Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kišne gliste
  • 11.02.2021. 09:00

Plodnost zemljišta popravlja već jedna glista?

Pravi pomoćnici u vrtu aktivno se kreću kroz zemljište i stvaraju brojne kanaliće. Hraneći se organskom masom obogaćuju zemlju i poboljšavaju njegovu plodnost.

Foto: Depositphotos/morozicoff@yandex.ru
  • 1.337
  • 393
  • 1

Kišne gliste (Lumbricus terrestris) su izuzetni pomoćnici svakom vrtlaru. Bez njih nema plodne zemlje. Njihovo člankovito ili valjkasto tijelo dugačko je oko 30cm. Kroz zemljište se kreću puzanjem, skupljajući i šireći trbušne mišiće.

Možemo ih naći u skoro svim tipovima tla. Često su zastupljene u stajskom gnojivu i u zemlji koja je dovoljno vlažna i bogata organskom tvari. Aktivne su od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni, a iz tla izlaze poslije kiše ili tijekom noći.

Prirodna sterilizacija tla

I pored toga što su izuzetno korisne, veliki broj ljudi smatra da ih treba uništavati i vjeruju da su štetnici. Neznanje i predrasude su od nas napravili najveće neprijatelje ovih korisnih organizama. Ne prave štetu na biljkama niti se hrane njihovim korijenjem.

Što im je veći broj u tlu, ono je kvalitetnije i plodnije. Smatra se da plodno zemljište na jedan metar kvadratni treba imati između 200 i 400 kišnih glista koje mogu preraditi dva kilograma organske tvari. U toku dana, dovoljna je jedna da stvori šest grama svojih izlučevina koje popravljaju plodnost.

Vrlo su aktivne u tlu i kreću se u svim pravcima. Tom prilikom prave kanaliće kroz koje se slijeva voda i vrši prozračivanje. Biljke taj prostor koriste za rast korjenčića. Svojom aktivnošću gliste reguliraju pH reakciju, sudjeluju u stvaranju humusa, poboljšavaju strukturu i kvalitetu tla. U njemu se povećava sadržaj minerala, posebno fosfora, kalcija i magnezija.

Osim što ga poboljšavaju, kišne gliste također vrše dezinfekciju i sterilizaciju. Uz njihovu pomoć smanjuje se i prisustvo uzročnika biljnih bolesti.

Mnogi uzgajivači sobnog bilja koriste se jednim trikom. U posudu s biljkom stave jednu kišnu glistu. Ona će poboljšati strukturu tla i spriječiti zbijanje supstrata. Osim toga, u posudi neće biti zemljišnih štetnika. 

Za veću brojnost - plitko orati

Također su vrlo osjetljivi organizmi. Njihova brojnost je mala na zbijenim terenima, kao i onima koji se stalno oru i često obrađuju, ali i tamo gdje se dodaju industrijska gnojiva ili se obavljaju tretiranja pesticidima.

Kako bi privukli kišne gliste i osigurali im optimalne uvjete, zemlju u vrtu treba ili plitko orati ili uzgajati povrće na površinama koje se ne obrađuju. Malčiranje parcele biomaterijalom osigurat će dovoljno organske mase za ishranu glista. Malč, koji prekriva tlo, zaštitit će ga od prevelikog zagijavanja i isušivanja tijekom ljeta. U vlažnoj zemlji ima više glista. Njihovo tijelo je osjetljivo i potreban je određeni nivo vlage, kako bi se neometano kretale i hranile.

Broj glista pokazuje koliko je tlo zdravo - privucite ih

Površine na kojima se primjenjuju mineralna gnojiva i razni preparati su siromašnija glistama, To je slučaj i sa terenima koji imaju pH iznad 5,5. Ne podnose alkalnu sredinu. Najbolje im odgovaraju ilovasta i blago kisela zemljišta.

Tijekom sušnog ljetnog perioda, povlače se u dublje slojeve, ali se tu ne mogu razmnožavati. Zbog toga ih je više u tlu koje se malčira, zbog povoljnijeg vodno - zračnog režima i u takvoj sredini ima ih više nego u zemlji koja je nepokrivena tijekom zime i ljeta.


Tagovi

Kišne gliste Organska tvar Plodno tlo Stajsko gnojivo Prozračivanje tla Malčirati Plitko orati


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo