Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 28.05.2021. 16:00

Oterajte krompirovu zlaticu malčom od gorušice, pelinom i belim lukom

Najjednostavniji način zaštite useva je sakupljanje zlatica. Sa vizuelnim pregledom zasada treba početi kada je temperatura vazduha iznad 15°C jer tada ona postaje aktivna i izlazi iz zemljišta.

Foto: Martina Popić
  • 472
  • 251
  • 0

Zlatica krompira (Leptinotarsa decemlineata) najveća je štetočina na tom povrću. Može da leti do 40 kilometara i odlična je u tome, uprkos zdepastom telu. Osim krompira, pravi štete i na paradajzu i patlidžanu.

Svake godine baštovani vode bitku sa ovim štetnim insektom. Taj "stranac" nam je stigao iz Amerike odakle se raširio po celom svetu. 

Čak i kada prvi put uzgajamo krompir na nekoj površini, zlatice se mogu pojaviti u velikom broju. Kako su vrlo pokretne, mogu da dolete u vašu baštu sa udaljenih lokacija.

Pored toga, brzo se pilagođavaju datim klimatskim uslovima, ali i primenjenim insekticidima. Prezimljavaju odrasle jedinke u zemljištu i tokom hladnog dela godine dobro su zaštićene. Kada krompir završi vegetaciju, zlatica tokom kasnog leta i jeseni nastavlja da se hrani na paradajzu, patlidžanu i ostalim divljim srodnicima.

Svakodnevno pregledajte useve

Ne postoji sorta ili hibrid navedenih povrtarskih vrsta koji su otporni na nju. Utvđeno je da ženke teže polažu jaja na naličje listova koji su savijeni prema unutrašnjosti. Jaja su narandžaste boje i nalaze se u grupicama na naličju lista. Larve se hrane lisnom masom, a stadijum lutke prolaze u zemlji. U toku vegetacije može imati dve do tri generacije u zavisnosti od vremenskih prilika.

Postoje različiti načini zaštite useva od pomenutog insekta. Najjednostavnije je sakupljanje i njihovo uništavanje gnječenjem ili spaljivanjem. Sa vizuelnim pregledom zasada treba početi kada je temperatura vazduha iznad 15°C jer tada postaje aktivan i izlazi iz zemlje.

Pregled se vrši svakodnevno, a zajedno sa odraslim jedinkama sakupljaju se i listovi na koje su ženke odložile jaja.

Zlatica ne voli azot

Neke biljke ih teraju svojim mirisom, poput bele deteline, gorušice, mahuna, ali i kupusnjača. U borbi sa krompirovom zlaticom mogu nam pomoći i životinje koje ih koriste za ishranu. Fazani, cvrčci, vrane, žabe, bubamare, ćurke jedu jaja, larve ili odrasle jedinke. Na takav način smanjuju im brojnost.

Postoje i brojni prirodni preparati koji štite povrće od napada krompirove zlatice. Beli luk, ljuta paprika, pepeo, gorušica mogu biti veoma korisni u zaštiti gajenih biljaka.

Pri tom, trebalo bi iskoristiti i osobinu zlatice da ne voli zemljište bogato azotom. Zbog toga je mahunarke i deteline posađene u blizini krompira odbijaju.

Gorušica je korisna i za malčiranje

Mlade larve su najosetljivije na preparate od praha gorušice. Za ove namene potrebno je 100 grama gorušice dodati u deset litara vode i dobro promešati. Zatim se u rastvor doda 100 ml devet procentnog sirćeta ili malo sapuna za veš.

Ta biljna vrsta može se i saditi u blizini krompira, ali je možemo upotrebiti za malčiranje kada procveta. Pored nje, može se iskoristiti i kopriva. Njene žarne dlačice smetaju zlatici i to joj smanjuje brojnost na malčiranoj parceli. Odrasla jedinka ne može da se sakrije u zemlju zbog koprive koja žari.

Beli luk je od velike pomoći kada je u pitanju zaštita useva od zlatice. Najbolji efekat ima kada je gajena biljka manja.

Prirodno suzbijanje krompirove zlatice

Od pelina se pripema sredstvo koje je efikasno u suzbijanju larvi štetočina u početnim fazama razvoja. Za uklanjanje velikih larvi i odraslih insekata, neophodna je veća koncentracija pelina u rastvoru.

Priprema se tako što se 250 gr lišća navedene biljke prelije sa vrelom vodom i ostavi dva do tri sata. Kako bi se pojačala efikasnost sredstva, u smesu dodati jednu šolju pepela. Nako što odstoji, doda se još vode. Ukupna količina trebalo bi da bude deset litara. Ovo sredstvo je delotvorno protiv mladih larvi.

Preparati se mogu pripemati i od pojedinačnih biljaka, ali i od raznih kombinacija. Tako možemo da kombinujemo pelin i beli luk, pelin i ljute paprike. Takođe se dobro uklapaju i beli luk, pelin i ljute paprike.


Tagovi

Suzbijanje krompirove zlatice Štetočine krompira Krompirova zlatica Prirodni preparati Sakupljanje zlatice Pregled useva Malčiranje Lišće pelina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.