Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lagator
  • 21.11.2017. 10:30

OPG Lagator okrenuo se eko proizvodnji, a imaju i med s aronijom

OPG Lagator u ponudi ima matični sok od aronije, pekmez, čaj, prah i novo u ponudi med i med s aronijom.

Foto: arhiva OPG Lagator
  • 2.262
  • 258
  • 0

OPG Lagator se nalazi u Viškovcima na 1,11 ha, a otvoren je 2016. godine kada su se uključili u ekološku proizvodnju. Aroniju sorte "Nero" odnosno 3.150 ekološki certificiranih sadnica iz Poljske posadili su u jesen 2015. Prije sadnje zemlju su dali na analizu u Zavod za tlo. U dvorištu kuće, vrtu, nalazi se 100 stabala lješnjaka i mješoviti voćnjak za vlastite potrebe.

Tu se nalaze šljive, breskve, kajsije, orah, trešnje, višnje, kiwi. Nositelj OPG-a je Zdravko, a cijela obitelj radi na gospodarstvu: supruga Ružica, sinovi Goran i Damir, snaha Katarina i kćerka Maja.

"Prva godina proizvodnje aronije donijela je 3.000 kg uroda. Od toga smo nešto preradili u sok, nešto prodavali kao svježe, nešto spremili u zamrzivač za pekmez i sušili u čaj. Plodovi za čaj i prah sušimo u sušari, a prah se zatim melje u posebnom mlinu. Radman je 50%, 1 kg aronije pola litre soka, hladno prešanje, kratkotrajna pasterizacija, čisti matični sok. Uslužna prerada radi se u Nizi kod OPG-a Alojz Jug", priča Zdravko.

Udruživanje ekoloških proizvođača

Učlanio se u društvo ECOGOSS d.o.o. koji za sada ima 27 članova, a cilj je udruživanje ekoloških proizvođača za mogući izvoz ekološkog voća: šljiva, jabuka, aronija u Njemačku i druge zemlje.

"Gnojidbu aronije obavljamo dozvoljenim gnojivima u ekološkoj proizvodnji, a ove sezone smo u proljeće išli sa PRO ECO gnojivima 800 kg/ha. Za zaštitu od štetnika imamo rješenje", kaže Zdravko. U vrijeme cvatnje aroniju napada dlakavi ružičar (Epicometis hirta). Odrasli kukac je crne boje s vidljivim svijetlim točkicama na pokrilju, veličine 10 mm, obrasao brojnim bijelim ili žućkastim dlačicama. Hrani se cvjetnim organima biljaka pa zbog uništenih prašnika i tučaka ne dolazi do zametanja plodova. Stavljali su zamke u plave boce okolo njive na ogradu. U bocu se ulije malo vode, 1dl deterdženta za suđe i aroma maline. Kukci upadnu u bocu. Sezonski za vrijeme kopanja i branja pomažu im rodbina i prijatelji, a svoje proizvode prodaju na kućnom pragu i sajmovima.

Imaju i 52 košnice

Mlađi sin, Damir se zainteresirao za pčele pa je prije nekoliko godina nabavio pet košnica. "Danas brojimo 52 od čega je 40 košnica seleće a 12 na stacionaru. Pčele vozimo na ispašu cvjetnog, bagremovog i livadnog meda u Đakovštini, a kesten u okolicu Dvora. Ove godine imali smo 4 vrcanja i preko dvije tone meda. Sa suprugom Katarinom bavi se pčelarstvom, žive u Zagrebu i kupili su 2000 m² zemljišta u blizini Save gdje ima puno vrbe što predstavlja bogatu proljetnu pašu pa pčele tamo zimuju. Od blagodati pčelinjih zajednica osim cvjetnog, livadnog, bagremovog i kestenovog meda, imuno meda proizvodimo i choco med, med s lješnjacima, med s orasima, med s aronijom, cvjetni prah. Moguće je dobiti 40-tak kg meda po košnici", priča nam.

Ove godine urod lješnjaka sorte Rimski i Istarski dugi bio je 50 kg očišćenih plodova.

Htjeli su si pomoći prijavom na Mjeru 6.3.1. "Sam postupak dugo traje, na kraju ne prođe, platili smo projekt, a nedostaju bodovi i dugo smo čekali na odgovor. Htjeli smo navodnjavanje na solarni pogon i stroj za branje aronije, ali za sada ništa od toga. Poticaji nam pomažu u proizvodnji. Unatrag godine dana iz Viškovaca je odselilo 10-tak obitelji u inozemstvo, bili su zaposleni, ali nezadovoljni uvjetima i plaćom. Ne moraju svi otići. Treba ljudima više platiti i ljudi će raditi. Stanje u državi je teško, ali se upornim i savjesnim radom može živjeti", poručuje Zdravko.

Inače, OPG Lagator u ponudi ima matični sok od aronije, pekmez, čaj, prah i novo u ponudi med i med s aronijom. Imuno med je mješavina cvjetnog i bagremovog meda, cvjetnog praha te propolisa. Svakodnevno proizvode možete preuzeti na OPG-u u Viškovcima pokraj Đakova te u Zagrebu i Osijeku.

Foto: arhiva OPG Lagator


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Med Lješnjaci Ekološka zaštita Gnojidba Prodaja Obiteljski posao OPG Lagator


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.