Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lagator
  • 24.02.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Viškovci

OPG Lagator: Od 3.000 sadnica eko aronije do niza proizvoda za zdravlje ljudi

Obitelj Lagator bavi se pčelarstvom te trenutno imaju 100 košnica, a posadili su i nešto više od 3.000 sadnica aronije. Proizvodnja je ekološka, a sada uz potporu Osječko-baranjske županije imaju priliku unaprijediti marketinški pristup prodaje.

Foto: OPG Lagator
  • 1.827
  • 323
  • 0

Obitelj je često odlučujući faktor za uspjeh u određenom poslu. Tako je i na OPG-u Lagator u Viškovcima nedaleko Đakova, gdje svi članovi imaju svoje obaveze i zajedno rade na njegovom razvoju. 

"OPG smo pokrenuli 2015. godine kada smo počeli naš pčelarski put s pet košnica. Tada smo kupili i hektar zemlje te posadili nešto više od 3.000 sadnica aronije. U narednih nekoliko godina kupili smo još košnica i kontejner za pčele i tako došli do 100 košnica", kaže Zdravko Lagator pojasnivši nam tko ima kakvu ulogu u pčelarstvu kojim se osim njega bavi i supruga, njihovih troje djece i snaha.

Prva paša na koju voze svoje pčele je uljana repica. Imaju dva kontejnera s pčelama i jedan stari kamion specijaliziran za prijevoz, odnosno selidbu pčelinjaka. Nakon uljane repice koje u pravilu ima dovoljno u okolici sela, odlaze na pašu bagrema. Budući da sin i snaha žive u Zagrebu, na tu pašu odlaze na lokaciju u blizini Vrbovca i na Sljemenu.

cd
Lagatori se bave i pčelarstvom, pa trenutno imaju 100 košnica pčela

"Na kestenovu pašu pčele smo vozili u Dvor na Uni, a nakon toga vraćamo se na suncokret i livadnu pašu. Ako medi amorfa, pokušamo imati vrcanje i ove vrste meda. Planiramo seliti pčele u Liku da probamo i njihove paše", ističe Zdravko čija obitelj pčelinje proizvode prodaje na malo, na kućnom pragu te na đakovačkoj tržnici i nekim voćarnicama, a dosta se proda i prilikom nastupa na sajmovima.

Uz mjere županije do kvalitetnijeg proboja na tržište

Razlog našeg dolaska ipak je aronija i unaprjeđenje marketinškog pristupa njihovih proizvoda. Naime, Osječko-baranjska županija je OPG-u Lagator dodijelila financijsku pomoć za pokriće opravdanih troškova provođenja analize i utvrđivanja postojeće razine kvalitete poljoprivrednih proizvoda u što spada i mikrobiološka i kemijska analiza soka od aronije, ali i troškova definiranja i izrade marketinških oznaka robne marke kao što su nabava teglica, staklenki, zatvarača i twist off čepova.

Tu spadaju i troškovi izrade specifikacija proizvoda i njezinih sastavnih točaka, a to su usluge proizvodnje soka i izrada naljepnica za boce, zatim troškovi promidžbenih materijala, izrada tabli za označavanje, naljepnica, letaka, a sve s ciljem proizvodnje ekoloških proizvoda od aronije. Obitelj Lagator proizvodi matični sok, pekmez, čaj i prah. Cilj je svakako biti što kvalitetniji na tržištu.

Sljedeća investicija je pasirka?

"Naš nasad aronije je ekološki i tu ima zaista mnogo posla. Trava i korovi brzo rastu. Stavljamo zamke protiv nametnika jer ne smijemo prskati, a probleme s miševima smo morali rješavati tako da se dozove kobac", ističe Zdravko.

Ova obitelj, osim pčela i aronije, ima i mali voćnjak s različitim vrstama voća, te jedan mladi nasad lješnjaka od kojega tek očekuju veće rezultate. Lagator ističe kako razmišljaju o proizvodnji u većim količinama pa će vjerojatno sljedeća investicija biti pasirka.

