Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bio proizvodnja
  • 14.08.2019. 10:00

Ove korisne insekte čuvajte u vašoj bašti

Ukoliko ne koristite pesticide, privucite korisne insekte, jer nisu svi oni štetni, ima i onih koji donose dobrobit voću i povrću, a ukoliko ih vidite u bašti ili voćnjaku, nemojte ih ubijati. 

Foto: Depositphotos/chepko
  • 1.920
  • 60
  • 0

Kada se spomenu insekti u vezi sa poljoprivredom većini padne na pamet da je reč o štetočinama koje obavezno moraju da se unište. 

Ako se bavite organskom poljoprivredom trebalo bi da znate da veliki značaj ima ekološko uređenje salaša ili poljoprivrednih useva, pošto se tako obezbeđuje eko pristup uz pomoć kog se kontrolišu bolesti, štetočine i korovi. 

Hajdučku travu vole osa potajnica i bubamara 

Drugim rečima, ako ne koristite pesticide, privucite korisne insekte, jer nisu svi oni štetni, ima i insekata koji donose dobrobit voću i povrću, a ako ih vidite u bašti ili voćnjaku, nemojte ih ubijati. 

Da biste privukli što više insekata predatora u bio baštu, trebalo bi da na ivici voćnjaka ili vinograda i bašte sagradite kućice za njih i da sadite bilje koje će ih privući.

Primera radi, osa potajnica voli hajdučku travu, a istu vole bubamare i ladolež s tim što bubamare vole i mak.

Ovi insekti se dele na parazite i predatore. Predatori su insekti koji drugi insekt ubijaju i njime se hrane, a njih nazivaju i korisnim insektima. 

Tretiranje jagoda insektima umesto pesticidima

Uholaž uništava lisne vaši 

Uholaž je kožokrilac koji ima veoma značajnu ulogu u poljoprivredi, jer se u isto vreme radi o korisnom insektu, a u manjoj meri o štetočini.  

Hrani se plodovima voća, naročito šljivom, breskvom i kruškom, ali samo ako nema dovoljno drugih insekata. Veoma je značajan jer uništava lisne vaše, jaja leptira, jede smotavce i grinje i jaja ostalih štetnih insekata u voćarstvu.
 
Takođe jede i crvene paukove, danju se skriva na mračnim mestima, pa ga ljudi često pronalaze u oštećenim plodovima voća, zbog čega se pogrešno misli da je štetočina.

Bogomoljka dnevno pojede do 30 mrežastih stenica

One se hrane lisnim vašima, a svim insektima koji su manji od njih. Bogomoljka napada iz zasede i hvata plen prednjim nogama. Često mogu da pojedu i pripadnike svoje vrste. Ona je veoma korisna, jer tokom dana pojede od 20 do 30 mrežastih stenica koje najčešće napadaju kruške. Pogoduje im toplo vreme, aktivnije su danju, a možete ih videti od početka juna do kraja oktobra. 

Insekti iz reda tripsa smatraju se velikim štetočinama, jer se uglavnom hrane biljkama. Međutim, pojedine vrste tripisa se hrane drugim insektima, sporama i grinjama i zato ih smatraju korisnim.

Osa potajnica i zlatooka korisne u poljoprivredi 

Ova vrsta ose deluje zastrašujuće. Međutim, ona je veoma korisna u poljoprivredi. Razmnožava se tako što polaže jaje na ili u larvu nekog drugog insekta ili pauka. Kada se iz jaja izlegu larve, hrane se insektom domaćinom. Zato kao predator ima i najznačajniju ulogu, jer tokom jeseni može da uništi oko 90 odsto štitaste vaši.  

Zlatooke su zeleni insekti, imaju mrežasta krila i nežno telo. Njihove larve su odlični predatori jer jedu lisne i štitaste vaši, kruškine buve i grinje. Odrasle zlatooke se hrane polenom i nektarom. 

Vatrenu stenicu i paukove čuvajte u bašti

Veoma rasprostranjeni insekti, crveno crne boje, pa ih često mešaju s bubamarama, mada uopšte ne liče. Pojedine vrste vatrene stenice hrane se sokovima biljke, pa mogu da nanesu štetu usevima, posebno kupsnjačama.

Međutim, većina podvrsta iz ove familije insekata se hrani uginulim insektima i umrlim tkivima biljaka koje su često odličan izvor gljivičnih oboljenja. Zato ih ne bi trebalo uništavati.

Svima je poznato da se pauk hrani muvama. Zato, ako uočite paukovu mrežu u voćnjaku, vinogradu ili povrtnjaku nemojte je uništavati i sklanjati, jer od nje imate više koristi. 

Kada je reč o povrtarstu, muve su zapravo i najveće štetočine, pa povrtari često prave zamke za njih. Pojedini bio-baštovani prave drvene okvire na visini na kojoj muve lete (od 50 do 100 cm) kako bi paukovi ispleli mrežu i kako bi bili prirodni mamac za štetne insekte. 

U blizini ovih paukova mamaca obično se sade i biljke koje mame i privlače muve, a to su šargarepa i luk. 

Lisne vaši kontrolišite pomoću biljaka, insekata i ptica

Bubamare pojedu i do 60 biljnih vrsta vaši na dan 

Za kraj ostavljamo simpatične bubamare, koje se nalaze u grupi veoma korisnih insekata kada je reč o organskoj proizvodnji. Bubamare su prirodni neprijatelji veoma velikog broja drugih insekata, a posebno biljnih vaši i ostalih insekata koje se hrane biljnim sokovima.

Ove bube su tvrdokrilaci i iako postoji veliki broj vrsta za poljoprivredu su najznačajnije: dvotačkasta, sedmotačkasta, desetotačkasta, i četrnaestotačkasta bubamara. One obično pojedu i do 60 biljnih vaši na dan, a hrane se i grinjama, belim leptirastim vašima, osama i tripsima.

Odrasle jedinke bubamara, posebno su korisne u rano proleće, kada unište veliki broj lisnih vaši. Osim toga korisne su i tokom leta i početkom jeseni kada jedu larve i odrasle jedinke. 


Tagovi

Korisni insekti Bašta Bubamara Biljne vaši Vatrena stenica Pauk Osa potajnica Bogomoljka


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer