Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni pesticid
  • 14.04.2019. 10:00

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Jedno od vrlo učinkovitih sredstava je pesticid od čili paprike koga možete sami pripremiti i koristiti za suzbijanje štetočina koje napadaju vaše povrće, voće ili ukrasno i lekovito bilje.

Foto: Depositphotos/vladteodor95
  • 1.972
  • 201
  • 1

Vegetacioni period je u toku, a sa njim i pojava različitih štetočina. Jedno od vrlo učinkovitih sredstava je pesticid od čili paprike koga možete sami pripremiti i koristiti za suzbijanje štetočina koje napadaju vaše povrće, voće ili ukrasno i lekovito bilje. 

Kao što smo na Agroklubu već pisali, najjednostavniji recept je onaj da tri ploda čili paprike kuvate u jednom litru vode. Kada proključa, ostaviti da se ohladi, procediti i razblažiti sa  deset litara vode. Ova tečnost posebno je efikasna kod suzbijanja lukovog listojeda. 

Bela trulež belog luka

Ipak, tu su i drugi recepti u kojima je glavni sastojak čili paprika, bilo u suvom ili svežem stanju. Prilikom pripreme ovih prirodnih pesticida, budite vrlo oprezni. Najbolje je da ih pripremate sa rukavicama i izbegavajte rukama dirati lice, posebno područje oko očiju.  Kada raspršujete ovu tečnost, prekrijte usta i nos. 

Čili sprej 1

Zdrobite i sameljite četiri šoljice suvih čili paprika ili pet šoljica semenki čili paprike. Pomešajte sa tri litre vode i prokuvajte 15 do 20 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte još tri litre vode i ostavite da se ohladi. Procedite kroz takninu (najbolje gazu u nekoliko slojeva). Dodajte 180gr sapuna i rastvorite u pripremljenoj tečnosti. Prednost dajte sapunima napravljenim od ekoloških sastojaka. Ako koristite tekući sapun, dodajte 75ml sapuna. Sapun se dodaje kako bi se tečnost zalepila za štetočine i lišće biljke. 

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Koristite ga kao sprej pomoću pumpice ili ga raspršite pomoću metlice ili vezanih grančica trave. Ovaj sprej suzbiće većinu insekata, uključujući gusenice, lisne vaši, muve, mušice, mrave i druge insekte. Tečnost nanesite jednom nedeljno ako nema kiše, odnosno, dva ili tri puta nedeljno ako pada kiša. Ovu tečnost koristite kao preventivnu meru. 

Ako je koncentracija ovog rastvora prejaka, može izgoreti lišće, navodi The Garden Gurus

Čili sprej 2 

Drugi način je sa svežom čili paprikom pa ćete za pripremu ovoga pesticida morati pričekati plod. Isecite 500 grama zrele čili paprike i stavite u kantu napunjenu vodom (oko 20 litara). Ostavite da se sve razloži, tokom četiri do pet dana. Procedite tečnost i u njoj otopite 30 grama sapuna. 

Koristite isto kao u prethodnom receptu. 

Sprej od čili paprike i luka

Zgnječite lukovicu belog luka i jednu lukovicu crvenog luka. Dodajte jednu kašićčicu čili paprike u prahu. Promešajte sa dve litre vruće vode. Ostavite da se ohladi i procedite kroz finu tkaninu. Dodajte kašičicu sapuna i dobro promešajte. 

Tečnost je vrlo korisna kod suzbijanja gusenica u voćnjacima. 

Crna i žuta šljivina osa mogu da ugroze 90% ploda

Čili prah 

Smrvite što više suvih čili paprika. Prah pospite oko biljaka (ne i na samu biljku) kako biste odbili mrave, crve, puževe i druge štetočine. 


Tagovi

Ekološki pesticid Pesticid od čili paprike Sapun Prirodni pesticid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!