Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrsno
  • 29.09.2020. 14:00
  • Vrbovno, Lazarevac

Od organski proizvedenog paradajza pelati, sosevi, sokovi...

Dragan Ivanković sa suprugom Magdalenom upustio se u avanturu, vođen vizijom da proizvodnju pokrenu na zemlji predaka i više vremena provode u prirodi sa decom.

Foto: Marija Spasić
  • 256
  • 210
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo Ivanković iz sela Vrbovno u okolini Lazarevca, bavi se organskom proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru u najsavremenijim plastenicima. Dragan Ivanković sa suprugom Magdalenom upustio se u avanturu, vođen vizijom da proizvodnju pokrenu na zemlji predaka i više vremena provode u prirodi sa decom.

Oboje su zaposleni u obližnjem gradu i pored obaveza na poslu našli su model proizvodnje i svoje slobodno vreme usmerili na proizvodnju i preradu povrća za sopstvene potrebe, prijatelje i sve one koji žele da uživaju u dopadljivom ukusu i aromi.

"Organsko" znanje za odličan kvalitet

Ono čime su se od samog početka vodili je da zadovolje kriterijume kojima biljke, okolina i da proizvodi koje prave budu zdravi, organski i prepoznatljivi na tržištu.

"Svoje znanje uz uloženi trud začinili smo ljubavlju prema prirodi gde proizvodimo organsko povrće vrhunskog kvaliteta, a gotov proizvod smo krstili 'Vrsno'", kaže Ivanković.

Da li organska proizvodnja ima budućnost u Srbiji?

Upustivši se u ovu avanturu bili su rešeni da stalno uče i unapređuju svoje znanje. Tako su godinama unazad prisutni na različitim stručnim i edukativnim skupovima o organskoj proizvodnji.

"Odlučili smo se za organsku proizvodnju prvenstveno zbog naše dece, porodice, prijatelja koji su nam na početku bili vetar u leđa."

Sa sertifikatom do proširene ponude proizvoda

Povrće koje proizvode na svom imanju u Vrbovnu pod stalnim je nadzorom stručnjaka, a i sam proces prerade prati tehnolog. Ova porodica poseduje sertifikat dobijen od Centra za ispitivanje namirnica (CIN) iz Beograda, o preradi organski proizvedenog povrća. Svi proizvodi brenda "Vrsno" napravljani su bez dodatih konzervanasa, potpuno prirodno.

Pelati, kečapi, sosevi i džem od papričica, neki su od proizvoda Vrsno

"Svoje zasade negujemo na prirodan način, jedino što primenjujemo je rastvor na bazi koprive i zeolit. Semenski materijal koji koristimo za proizvodnju povrća je sertifikovano seme vrhunskog kvaliteta. Naša paleta prozvoda bazirana je na pelatima, kečapima, soku od paradajza, blagi i ljuti, slatko - ljutom sosu (salsa). Vremenom smo proširili ponudu i sada imamo slatko-ljuti džem od papričica i sušeni paradajz u maslinovom ulju", kaže naš sagvornik.

Pelat proizveden je od autohtone sorte srpskog "jabučara", a izdvajaju proizvod koji nastaje ljuštenjem paradajza koji se u komadu pasterizuje uz dodatak začina. U ponudi imaju ljuti i blagi i svako može da bira po svom ukusu.

Lozovača sa ljutom papričicom

Lekovita "Moja rakija" proizvod je na koji je Dragan Ivanković posebno ponosan i koji je postao veoma popularan kod prijatelja, a svakodnevno poprima nove simpatije i potražnja za njom stalno raste. Njena prepoznatljivost je u tome što je dobra za jačanje srca, u čišćenju krvnih sudova, pomaže u skidanju holesterola i povoljno deluje na povećanje potencije. Pravi se od lozovače u koju dodaju sušenu organsku ljutu čili papričicu, crveni glog, beli luk i tartufe.

Šta je loza, a šta komovica? Pet stvari o rakiji pre pijenja

"Povratne informacije zadovoljnih kupaca nas usrećuju i daju dodatni vetar u leđa da nastavimo putem kojim smo krenuli sigurnim korakom i sa većim željama i ambicijama."

Prisutni su na skoro svim manifestacijama izložbeno-prodajnog karaktera, a svoje proizvode prodaju i online preko različitih društvenih mreža i šalju na kućnu adresu.


Tagovi

Organska proizvodnja Dragan Ivanković Organska hrana Sertifikat Vrsno Pelat Rakija


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]