Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preslica
  • 16.04.2023. 07:30

Poljska preslica djeluje kao fungicid i insekticid - kako ju koristiti?

Djeluje protiv pepelnice, lisnih ušiju i drugih bolesti i štetnika. Možete pripremiti čaj od svježe preslice ili otopinu od izdanaka

Foto: Depositphotos/leonardo1
  • 12.541
  • 804
  • 0

Poljska preslica Equisetum arvense je na pojedinim lokalitetima vrlo prisutna i smatra se korovom. Međutim, ova vrsta je izuzetno vrijedna. Koristi se u narodnoj medicini, ali i kao sredstvo za zaštitu uzgajanih biljaka. Sadrži do pet posto silicijske kiseline.

U narodu je poznata pod nazivima rasatvić i konjski rep. Treba je razlikovati od močvarne preslice Equisetum palustre koja na vrhu ima "saprofitski cvijet".

Cijenjen fungicid

Njeno fungicidno djelovanje poznato je od davnina, a pozitivno djelovanje je dokazano u znanstvenim istraživanjima.

Koristi se za poboljšanje otpornosti biljaka, a svoju primjenu je našla kod zaštite od kovrčanja breskve, krastavosti jabuke, hrđe, pepelnice i raznih štetnika. 

Pripremite čaj ili otopinu

Raste na vlažnim staništima, kraj puteva, pored šuma, na livadama, pašnjacima, oranicama, voćnjacima, pored željezničkih pruga, na neobrađenom zemljištu - svuda gdje je zemljište dovoljno vlažno tijekom cijele godine, ali uspješno osvaja i suha staništa.

Preslica kao fungicid i insekticid

Protiv hrđe, pepelnice, crvenog voćnog pauka i grinja koristi se čaj za čiju pripremu će nam trebati pola kilograma svježe preslice koju prelijemo sa 5 l vode i ostavimo 24 h. Nakon toga se prokuha, procijedi i razrijedi vodom u omjeru 1:5. Kako bi što bolje prionio na biljne djelove, dodaje se malo piva ili mlijeka.

Otopina od izdanaka

Uzme se 20 dkg osušenih izdanaka preslice i potopi u 10 l vode na pola sata, a zatim se kuha 45 minuta. Poslije toga hladan procijedimo i razblažimo vodom u omjeru 1:10. Dobro se promiješa i opet razblažimo dodavanjem vode u omjeru 1:10. Otopina se primjenjuje u roku od 24 h, jer poslije gubi efikasnost.

Primjena preslice jača biljke. Djeluje prije otvaranja pupoljaka, ali i na listove koji postaju otporni na infekcije i štetne kukce, kao što su grinje i lisne uši. Koriste se jednom do dva puta tjedno, a primjenjujemo ih u jutarnjim satima.


Tagovi

Poljska preslica Rastavić Konjski rep Equisetum arvense Hrđa biljaka Pepelnica Voćni pauk Lisne uši Recept za fungicid Recept za insekticid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]