Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 13.03.2021. 16:00

Previše novca odlazi za promociju organskih proizvoda u EU?

Neki evroparlamentarci smatraju da se organski proizvodi promovišu više za razliku od konvencionalnih i da se na to troši previše sredstava iz budžeta EU.

Foto: Depositphotos/AChubykin
  • 98
  • 27
  • 0

Iznos subvencija u Evropskoj uniji za promociju i prodaju ekoloških proizvoda kritikovan je u Evropskom parlamentu jer pojedini parlamentarci smatraju da su one prevelike u odnosu na udeo koji ova vrsta proizvodnje čini na tom tržištu.

"Kada je reč o promovisanju poljoprivrednih proizvoda Unije, ideologija igra veliku ulogu", komentarisao je evroparlamentarac Herbert Dorfman ustvrdivši da inače ne bi bilo moguće da se više od četvrtine budžeta odvoji za podsticanje te vrste prodaje, prenosi top agrar

"Takvi proizvodi sa udelom od sedam odsto poljoprivredne proizvodnje EU-a očigledno su previše zastupljeni u promociji", naglasio je. Kritikovao je i Evropsku komisiju (EK) koja svom snagom želi da sprovede Zeleni plan.

Predsedavajući Odbora za poljoprivredu Parlamenta, Norbert Lins složio se s njim i optužio Komisiju da želi da predstavi strategiju Od njive do trpeze ne čekajući njenu procenu. 

Brojni zastupnici složili su se sa tim da se ovim proizvodima daje veliki značaj, pogotovo jer, kako navode, mnogo toga uopšte ne dolazi do EU seljaka. 

Šta sa ciljem povećanja od 25 odsto?

Samo je Martin Hojsling iz Zelenih branio program rada EK za 2021. godinu prema kom organski proizvođači, sa 49 miliona evra, čine veliki udeo u ukupnom budžetu od 183 miliona evra.

"Ako bi se udeo te vrste uzgoja povećao na 25 odsto do 2030., EU mora da vodi računa i o podsticanju prodaje", tvrdi on.

Volfgang Burtšer, generalni direktor za poljoprivredu i ruralni razvoj u EK, opravdao je raspodelu sredstava rekavši da će se Unija usredsrediti na promociju održive poljoprivredne proizvodnje.

"Budu li u budućnosti reforma Zajedničke poljoprivredne politike i planirani eko-programi podržavali održivost izvan organskog uzgoja, takvi proizvodi bi se takođe mogli promovisati u tom okviru", odgovorio je Burtšer na kritike parlamentaraca.


Tagovi

Organski proizvodi Promocija Evropski parlament Evropska komisija Kritika


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!