Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske jaja
  • 21.04.2020. 15:00

Pripremite čaj od ljusaka jaja koji odlično djeluje na biljke

Poznato je da su ljuske jaja bogat izvor kalcija, ali i drugih elemenata potrebnih biljkama. Možete ih dodati direktno u tlo ili pripremiti čaj koji ima brojne blagodati.

Foto: Depositphotos/rajastills
  • 27.249
  • 2.164
  • 1

Poznato je da su ljuske jaja bogat izvor kalcija - sadrže ga oko 2,2 g u obliku klacijevog karbonata, što je dvostruko veća količina od one koju čovjek dnevno treba unijeti u svoj organizam. Osim njega, ljuska sadrži i druge važne hranjive tvari koje su potrebne biljci poput fosfora, magnezija, natrija, kalija, cinka, mangana, željeza i bakra.

Ljuske najbolje dodati u tlo na jesen

Na tlo pored biljaka se mogu stavljati cijele ili usitnjenje ljuske, što je bolji i učinkovitiji izvor kalcija i drugih elemenata od onih grublje zgnječenih.

Budući da je potrebno nekoliko mjeseci da korijen biljke apsorbira ljusku jajeta, preporuča se posipanje u jesen. Na taj će način hraniva iz ljuske dospijeti u tlo do proljeća.

Ljuske jaja - pomoć rajčici, paprici i patlidžanu

One se mogu miješati i s drugim organskim tvarima ili ih prilikom sadnje možete staviti uz korijen kako bi biljke bolje napredovale. Rajčica je biljka koja posebno voli kalcij.

Međutim, puno bolji način za prihranu je priprema čaja od ljusaka. To je brz ekološki postupak kako bi biljkama navedena hraniva bila dostupna.

Eksperiment s ljuskama kuhanim u destiliranoj vodi

Jeff Gillman, autor knjige The Truth About Garden Remedies piše o svom istraživanju u kojem je kuhao ljuske jaja u nekoliko šalica destilirane vode. Nakon vrenja ih je ostavio da se hlade u toj vodi 24 sata. Potom je odstajalu tekućinu poslao u laboratorij na ispitivanje, a rezultati su bili iznenađujući.

Naime, porasle su koncentracije elemenata poput onih koji se inače javljaju u tragovima, a riječ je o natriju, fosforu i magneziju. Koncentracija kalcija je bila 4 mg, kao i kalija. Iako se 4 mg čini kao mala količina, treba uzeti u obzir da dolazi od samo jedne ljuske jajeta. Kuhanjem 10 ljusaka se definitivno može povećati koncentracija ovih pet elemenata što može utjecati na rast vaše biljke.

Djeluju na pH tla, korijen, plodove, štite od stresa...

Kalij je drugi najznačajniji element koji treba biljkama poslije dušika. Poznato je da povećava toleranciju na sušu, boju i okus plodova, fotosintezu i snagu stabljike. Pomaže i u regulaciji vode te poboljšava sposobnost biljke da se suoči s temperaturnim oscilacijama.

Kako koristiti ljuske jaja u poljoprivredi?

Ovako pripremljen čaj osim što opskrbljuje biljku kalcijem i kalijem pomaže i u podizanju pH tla. Kalcij je važan u razvoju korijena i liječi problem njegove nerazvijenosti te utječe i na kvalitetu plodova, jača strukturu stanične stijenke koja povećava i snagu cijele biljke. Također pomaže u borbi protiv bolesti i štiti biljke od toplinskog stresa.

Priprema čaja

Za pripremu čaja treba vam 10 do 20 čistih ljusaka, a njihova količina ovisi o tome koliko snažnu otopinu želite napraviti. Ljuske zgnječite i usitnite te skuhajte u litri vode i ostavite da se hlade i odstoje u njoj 24 sata. To će dati dovoljno vremena biljnim hranivima iz ljuske da se infuziraju u vodu. Nakon toga ju procijedite i spremna je za korištenje.

Čaj se primjenjuje u razmaku od 7 do 14 dana

Pripremljeni čaj možete koristiti u vrtu ili za biljke u posudama, a trebate ga izliti na tlo ili supstrat. Prema Gillmanu, dovoljno je 4 do 5 ljuski po vrtnoj biljci. Za biljke u posudama smanjite tu količinu na 2 ili 3.

Čaj ne treba primjenjivati često već u razmaku od jednog ili dva tjedna. Možete koristiti i vodu u kojoj ste kuhali cijela jaja. Dvije šalice ove vode po biljci također će biti dovoljne.

Talog kave hrani biljke, ali i štiti od štetnika

Osim čaja, ljuske se mogu miješati i s kavom koja je bogata dušikom, a ona će smanjiti kiselost tla i omogućiti mu prozračnost. Također ukoliko se posipaju usitnjene oko biljaka, odvratit će štetnike, pogotovo puževe.


Tagovi

Ljuske jajeta Kalcij Hraniva Čaj od ljusaka Kalij Jeff Gillman


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]