Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pepela
  • 17.01.2022. 15:00

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Kako bi ovo gnojivo efikasno djelovalo treba potjecati od pravog drveta. Sadrži brojne minerale, a posebno je bogato kalijem, kalcijem, magnezijem, natrijem, fosforom.

Foto: Depositphoto/FotoHelin
  • 41.853
  • 1.642
  • 2

Domaćinstva koja lože drva za grijanje i pripremanje obroka imaju veće količine pepela koji je odlično gnojivo, ali ga treba pravilno koristiti.

Kako bi ovo gnojivo efikasno djelovalo treba potjecati od pravog drveta. Sadrži brojne minerale, a posebno je bogato kalijem, kalcijem, magnezijem, natrijem, fosforom.

Kod upotrebe treba znati da različite kulture različito reagiraju na njegovo prisustvo.

S čime ga ne miješati?

Prije primjene moramo znati da ga možemo upotrebljavati samog ili u kombinaciji s drugim gnojivima ili tvarima. Njegova učinkovitost se povećava kada se primjenjuje u kombinaciji s kompostom ili humusom.

Nikada ga ne treba miješati s vapnom i upotrebljavati na zemljištu na kome smo nedavno obavili kalcifikaciju. Ne trebamo ga koristiti s kiselim gnojivima. Ako ga miješamo sa superfosfatom i sličnima, nastaju spojevi fosfora koji su nedostupni biljkama.

Već ga sada možete skupljati (Foto: Depositphotos/70200)

Ne ga miješati ni s gnojivom od peradi i drugima koja su kisela, jer međusobno reagiraju i dolazi do gubitka dušika.

Na koji način se koristi pepeo u vrtu?

Pepeo se najčešće unosi u kiselo zemljište kako bi se povećala pH reakcija, jer je on alkalan. Može se dodati u zemljište prilikom glavne obrade i pripreme, u vrijeme sadnje u sadne jame, ali i kao prihrana tijekom vegetacije i kao zaštitno sredstvo. Najbolje ga je kombinirati sa zalijevanjem ili miješanjem sa zemljom kako bi što prije djelovao i kako ga vjetar ne bi raznio.

Primjena praškastog pepela

Pepelom možemo posuti gomolje krumpira prije sadnje. Time ih štitimo od bolesti i napada štetnika, a istovremeno ih oblažemo hranivima. Koristi se 1kg na 30kg sjemenskog krumpira. Ukoliko dijelimo gomolje, onda rane od rezanja možemo dezinficirati tako što ćemo ih posuti njime.

Možemo ga primijeniti u borbi protiv puževa jer isušuje i nagriza njihovo stopalo.

Koristi se za posipanje biljaka na kojima uočimo napad štetnika (kod kupusa) i pojavu simptoma bolesti (pepelnica).

Otopina pepela i sapuna

Ovu otopinu se koristi za tretiranje uzgajanih biljaka kako bi ih zaštitili od ušiju, lukove i mrkvine muhe, grinja i drugih sitnih štetnika. Za pripremu je potrebno uzeti četiri jušne žlice pepela i dodati dvije žlice vode. U 2l tople vode otopi se 1/3 sapuna za rublje. Najbrže se otopi kada ga prethodno usitnite ili narendate. Ovom otopinom prelije se pasta od pepela i vode i dobro promiješa.

Stimulator rasta

U 1l vode dodaju se tri žlice pepela i ostavi tjedan dana uz povremeno miješanje. Dobivena otopina se procijedi i razblaži s vodom u odnosu 1:3. U ovaj stimulator se natapa sjeme prije sadnje.

Izbor biljaka

Puno kalija usvajaju povrtne biljke iz porodice lukova i njima odgovara obilnije dodavanje pepela tijekom pripreme zemljišta. Možemo dodati po 1m² i do tri šalice.

Štiti od štetnika (Foto: Depositphotos/potatushkina)

Kupusnjače i repe ga vole i možemo ga dodavati prilikom pripreme zemljišta ili kada obavljamo sadnju presadnica kupusnjača. U svaku sadnu jamu se doda šaka pepela (ili jedna jušna žlica) i izmiješa sa zemljom. Može se koristiti i u zaštiti kupusnjača. Kada biljke formiraju 2 do 3 prava lista mogu se njime posuti kako bi se zaštitile od štetnika. U periodu vegetacije tretiranje se može obavljati više puta, posebno poslije kiše.

Krumpir, rajčica, patlidžan i paprika odlično reagiraju na ovakvu prihranu, posebno kulture koje su veliki potrošači kalija (krumpir, rajčica). Za krumpir ga je najbolje pomiješati s humusom ili kompostom u količini jedna čaša pepela i 3-5kg humusa na 1m².

Primjena pepela drveta za popravak tla i gnojidbu

Odličan je i za tikvenjače (tikve, tikvice, krastavce). Kod pripreme zemljišta dodaje se čaša pepela na 1m² površine. U sadne jame dovoljno je dodati jednu šaku  i izmiješati sa zemljom. Za vrijeme cvjetanja i plodonošenja dodaje se između redova prije rahljenja i zalijevanja. Obratite pažnju da postoje biljke koje ne podnose alkalnu ph reakciju zemlje i zbog toga ne podnose njegovo dodavanje. Takve vrste su: azaleja, borovnica, ukrasna paprat, rododendron, kiselica.


Tagovi

Pepeo Gnojidba pepelom Prihrana biljaka Otopina pepela


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]