Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskrsni ceker
  • 06.04.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Prepeličja jaja, med, lješnjaci, guščja pašteta - mali eko proizvođači predstavili svoje proizvode

Na Dolcu su se u sklopu sajma "Uskrni ceker" predstavili proizvođači ekoloških i drugih certificiranih domaćih proizvoda. Evo što smo sve vidjeli i čuli.

Foto: Vesna Mijat
  • 1.548
  • 95
  • 0

Sajam ekoloških i drugih certificiranih domaćih proizvoda, održan je protekli vikend na Dolcu u organizaciji Grada i Tržnice Zagreb u sklopu kojeg je organizirano kulinarsko događanje te izrada pisanica.

Hrvatski mali proizvođači predstavili su svoje najbolje proizvode od meda, lješnjaka i aronije, suhomesnatih proizvoda, guščje paštete, ljutih umaka, vina, i druge.

Branko Kovačić s istoimenog OPG-a osnovanog prije 12 godina, predstavio je veliki asortiman voćnih sirupa, džemova i likera s nasada u Vrbovcu. Kako nam je otkrio, obrađuju oko hektar i pol zemlje, a u poslovima sudjeluje cijela obitelj kćer, zet, sin, snaha, supruga i on. "Imamo potvrdu Plavi ceker što znači da je proizvod bio na ispitivanju kvalitete proizvoda. To smo dali u Ured za poljoprivredu, u Zagrebu. Nismo pod ekološkim nadzorom, ali imamo četvero unučadi i da bi se onda išli zafrkavati njihovim zdravljem i špricati, pa baš i ne“, kaže. 

Sirupe rade od borovnice, crne višnje, aronije, ribizla, kupina, malina. Brankova supruga skuplja samoniklo bilje bazgu, koprivu maslačak za sirupe, te ručno oslikava male bočice sa zanimljivim likerima. Ovo su popularni suveniri. "Sin će preuzeti OPG jer godine su tu i zub vremena nas malo grize. A kupcima poručujem nek dođu i probaju naše proizvode!“, poziva Branko. 

Branko Kovačić s proizvodima istoimenog OPG-a 

Dora Strancarić, službeno nova vlasnica poznatog proizvodnog obrta SMID predstavila je na sajmu nove proizvode, među njima namaz od slanutka s mrkvom. "Ponosni smo na njega jer je super za malu djecu, a sastoji se od slanutka, sezama, maslinovog ulja, soli, papra, češnjaka i mrkve“, naglasila je. 

Jato od 2.500 japanskih prepelica 

Slanutak nabavljaju iz Biovege, ali npr. hren i raštika dolaze s hrvatskih polja. Tu su i već popularni Chutney od jabuke, Pesto od raštike, Gipsy umak od pečene paprike, ali Smid ekipa ne staje. "Planovi su nam ove godine napraviti jednu novu vrstu senfa“, otkriva.

Šarolikim štandom predstavila se tvrtka Prepelice Perečinec j.d.o.o., vlasnika Ivice Perečinca koji se bavi uzgojem prepelica, a osim proizvodnje prepeličjeg mesa i jaja, proizvode i veliki asortiman tjestenina koje su im nus-proizvod. "Sva jaja koja ne uspijemo prodati preradimo u tjesteninu, a ako imamo viška mesa proizvodimo paštetu od prepeličjeg mesa“, napominje.

Meso kupuju hoteli, restorani, od Istre do Dubrovnika, jaja plasiraju u Sparu i Kauflandu, dok se s tjesteninom još bore za plasman u trgovine zdrave hrane. Tvrtka drži jato od 2.500 japanskih prepelica. Specijalitet na štandu su bila i ukiseljena jaja koja proizvode samo po narudžbi za neke ekskluzivne koktel barove. 

"Htjeli smo napraviti nešto štosno, nešto novo. A, jedini smo u Hrvatskoj koji proizvodimo mlince s prepeličjim jajima", kaže Ivica i napominje da su se protekle dvije godine mučili, ali da je ova krenula jako obećavajuće. Na sajmove idu da vide kako kupci reagiraju po pitanju cijene i kvalitete, te što kupci traže i na osnovu njihovih želja će onda širiti asortiman. "Primijetili smo da razni krajevi Hrvatske različito reagiraju na naše proizvode. Neki dan sam bio u Dubrovniku i bili smo pravi hit“, dodaje. Posao razvijaju, a kako Ivica i supruga imaju troje djece, nadaju se da će imati tko naslijediti posao.  

