Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 06.07.2017. 08:00

Odobrena nova pravila organske proizvodnje

Nova pravila, takođe, imaju cilj da osiguraju poštenu konkurenciju za poljoprivrednike i operatere, spreče prevare i nepoštenu praksu, kao i da povećaju poverenje potrošača u ekološke proizvode.

Foto: Bigstockphoto/vichailao
  • 1.739
  • 173
  • 0

Vlada Malte i Evropski parlament postigli su 28. juna preliminarni sporazum o promeni postojećih pravila Evropske unije o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Donesena Uredba postavlja savremena i jedinstvena pravila u čitavoj EU s ciljem da se podstiče održivi razvoj ekološke proizvodnje u Uniji. Nova pravila, takođe, imaju cilj da osiguraju poštenu konkurenciju za poljoprivrednike i operatore, spreče prevare i nepoštenu praksu, kao i da povećaju poverenje potrošača u ekološke proizvode.

Povećanje potencijala organske proizvodnje

"Ljudi žele zeleniju i zdraviju hranu na tanjirima, a tražnja za ekološkim proizvodima u EU raste iz dana dan. Ponosni smo što možemo da objavimo sporazum o novim pravilima koja će "otključati" potencijale organskog sektora, podržati poljoprivrednike i povećati poverenje potrošača", rekao je Klint Kamileri (Clint Camilleri), parlamentarni sekretar Malte za poljoprivredu, ribarstvo i prava životinja i predsednik Saveta.

Očekivani sporazum dolazi nakon trogodišnjih intenzivnih pregovora i treba da ga usvoje Savet Evrope i Parlament. Organska poljoprivredna zemljišta više su nego udvostručena u poslednjoj deceniji, a svake godine 500.000 ha zemlje prelazi na ekološku proizvodnju. Međutim, zakonodavni okvir nije ispratio takvo širenje tržišta i još uključuje različite prakse i odstupanja.

Nova pravila će:

  • Olakšati život organskim poljoprivrednicima pojačavajući pravnu jasnoću i dopuštajući dalje usklađivanje i pojednostavljenje proizvodnih pravila. Mnoštvo ranijih izuzetaka i odstupanja biće ukinuto relevantnim izveštajima Evropske komisije.
  • Povećati poverenje potrošača jačanjem sistema kontrole. Preventivne i mere predostrožnosti su razjašnjene i postale su robusnije (npr. uloge i odgovornosti različitih kontrolnih tela). Novim propisom se uvode provere trgovaca na malo i pristup baziran na kontroli rizika, čime se smanjuju administrativni tereti za operatore uopšte i naročito za male i srednje preduzetnike. Posebne kontrole ekološke poljoprivredne proizvodnje biće dopunjene nedavno uvedenim pravilima o službenim kontrolama u poljoprivredi i prehrani.

Službene kontrole će:

  • Utvrditi pravedniju tržišnu utakmicu između EU proizvoda i uvoza. "Sistem usklađenosti" postaje pravilo u pogledu priznavanja privatnih tela za kontrolu u trećim zemljama. To znači da će ta tela morati da postupaju u skladu sa pravilima Evropske unije o proizvodnji i kontroli kada odlučuju da li je proizvod koji se izvozi na tržište EU organski ili nije. Zatim, razvoj novih trgovinskih sporazuma sa trećim zemljama omogućiće operatorima Evropske unije da pronađu nove tržišne prilike izvan Evrope.
  • Povećati opseg organskih pravila da bi se obuhvatio širi popis proizvoda (na primer so, pluta, pčelinji vosak, mat, listovi vina, srce dlana) i dodatna pravila proizvodnje (npr. odgoj jelena, kunića i živine).
  • Podržati male poljoprivrednike uvođenjem novog sistema sertifikovanja grupa. To će olakšati malim poljoprivrednicima prelazak na ekološku poljoprivredu smanjivanjem troškova inspekcije i sertifikacije, kao i povezanih administrativnih nameta.
  • Osigurati jedinstveniji pristup pesticidima. Nova uredba usklađuje mere predostrožnosti, čime se povećava pravna sigurnost. Istovremeno, gradi fleksibilnost u slučaju mera koje se preduzimaju ukoliko se utvrdi prisustvo nedozvoljenih materija kako bi se uzele u obzir različite situacije iz različitih država članica. To znači da će države koje već imaju uspostavljene nacionalne propise moći da održavaju utvrđene granične vrednosti za nedozvoljene materije. Četiri godine nakon stupanja na snagu novih pravila Komisija će predstaviti izveštaj koje ocenjuje nacionalna pravila i praksu na terenu, te može doneti i zakonodavni predlog za dalje usklađivanje propisa koji se odnose na pragove za nedozvoljene materije.
  • Ukinuti odstupanja za proizvodnju u označenim "krevetima" u staklenicima. Poljoprivrednici koji koriste odvojene krevete u staklenicima do 28. juna 2017. godine u Danskoj, Švedskoj i Finskoj moći će da nastave tu praksu u narednih 10 godina. U međuvremenu, Komisija će ocenjivati usklađenost te prakse s načelima ekološke proizvodnje i u svetlu rezultata te analize, može doneti zakonodavni predlog.

Sporazum još treba da odobri Savet posebnog odbora za poljoprivredu (SCA). Nakon detaljne zakonske i tehničke revizije teksta i nakon što ga Savet formalno prihvati, novi Zakon će biti dostavljen Evropskom parlamentu na glasanje u prvom čitanju i na Savet za konačno usvajanje. Novi propis počeće da se primenjuje najverovatnije od 1. jula 2020. godine.

Foto: Bigstockphoto/vichailao


Izvori

AgPress


Tagovi

Organska poljoprivreda Poljoprivreda Evropska unija Malta Klint Kamileri Clint Camilleri Evropski parlament Propisi Proizvodnja Kontrola Tržište


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!