"Kada me pitaju može li se od toga što radimo živjeti, ja odmah odgovorim da se ne može s ovolikom proizvodnjom, a kada bismo proizvodili više, postavlja se pitanje gdje i komu prodati", oprezan je Zdravko. No usprkos tome, vjeruje da će mu mjere županije pomoći u jačem proboju na tržište.

Berbu obavljaju strojno

Kako opisuje, na OPG-u u kolovozu dolazi vrijeme berbe. Iz drugoga pokušaja uspjeli su proći na tipu operacije 6.3.1 Programa ruralnog razvoja i umjesto da 30-ak ljudi nekoliko dana bere aroniju, sada to rade kombajnom za berbu Marek koji je kupljen sredstvima spomenute mjere. Radi se o vučenom stroju koji hvata pola reda, a može brati i drugo bobičasto voće.

vf
Stroj za berbu aronije

"U Hrvatskoj, nažalost, nema tržišta", kaže naš domaćin pokazujući nam skladište s proizvodima. Rekao je kako su se proizvođači pokušali zajednički probiti, no kako to nije donijelo mnogo rezultata, tako i dalje proizvode od aronije prodaju na malo na istim prodajnim mjestima gdje distribuiraju i med.

Snažan okus, tamna boja i nevjerojatna nutritivna vrijednost opisuju ovaj sok. Dobiva se hladnim prešanjem bobica i pasterizacijom. Matični sok nije isto što i sirup te se ne miješa s vodom, a pije se kao prirodni lijek po preporučenoj dnevnoj dozi od 30-50 ml, ističu Lagatori na svojoj web stranici koja doista može biti uzor mnogima.

Poznata od davnina, ali tek u zadnje vrijeme popularna

Aronija je, naglašavaju, moćan antioksidans, bogat izvor željeza, vlakana, vitamina i minerala. Zanimljivo je da je prirodni uništavač bakterije E-coli bakterija i kolesterola. Poznata je od davnina, no tek je u zadnjih nekoliko godina dobila svoje pravo mjesto u kulinarstvu i medicini.

Pekmez opisuje snažan okus, tamna boja i također velika nutritivna vrijednost. U svježem stanju ovo voće nije prilagođeno svačijem ukusu no preradom u pekmez postaje zdrava poslastica. Jednostavno se razmazuje na kruh i prilagođena je pripremi svakog oblika kolača. Pekmez se sastoji od aronije (90%) i jabuke (10%), dok se šećer ne dodaje. Dakle, radi se o čistom voćnom pripravku, ističu i na internetu i na svojim promidžbenim materijalima.

Zanimljiv je proizvod i prah od aronije. Dobiva se nakon cijeđenja i odvajanja matičnog soka nakon čega se sjemenke i ljuske pažljivo odvajaju i melju u sitan prah. Prah se upotrebljava prilikom pripreme svih vrsta zdravih jela ili napitaka. Možete ga dodati u kolače, zob, shake, kruh, pahuljice, kao i svaku drugu vrstu jela.

vdc
Aronija je moćan antioksidans, bogat izvor željeza, vlakana, vitamina i minerala

Kako ističu Lagatori, čaj je pak posebna priča. Ima antiupalno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje, tako da se koristi protiv gripe i prehlade i ostalih virusnih i bakterijskih oboljenja. Ima blagotvoran učinak na probavu, tako da smiruje grčeve, bolove u crijevima, nadutost, smanjuje upalu sluznice crijeva, zaustavlja proljev te ima ulogu pri ublažavanju bolova u želucu.

"Zbog svog antiupalnog djelovanja pomaže kod upala i bolesti mokraćnog sustava, uz sve to ima pozitivno djelovanje na žuč i jetru, stoga pročišćava i omogućava njihov pravilniji rad u organizmu. Sastoji se od sušenih plodova bez ikakvih drugih dodataka", zaključuje ova vrijedna obitelj. 


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Med OPG Lagator Viškovci Prirodan sok Osječko-baranjska županija Med Matični sok Pekmez Stroj za branje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner