Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarizacija
  • 26.06.2022. 10:00

Organski načini za suzbijanje korova - u voćnjaku i povrtnjaku?

Solarizacija je mera ne samo suzbijanja korova, nego je i vid dezinfekcije zemljišta. Folija se drži na parceli sredinom leta u trajanju od šest do osam nedelja.

Foto: Depositphotos/Elena@Mas (ilustracija)
  • 468
  • 41
  • 0

Solarizacija je postupak zastiranja zemljišta providnom folijom u cilju njegovog zagrevanja, što dovodi do uništavanja semena i niklih korovskih biljaka ali i fitopatogenih gljiva i nematoda.

Kako kaže savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi u Kragujevcu Ljiljana Vuksanović, ovaj postupak se obično izvodi u julu i avgustu na vlažnom zemljištu, bilo prirodno ili navodnjavanjem. Posle nekoliko dana od zastiranja, zemljište ima 20 stepeni Celzijusa višu temperaturu od okolnog nepokrivenog, a u toku postupka postiže se i temperatura viša od 60 stepeni.

"U toku procesa solarizacije dolazi do stvaranja gasovitih supstanci koje dovode do prekida mirovanja semena ili do njegovog oštećenja. Providna folija je najpodesnija za ovu namenu, a najveća efikasnost postiže se u suzbijanju jednogodišnjih korovskih biljaka kao što su pepeljuga, štir, gorušica, poponac", kaže savetodavac za ratarstvo.

Željeni efekti se dobijaju povećanjem temperature?

Visina temperature koja će se postići zavisi od perioda godine odnosno insolacije i ekspozicije, a smatra se da se dobar efekat postiže ako je temperatura zemljišta iznad 42 stepena. Solarizacija je mera ne samo suzbijanja korova, nego je i vid dezinfekcije zemljišta. Folija se drži na parceli sredinom leta u trajanju od šest do osam nedelja. Nakon skidanja folije, zemljište se plitko pripremi i po mogućnosti zaseje ozimi pokrovni usev.

Zagrevanjem zemljišta solarizacijom postižu se sledeći efekti na korove:

  • direktno uništavanje niklih biljaka i semena;
  • podsticanje mirovanja semena;
  • smanjenje vitalnosti novoniklih biljaka;
  • prekidanje mirovanjasemena i nakon toga uništavanje.

Vuksanovićeva navodi iz prakse, da solarizaciju treba primeniti na manjim površinama na kojima se planira gajanje povrća. 

Malč folija za voćnjake

Međutim, postavlja se pitanje kako se rešiti korova u organskim voćnjacima?

Kako kaže savetodavac iz oblasti zaštite bilja u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Leskovac Mirjana Petrović, zabrana upotrebe sintetičkih herbicida u organskim voćnjacima neizostavno iziskuje veće angažovanje sezonske radne snage.

"Sezonsku radnu snagu sve je teže naći, ručno kopanje značajno povećava troškove proizvodnje", prenosi savetodavac.

Kako se rešiti korova u organskoj proizvodnji?

Zakorovljenost organskih voćnih zasada moguće je rešiti osim poznatim i na savremenije načine:

  • upotrebom alelopatskih biljaka koje iz cveta, stabla, lista i korena luče jednu ili više biohemijskih materija pri čemu inhibiraju rast, razvoj i razmnožavanje drugih biljaka. Na primer, korenske izlučevine raži inhibiraju rastenje ambrozije, pepeljuge i kamilice;
  • redovno održavanje čistoće poljoprivrednih mašina i oruđa, pogotovu pre ulaska u voćnjak, tako da seme korova zalepljeno na točkove traktora ne bi dospelo u voćnjake;
  • prevrtanjem zemljišta, oranjem, jer se većina semena korovske populacije nalazi u sloju zemljišta od 0-3cm, na taj način površinski sloj zemljišta se prevrće, seme dospeva u dublje slojeve i ne može da proklija;
  • novija tehnika je termička kontrola korova spaljivanjem;
  • upotreba organskih herbicida kao što su hortikulturno sirće, jabukovo sirće, slana voda, so i drugi;
  • upotreba malč folije za pokrivanje zemljišta koje su biorazgradive.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Providna folija Solarizacija Ljiljana Vuksanović Zagrevanje zemljišta Mirjana Petrović Orgnski voćnjaci Suzbijanje korova


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva