanilije. Vaniliju ili šećer sa vanilijom možemo pomiješati sa običnom kremom i nanijeti na kožu. Komarci ne vole ni miris naranče i limuna.

Miris krastavca je još jedan miris koji odbija komarce. Krastavac je potrebno oguliti, usitniti i samljeti u blenderu. Iz dobivene mase iscijediti sok i zalediti ga u posudicama za led. Zaleđenim kockicama soka od krastavca premazati kožu.

Zamka za komarce

Od kvasca i šećera možemo napraviti zamku za komarce. Ovu zamku možemo postaviti u prostoriju u kojoj boravimo ili rasporediti po dvorištu. Za izradu zamke potrebni su vam:

  1. Jedna plastična boca od 1,5 do 2l,
  2. 1g svježeg kvasca,
  3. 50g šećera,
  4. 20dl tople vode.

U toploj vodi otopiti šećer i kvasac. Bocu pripremiti na taj način što joj se odreže gornja 1/3. Donji dio boce obložiti papirom i usipati otopljen kvasac. Odrezani vrh okrenuti i staviti u donji dio boce. Između grlića i sadržaja boce treba biti prazan prostor da bi komarci mogli ući u klopku. Miris kvasca će privući komarce, a oni neće moći izaći iz klopke.

Sredstva za ublažavanje uboda

Soda bikarbona je odlično sredstvo koje ublažava posljedice uboda. Sodu bikarbonu i vodu pomiješti tako da se napravi masa koja se može namazati na ubodeno mjesto. Nevenova mast, aloe vera, mlijeko od maslačka, sok od čuvarkuće su također učinkoviti.

Foto: Pitiya/bigstockphoto.com


Tagovi

Komarci Repelenti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.