 Jedini smo u Hrvatskoj koji proizvodimo mlince s prepeličjim jajima, kaže Ivica Perečinec

Naš povratnik iz Švicarske Aleksandar Grgić vlasnik je tvrtke Ambient park d.o.o. i kako s ponosom kaže "jedine domaće mljekare u gradu Zagrebu.“ Imaju i OPG Suzana Grgić s kojim su krenuli u uzgoj sanske koze. Danas drže preko 1.000 koza, 30 magaraca i 100 svinja. Surađuju s 8 kooperanata, zapošljavaju 12 ljudi, ali bit će posla i za puno više kada otvore planirani wellness hotel i izletište u šumi blizu Dugog sela.

"Sve financiramo vlastitim sredstvima i to uvijek naglašavam. Ne vjerujem u pravednost dodjele poticaja i EU fondova, a i mišljenja sam da projekt mora držati vodu bez poticaja. Mi smo 25 godina radili vani i te novce uložili ovdje. Trenutno smo sa svojom robnom markom Gabrijel postigli to da sami postavljamo uvjete u velikim trgovačkim lancima“, ističe Grgić. Ovi vrijedni ljudi osim proizvodnje kozjih sireva, kefira, jogurta i sirutke uskoro kreću u proizvodnju magarećeg mlijeka.  

Aleksandar na kraju svega kaže: U našem poslu je najljepše što nam materijalizam nije prioritet.“

Obitelj Dražena Kuzmića iz Koprivnice već 25 godina ima Siranu Horizont. Drže krave i koze, te proizvode više vrsta sireva, od onih trajnih, kuhanih sireva s vlascem, bučinim košticama, ljutom paprikom, preko dimljenih i nedimljenih. "Imamo i tradicionalne sireve, prge, a radimo i jače sireve kao domaći camembert tzv. meki zreli kravlji sir. On je nešto jačeg mirisa i okusa, jer mu treba nekih 3 mjeseca da bi sazrio iz jednog sira sličnog škripavcu. To je naš posebni proizvod“, doznajemo. Draženova obitelj prodaje sireve na kućnom pragu, na tržnici u Koprivnici, te u trgovini zdrave hrane Mrkvica. "Na sajmu smo radi promocije i prodaje jer se preko zime skupilo robe. Pozivam kupce da probaju naš domaći proizvodi, koji proizvodimo iz vlastite sirovine!“, navodi. 

Revitalizacija starih kamenih objekata 

Juraj Ivanković iz tvrtke Otres d.o.o. tek se odnedavno uključio u promociju preko sajmova. "Dosad smo imali premale količine proizvoda, ali evo sada i mi krećemo. Već 12 godina imamo poljoprivrednu proizvodnju koja je sada narasla na nasad sa 1.300 maslina, 300 badema, smilje, lavandu, voćke, smokve, i dr.“, doznali smo. Obitelj obrađuje vlastitih 10 ha, , a Juraj sa suprugom je prvi mlađi čovjek nakon 3 generacije koji se uhvatio obnove starine.

"Po tradiciji smo bili više vinari i vinogradari, sad smo se odlučili na maslinarstvo jer djelomično živim u Zagrebu, a djelomično u Dalmaciji. Razvili smo već jednu pristojnu proizvodnju, pod ekološkim smo nadzorom, imamo ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje, nekoliko raznih ulja, a kako nam mladi nasadi s 12 različitih sorti polako dolaze u rod tako se i paleta polako širi. Ove godine smo proizveli dvije kupaže različitih sorti, i imamo oblicu kao monosortno ulje", otkriva. 

Dora Strancarić predstavila je i novi proizvod - slanutak s mrkvom

Navodi i da im je plan revitalizirati sve stare kamene objekte na imanju u kompletnu turističku ponudu za smještaj, degustacije i experience programe s mini uljarom i pogonom za preradu ljekovitog bilje u esencijalna ulja.

Žilavi su naši ljudi, snaći će se i preživjeti, a čini se da su one najgore krize zbog korone i potresa iza nas. Mali proizvođači naučili su se brzo mijenjati i prilagođavati potrebama tržišta, a mnogi su već stvorili ime i brend na temelju nekog proizvoda. I njih sad više ništa ne može zaustaviti.


Fotoprilog


Tagovi

Dražen Kuzmić Sirana Horizont Juraj Ivanković Otres d.o.o. Ambient park Aleksandar Grgić Ivica Perečinec Prepelice Perečinec Dora Strancarić Smid OPG Branko Kovačić Uskrsni ceker


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.