Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisni kukci
  • 16.08.2019. 07:30

Ove korisne kukce čuvajte u vašem vrtu

Ne koristite li pesticide, privucite korisne kukce jer nisu svi štetni, ima i onih koji donose dobrobit voću i povrću. 

Foto: Depositphotos/chepko
  • 4.875
  • 176
  • 0

Kada se spomenu kukci u vezi s poljoprivredom većini padne na pamet da je riječ o štetnicima koje obavezno moraju uništiti. 

Bavite li se ekološkom poljoprivredom trebalo bi znati da veliki značaj ima ekološko uređenje imanja ili poljoprivrednih usjeva jer se tako osigurava eko pristup uz pomoć kojeg se kontroliraju bolesti, štetnici i korovi. 

Drugim riječima, ako ne koristite pesticide, privucite korisne insekte, jer nisu svi oni štetni, ima i kukaca koji donose dobrobit voću i povrću, a ako ih vidite u vrtu ili voćnjaku, nemojte ih ubijati. 

Da biste privukli što više kukaca predatora u vrt, trebalo bi na ivici voćnjaka ili vinograda i vrta sagraditi kućice za njih i posaditi bilje koje će ih privući. Primjera radi, osa potajnica voli hajdučku travu, a istu vole bubamare i ladolež s tim što bubamare vole i mak. Ovi kukci se dijele na parazite i predatore. Predatori su kukci koji druge kukce ubijaju i njime se hrane, a njih nazivaju i korisnim kukcima. 

Uholaže uništavaju lisne uši 

Uholaža je kožokrilac koji ima vrlo značajnu ulogu u poljoprivredi, jer se u isto vrijeme radi o korisnom kukcu, a u manjoj mjeri o štetniku.  

Hrani se plodovima voća, posebno šljivom, breskvom i kruškom, ali samo ako nema dovoljno drugih kukaca. Značajan je jer uništava lisne uši, jaja leptira, jede savijače i grinje i jaja ostalih štetnih kukaca u voćarstvu.
 
Također jede i crvene paukove, danju se skriva na mračnim mjestima, pa ga ljudi često pronalaze u oštećenim plodovima voća, zbog čega se pogrešno misli da je štetnik.

Bogomoljka dnevno pojede do 30 mrežastih stjenica

One se hrane lisnim ušima i svim kukcima koji su manji od njih. Bogomoljka napada iz zasjede i hvata plijen prednjim nogama. Često mogu pojesti i pripadnike svoje vrste. Ona je vrlo korisna, jer tijekom dana pojede od 20 do 30 mrežastih stjenica koje najčešće napadaju kruške. Pogoduje im toplo vrijeme, aktivnije su danju, a možete ih vidjeti od početka lipnja do kraja listopada. 

Kukci iz reda tripsa smatraju se velikim štetnicima, jer se uglavnom hrane biljkama. Međutim, pojedine vrste tripsa se hrane drugim insektima, sporama i grinjama i zato ih smatraju korisnim.

Vrsta ose potajnica djeluje zastrašujuće. Međutim, ona je itekako korisna u poljoprivredi. Razmnožava se tako što polaže jaje na ili u ličinku nekog drugog insekta ili pauka. Kada se iz jaja izlegu ličinke, hrane se insektom domaćinom. Zato kao predator ima i najznačajniju ulogu, jer tijekom jeseni može uništiti oko 90 posto štitaste uši.  

Zlatooke su zeleni kukci, imaju mrežasta krila i nježno tijelo. Njihove ličinke su odlični predatori jer jedu lisne i štitaste uši, kruškine buhe i grinje. Odrasle zlatooke se hrane peludi i nektarom. 

Vatrenu stjenicu i paukove čuvajte u vrtu

Vrlo rasprostranjeni kukci, crveno crne boje, pa ih često miješaju s bubamarama, mada uopće ne liče. Pojedine vrste vatrene stjenice hrane se sokovima biljke, pa mogu nanijeti štetu usjevima, posebno kupusnjačama.

Međutim, većina podvrsta iz ove porodice kukaca se hrani uginulim kukcima i umrlim tkivima biljaka koje su često odličan izvor gljivičnih oboljenja. Zato ih ne bi trebalo uništavati.

Svima je poznato da se pauk hrani muhama. Zato, ako uočite paukovu mrežu u voćnjaku, vinogradu ili povrtnjaku nemojte je uništavati i sklanjati, jer od nje imate više koristi. 

Kada je riječ o povrćarstvu, muhe su zapravo i najveći štetnici, pa povrćari često prave zamke za njih. Pojedinci prave drvene okvire na visini na kojoj muhe lete (od 50 do 100 cm) kako bi paukovi ispleli mrežu i kako bi bili prirodni mamac za štetne insekte. 

U blizini ovih paukova mamaca obično se sade i biljke koje mame i privlače muhe, a to su mrkva i luk. 

Lisne uši kontrolirajte pomoću biljaka, kukaca i ptica

Bubamare pojedu i do 60 biljnih vrsta uši na dan 

Za kraj ostavljamo simpatične bubamare, koje se nalaze u grupi vrlo korisnih kukaca kada je riječ o ekološkoj proizvodnji. Bubamare su prirodni neprijatelji velikog broja drugih kukaca, a posebno biljnih uši i ostalih insekata koje se hrane biljnim sokovima.

Ove bube su tvrdokrilci i iako postoji veliki broj vrsta za poljoprivredu su najznačajnije: dvotočkasta, sedmotočkasta, desetotočkasta, i četrnaestotočkasta bubamara. One obično pojedu i do 60 biljnih uši na dan, a hrane se i grinjama, bijelim leptirastim ušima, osama i tripsima.

Odrasle jedinke bubamara, posebno su korisne u rano proljeće, kada unište veliki broj lisnih uši. Osim toga korisne su i tijekom ljeta i početkom jeseni kada jedu ličinke i odrasle jedinke. 


Tagovi

Korisni kukci Vrt Bubamara Biljne uši Vatrena stjenica Pauk Osa potajnica Bogomoljka


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.