Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 16.05.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Latinovac

Primjer uspješnog ruralnog razvoja: u selo Latinovac dolaze mladi iz cijele Europe

Trenutno je u selu 12 volontera iz Finske, Njemačke, Španjolske, Rumunjske, Francuske, Latvije i Hrvatske, a borave kod mještana kod kojih uče o kulturi i načinu života u Hrvatskoj.

Foto: YouTube / Print Screen
  • 1.140
  • 155
  • 0

Pozitivna priča o razvoju ruralnog područja koja čak i privlači mlade ljude ne samo iz Hrvatske nego i iz ostalih zemalja Europe, dolazi iz Općine Čagalj, točnije Eko centra Latinovac, ujedno i jednog malog sela koji nema niti stotinu stanovnika. 

Prije šest godina krenuli su s volontiranjem, permakulturom i razvojem ruralnog područja, a trenutno su u projektu Održivi razvoj zajednice. Iz centra priznaju kako im je korona prošle, ali ove uspjela pomrsiti planove. 

"Prošla godina je bila puno teža. Ovaj projekt je zapravo pomaknut trebao je biti još prošle u ovo vrijeme“, pojašnjava za Poljoprivrednu televiziju koordinator projekta Mario Miličević.

Uređenje vrta bez kopanja

Kaže kako su se ipak uspjeli prilagoditi, a godine su kako 2020. tako i ova, bile dosta zanimljive i intenzivne. Sada su, dodaje, imali "briefing" s volonterima, a s obzirom na preventivne mjere, radionice su prebacili online.

"Ako uspijemo, neke ćemo održati i uživo“, nada se sugovornik. 

Trenutno je u selu 12 volontera iz Finske, Njemačke, Španjolske, Rumunjske, Francuske, Latvije i Hrvatske, a borave kod mještana kod kojih uče o kulturi i načinu života u Hrvatskoj.

Rade šest sati na dan u prijepodnevnoj ili poslijepodnevnoj smjeti, a jedna od aktivnosti im je uređenje vrta bez kopanja. Također, provode se i razne edukacije i radionice.

"Dva tjedna sam već ovdje. Bilo je kišnih, ali i sunčanih dana. Radimo jako puno po vrtu i oko kuće“, kaže Eerika Kautto iz Finske. 

Ističe kako je lijepo saznati nešto više o običajima ovdje, iako žive dosta izolirano većinu vremena. "Učimo o održivom i ekološkom načinu života, kako raditi svojim rukama. Naučiš kako koristiti svoju inspiraciju i biti svoj. Ovo je baš jedno sigurno mjesto“, naglasila je Eerika. 

Unose život u selo

Promjene se, kaže Miličević, jako brzo uočavaju. Volonteri se toliko mijenjaju radeći u prirodi, nauče se povezati bez mobitela i društvenih mreža što je jako bitno. Neki od njih, unazad 26 godina odlučili su čak ostati živjeti u Hrvatskoj. 

A osim volontera, u ovome svemu uživaju i mještani kojima je drago što je u njihovo selo unesen život. 

"Za selo je ovo neki kontinuitet. Zajednica ih je odlično prihvatila. Surađujemo kada god i koliko god možemo. Čak smo malo i limitirani formatom projekata koliki ih ima zainteresiranih“, napominje Miličević dodavši kako čim dođu mladi ljudi u kraju se vidi neka promjena. 

Najveći cilj, zaključuje osim promocija ovakvog načina življena je i razbiti mit o tome da su ruralne zajednice inertne, negativne i zatvorene. 

Više o temi pogledajte u videu:


Tagovi

Eko centar Latinovac Mario Miličević Održivi razvoj Permakultura Volonteri


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]